Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
postojeći datira iz 1997.

U Podravki započeli razgovori s predstavnicima sindikata, glavna tema bila je novi sustav plaća!

U Podravkinoj sedmerokatnici je održan uvodni sastanak u sklopu pregovora oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za Grupu Podravka, između predstavnika Podravke i Belupa te sindikata PPDIV, Nezavisnog sindikata Podravke i Sindikata radnika koncerna Podravka – SINPOD.

Glavna tema bio je novi sustav plaća koji bi zamijenio postojeći koji datira još iz 1997, a već u ranijim razgovorima sa sindikatima, i poslodavac i sindikati složili su se da je takozvani tarifni sustav potrebno mijenjati jer je suviše zastario. Temelji se na popisima i opisima radnih mjesta koji ne odgovaraju suvremenoj proizvodnji te nema jasne kriterije povećanja plaća i napredovanja. Sve to dovelo je, između ostalog, do neusklađenosti i neopravdanih razlika u koeficijentima na način da postoje radnici koji rade isti posao, a imaju različite koeficijente.

Predloženi sustav o kojem se raspravljalo na sastanku definirao bi tarifne razrede u koje će biti razvrstana radna mjesta po stupnju njihove složenosti. Sva radna mjesta iste složenosti bila bi svrstana u isti tarifni razred te bi na taj način radnici koji rade na poslovnima iste složenosti i poslovnima istog tarifnog razreda imali istu osnovnu bruto plaću. Novi sustav donio bi i jasne, mjerljive i unaprijed poznate kriterije kretanja unutar tarifnog razreda tj. povećanja plaća.

– Novi sustav trebao bi biti pravedniji i omogućiti uklanjanje neopravdanih razlika u koeficijentima. Trebao bi omogućiti postojanje jasnih kriterija napredovanja. Temeljna pretpostavka prijelaza sa starog na novi sustav je da se, zbog novog sustava, plaća nikome ne smije smanjiti ni za jedan cent, a svaka potencijalna dilema riješit će se u korist radnika, usuglašeni je stav predstavnika poslodavca na čelu s Martinom Dalić, predsjednicom Uprave Podravke te sindikata na čelu s Denisom Paradišom, predsjednikom Sindikata PPDIV. Također, obje strane su iskazale želju da radnici budu informirani o svim koracima koje poslodavac poduzima kako bi se izgradio što učinkovitiji i pravedniji sustav plaća i nagrađivanja.

Na sastanku sindikata i poslodavaca dogovoren je i raspored sljedećih sastanaka na temu novog sustava plaća. Obje strane usuglasile su se da će sve najvažnije sastavnice novog sustava plaća izraditi do prve polovice lipnja.  Sljedeći sastanak dogovoren je za 9. svibnja 2023., stoji u priopćenju.

FOTO: PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

Budite oprezni

Znamo kuda će ove subote ići divlje svinje

Završena policijska istraga

Nesvakidašnji incident s noževima u Križevcima, bio je pokušaj ubojstva

država će sufinancirati troškove boravka djece u vrtićima i do 50 posto

Subvencije su značajne, ali i nelogične. Bogata Gola dobit će više od siromašnih Hlebina

TRAGOVA NASILNE SMRTI NEMA

Umirovljenik (74) upao u potok dubine jedan metar. Utopio se

podravski na mjestu događaja

FOTO Težak sudar dvaju vozila, jedna osoba ozlijeđena

PRIJEVARA U TIJEKU?

Sumnjiva tvrtka građanima nudi štednju za mirovinu, budite na oprezu

Upišite pojam koji želite pretraživati