Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
postojeći datira iz 1997.

U Podravki započeli razgovori s predstavnicima sindikata, glavna tema bila je novi sustav plaća!

U Podravkinoj sedmerokatnici je održan uvodni sastanak u sklopu pregovora oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za Grupu Podravka, između predstavnika Podravke i Belupa te sindikata PPDIV, Nezavisnog sindikata Podravke i Sindikata radnika koncerna Podravka – SINPOD.

Glavna tema bio je novi sustav plaća koji bi zamijenio postojeći koji datira još iz 1997, a već u ranijim razgovorima sa sindikatima, i poslodavac i sindikati složili su se da je takozvani tarifni sustav potrebno mijenjati jer je suviše zastario. Temelji se na popisima i opisima radnih mjesta koji ne odgovaraju suvremenoj proizvodnji te nema jasne kriterije povećanja plaća i napredovanja. Sve to dovelo je, između ostalog, do neusklađenosti i neopravdanih razlika u koeficijentima na način da postoje radnici koji rade isti posao, a imaju različite koeficijente.

Predloženi sustav o kojem se raspravljalo na sastanku definirao bi tarifne razrede u koje će biti razvrstana radna mjesta po stupnju njihove složenosti. Sva radna mjesta iste složenosti bila bi svrstana u isti tarifni razred te bi na taj način radnici koji rade na poslovnima iste složenosti i poslovnima istog tarifnog razreda imali istu osnovnu bruto plaću. Novi sustav donio bi i jasne, mjerljive i unaprijed poznate kriterije kretanja unutar tarifnog razreda tj. povećanja plaća.

– Novi sustav trebao bi biti pravedniji i omogućiti uklanjanje neopravdanih razlika u koeficijentima. Trebao bi omogućiti postojanje jasnih kriterija napredovanja. Temeljna pretpostavka prijelaza sa starog na novi sustav je da se, zbog novog sustava, plaća nikome ne smije smanjiti ni za jedan cent, a svaka potencijalna dilema riješit će se u korist radnika, usuglašeni je stav predstavnika poslodavca na čelu s Martinom Dalić, predsjednicom Uprave Podravke te sindikata na čelu s Denisom Paradišom, predsjednikom Sindikata PPDIV. Također, obje strane su iskazale želju da radnici budu informirani o svim koracima koje poslodavac poduzima kako bi se izgradio što učinkovitiji i pravedniji sustav plaća i nagrađivanja.

Na sastanku sindikata i poslodavaca dogovoren je i raspored sljedećih sastanaka na temu novog sustava plaća. Obje strane usuglasile su se da će sve najvažnije sastavnice novog sustava plaća izraditi do prve polovice lipnja.  Sljedeći sastanak dogovoren je za 9. svibnja 2023., stoji u priopćenju.

FOTO: PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Posljedice nevremena

Grom udario u kuću nedaleko od Križevaca. Kod Ludbrega izazvao požar kosilice

Župan ističe da Općina Kalnik uopće nije uputila zahtjev za proglašenje prirodne nepogode tuče

Koren: “Kešer netočnim informacijama obmanjuje javnost i dovodi do krivih zaključaka”

GRADONAČELNIK JAKŠIĆ NA RKC-U NAJAVIO

Kroz godinu dana u Koprivnici će se početi graditi vanjski bazeni

VJERNICI HODOČASTILI OD MOLVI DO REKE

FOTO/VIDEO Uz pjesmu i molitvu propješačili 28 kilometara

zabili 12 komada

FOTO Slavenaši uveličali feštu u Ivancu, domaćine vodio legendarni Pavo Crnac

Održana Zlatna bućka Podravine

FOTO/VIDEO Ribiči iz Azila “nabućkali” soma teškog gotovo 30 kilograma


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati