Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NALOŽENO JE DA SE UNIŠTI

U popularnoj namirnici otkrivene dvije kemikalije jako štetne za zdravlje

Kako upravo javljaju iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom i životinjskom hranom, u popularnoj namirnici koja se uvozi u Hrvatsku iz Irana, otkriveni su ostaci štetnih kemikalija.

Riječ je o grožđicama u kojima je prilikom granične kontrole otkriven štetni pesticid klorpirifos te fungicid karbendazim. Rizik je ozbiljan te je naloženo da se ovaj prehrambeni proizvod uništi.

Klorpirifos je pesticid za koji je utvrđeno da uzrokuje poremećaje u razvoju djece. On oštećuje mozak i uzrokuje druge zdravstvene probleme. U Hrvatskoj i mnogim drugim državama legalno se upotrebljavao do 2006. godine te postao jedna od najiskorištenijih kemikalija za zaštitu usjeva, voća i povrća. Od 2006. godine je zabranjen za tretiranje voća i povrća u većini zemalja EU.

Karbendazim je široko korišten fungicid. Koristi se za tretiranje biljnih bolesti u žitaricama i voću. U Australiji se koristi na plantažama makadamije, iako je zabranjen u svakoj drugoj upotrebi. USA ga također zabranjuje u hrani. Velike doze karbendazima uzrokuju sterilnost i uništavaju testise kod životinja, što potvrđuje i SZO sa priznavanjem rizika kod čovjeka kada se tvar konzumira oralno.

U tekstu su navedene zasad sve dostupne informacije o proizvodu te njegovom porijeklu koje su dostupne na stranicama europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom i životinjskom hranom.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ONA JE JEDNA OD 2399 HRVATA ROĐENIH NA RIJEDAK DATUM

Dunja je šesnaestogodišnjakinja koja danas slavi svoj četvrti rođendan

Već će ove godine stvarati hlad

Radnici Komunalca bolesne lipe zamijenili stablima javora

Snimio čitatelj

FOTO U Golu je stigla prva roda!

OPET KOMADIĆI METALA

Lidl povlači popularni prehrambeni proizvod i vraća kupcima novac

KAMO U NEDJELJU?

Ladies night na Bazenima Cerine

TRAŽITE POSAO?

Možda je ovo idealna prilika za Vas!

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati