U kokosovom ulju porijeklom iz azijske države Indonezije otkrivena je prisutnost tvari zbog koje je uvoz ovog prehrambenog proizvoda u Hrvatsku spriječen, javljaju iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom i životinjskom hranom.
Kontrolom na granici u ovom je ulju utvrđena prisutnost mineralnog ulja, odnosno mineralnog ulja iz aromatskih ugljikovodika (MOAH), ali i glicidil estera. Naime, sumnja se da je MOAH kancerogen stoga treba smanjiti njihovu razinu u hrani. To su mješavine spojeva s različitim i u biti nepoznatim toksičnostima, a posebno se upozorava na njihov utjecaj na rad hormonalnog sustava.
Glicidil esteri masnih kiselina pripadaju skupini kontaminanata koji nastaju u uvjetima visoke temperature tijekom proizvodnje jestivih ulja. Glicidol je prijavljen zbog svoje genotoksičnosti i karcinogenosti, a prema studiji Nacionalnog toksikološkog programa smatra se kancerogenim za glodavce. Međunarodna agencija za istraživanje raka definirala je glicidol kao kancerogen skupine 2A (vjerojatno kancerogen za ljude), piše Sample control.
U objavi se navode apsolutno sve, zasad dostupne informacije objavljene na stranicama europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom i životinjskom hranom.
FOTO ilustracija