Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Misli na zdravlje

U popularnim pićima otkriveni kancerogeni metali opasni po zdravlje

U časopisu Journal of Food Composition and Analysis u svibnju ove godine objavljena je studija koja je otkrila da pojedini popularni voćni sokovi i mliječni proizvodi na biljnoj bazi mogu sadržavati štetne razine kancerogenih i toksičnih metala, prenosi N1.

Ispitano je 60 uzoraka popularnih brendova pića i otkriveno je da više od polovice sadržava arsen, kadmij i olovo iznad dopuštenih razina, a kad se akumuliraju u tijelu, s vremenom postaju opasni po zdravlje.

Dakle, u popularnim pićima koja stoje na policima dućana, uključujući miješane voćne sokove, mliječne proizvode na biljnoj bazi, bezalkoholna i gazirana pića te čajeve ukupno je otkriveno 25 različitih metala i elemenata, od čega 7 njih je prisutno u nedopuštenim količinama.

Posebno je zabrinjavajuće da je olovo otkriveno u čak 93% uzoraka, iako je riječ o niskim razinama prisustva olova.

Izloženost visokim razinama teških metala može imati ozbiljne zdravstvene posljedice, a posebno za malu djecu i trudnice. Olovo i arsen mogu uzrokovati kognitivne i razvojne probleme kod djece, a kadmij je povezan s oštećenjem bubrega i slabljenjem kostiju, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Autor studije naglašava da djeci i dojenčadi ne bi trebalo davati veće količine sokova od miješanog voća ili mlijeka na biljnoj bazi.

Dodaje da su arsen, olovo i kadmij karcinogeni i dokazano uzrokuju oštećenje unutarnjih organa i kognitivnu štetu kod djece, posebno tijekom ranog razvoja mozga.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

MISLI NA ZDRAVLJE

Je li kava dobra ili loša za srce? Evo što kažu stručnjaci s Harvarda

JOŠ JEDNA OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

Iz Izraela u Hrvatsku poslana namirnica u kojoj je jako opasna kemikalija

otkriveni KOMADIĆI METALA

Kaufland: Ako ste kupili ovaj proizvod ne konzumirajte ga i vratite u trgovinu!

OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

U popularnom proizvodu uvezenom iz Njemačke otkriveno strano, metalno tijelo

misli na zdravlje

Ljudi s ovom krvnom grupom najrjeđe oboljevaju od raka

OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

U svježem povrću iz uvoza otkriven pesticid štetan za zdravlje

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI