Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Javnozdravstvena akcija

U subotu će šetnjom skrenuti pozornost na važnost preventive ginekološkog raka

Županijska Liga protiv raka Koprivničko-križevačke organizira javnozdravstvenu akciju (Cro)Globe-athon čime se pridružuje međunarodnoj kampanji promicanja svjesnosti o ginekološkom raku. Pod sloganom „Kretanjem protiv ginekološkog raka“ ove subote će biti priređena šetnja virovskim krajolikom i putovima Stare gore i tako skrenuti pozornost na ginekološki rak. Okupljanje je predviđeno u devet sati ujutro ispred streljane Lovačkog društva između Virja i Miholjanca gdje će se prisutnima obratiti  ginekolozi, a povijest i značaj Virja te Stare gore predstavit će član predsjedništva Lige mr. Dražen Podravec koji je, uz suorganizaciju Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol u Križevcima te  Općine Virje, Lovačkog društva i Društva žena Virje, glavni organizator ovog skupa. Nakon hodanja u 13 sati planiran je ručak za sudionike u Lovačkom domu.

-Potreba za stalnim promicanjem zdravlja, edukacijom o ginekološkom raku, kako ga spriječiti stalna je i vrlo važna. Uloga kretanja u bilo kojem obliku jedan je od preduvjeta zdravog života i način prevencije raka – kaže Andreja Lukić Suknaić, predsjednica županijske Lige protiv raka.

Statistički podaci govore da je  rak tijela maternice na četvrtom, a rak jajnika i jajovoda na šesto mjestu, a rak vrata maternice deseti po učestalosti novootkrivenih oboljenja od raka u žena u Hrvatskoj. U našoj županiji, prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravstvo, rak tijela maternice čini pet, rak jajnika šest, a rak vrata maternice četiri posto ukupno oboljelih žena od raka.

-Smanjiti pojavnost zloćudne bolesti  može se velikim trudom i zalaganjem šire zajednice. Dobar primjer tome je smanjenja pobola od raka vrata maternice, nekoć jednog od najčešćih sijela raka u žena, koji je zbog organiziranog probira, edukacije  i cijepljenja danas stavljen pod kontrolu u razvijenim zemljama. Osnova borbe protiv raka je njegova prevencija. Najvažniji elementi te prevencije su pravilna, uravnotežena prehrana, tjelesna aktivnost te prosvjećenost stanovništva. Cilj ove akcije je osvijestiti ginekološki rak, ukazati na mogućnosti prevencije te  poticati na zdravi  stil života kao osnovu sprječavanja svih sijela raka – zaključila je Andreja Lukić Suknaić.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Lančani sudar na brzoj cesti kod Križevaca, ima ozlijeđenih

Promet usporen

UPRAVO Lančani sudar na brzoj cesti kod Križevaca

đurđevački limitator

Big Boss Špiro (Majk)

županijski nogomet

FOTO Močilani i Herešinčani se provukli, Lipa iznenadila, Sabarija pala u Koledincu

prijeti mu i do pet godina zatvora

FOTO Optužen Podravec koji se autom zaletio u terasu na kojoj su sjedili ljudi

ASFALTIRANJE U TIJEKU

FOTO Zagrebačkom ulicom ponovno će se prometovati kroz nekoliko dana


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati