Malina je biljka koja uspijeva na bilo kojem ocjeditom tlu, voli sunce i blagu sjenu. Najviše joj odgovaraju duboka, rastresita, propusna i dovoljno vlažna zemlja. Mladi mekani listovi se mogu brati tijekom cijele godine, a vrlo popularan i ukusan plod od ljeta do rane jeseni. No, riječ je o vrlo osjetljivom voću koje u hladnjaku može stajati samo dan ili dva, dok se može sušiti na suncu ili propuhu.
![](https://podravski.hr/wp-content/uploads/2024/06/449095724_864958702326429_4865710047841680714_n-edited.jpg)
Naime, malina je voće koje svi obožavaju, ali činjenica je da mnogi nisu upoznati s njenim brojnim ljekovitim svojstvima. Plod sadrži vodu, šećere, organske kiseline, ketone, vitamine C i B, tanin, malo eteričnog ulja i razne druge dobre tvari. Djeluje kod insuficijencije jetre, žući, pluća i plućnih bolesti. Pripravci i plod koriste jačanju srca te pomažu kod groznice. Koristi se za čišćenje krvi, protiv kožnih bolesti, kašlja, crijevnih upala, prehlada, proljeva, zatim za podizanje imuniteta te kod ginekoloških problema.
![](https://podravski.hr/wp-content/uploads/2024/06/449210461_867959228708620_1024351494125757943_n-edited.jpg)
Plodovi maline imaju antikancerogeno djelovanje, kaže Dušan Savković, a razlog tomu je sadržaj raznih antioksidansa. Naime, u časopisu BioFactors stoji kako su njena antioksidantna svojstva veća nego kod jagode, rajčice i kivija. Navodno može spriječiti rak debelog crijeva, a vlakna sprječavaju razvoj dijabetesa tipa 2. Od sjemenki se hladnim prešanjem dobiva ulje koje se koristi kod svih kožnih problema, za zaštitu od sunca te u kozmetici kod upala.
FOTO Facebook