U Tratinčicu htjelo stotinu mališana više od kapaciteta, u Gradu optimistični

U 12 objekata gradskog vrtića Tratinčica čak je 40 raznih jasličkih i vrtićkih skupina, a kapaciteta za nove polaznike u jaslicama i u prvim vrtićkim skupinama svake je godine otprilike 150. Lani je tako u prvom „valu“ gotovo 80 mališana ostalo bez svog mjesta u gradskom vrtiću, a nakon što se dio rasporedio po privatnim vrtićima i obrtima za čuvanje, ostalo je njih 40-ak bez mjesta. Na upisima koji su nedavno završili, neslužbeno doznajemo, predano je gotovo 250 molbi za Tratinčicu i njene objekte – stotinjak više od kapaciteta.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

U Gradu Koprivnici potvrdili su službeno tek kako su završili upisi u sva četiri dječja vrtića koji svoju djelatnost obavljaju na području grada. Uz Tratinčicu, tu su i privatni vrtići Smiješak, Igra i sv. Josipa.

– U ovom trenutku Dječji vrtić Tratinčica s roditeljima djece, koji su podnijeli zahtjeve za upis djece u dječji vrtić za pedagošku godinu 2022./2023. provodi intervjue – navode u Gradu te dodaju da će konačni rezultati upisane, odnosno neupisane djece biti dostupni početkom lipnja.

Navode i da su upisi u vrtić sv. Josipa – Podružnica Koprivnica završili tek pretprošli petak 13. svibnja 2022. godine, te kako su uvjereni da će i konačni službeni rezultati o broju upisane i neupisane djece u navedenoj ustanovi također biti uskoro dostavljeni Gradu Koprivnici.

– Zbog svega, podatke o točnom broju upisane odnosno neupisane djece jasličke i vrtićke dobi u DV Tratinčica, kao i točan broj ukupno neupisane djece, Grad Koprivnica imat će po završetku svih aktivnosti koje se trenutno provode u navedenim ustanovama – kazali su nam u gradskoj upravi.

Pokušali smo do više informacija doći neslužbenim putovima i doznali kako je među stotinjak molbi iznad kapaciteta bilo i onih koji zbog godina djece i prebivališta nemaju prava na smještaj u vrtiću. Također, predviđa se kako će značajan broj, kad se napravi selekcija, naći svoje mjesto u privatnim objektima i obrtima te da se neće ponoviti „vrtićki šok“ od prošle godine. Jedan od izvora bliskih vrtićkom sustavu nam je kazao: „Prema tablicama koje imamo, vjerujemo da se neće ponoviti slučaj od lani, svi bi trebali imati mjesto.“

Lani se, podsjetimo pojavio problem viška djece unatoč gradnji novog vrtića u Starigradu. Postojala je inicijativa za najmom privatnog lokala za potrebe vrtića, no to je propalo zbog neslaganja s vlasnikom i cijenom najma. Tridesetero djece na kraju je ipak godinu provelo neupisano. Gradske vlasti obećale su kako se ta priča ove godine ne bi trebala ponoviti. Između ostalog, najavljena je i gradnja vrtića u Herešinu kojim će se u potpunosti riješiti problem kapaciteta, no on sigurno neće biti spreman prije vrtićke sezone 2023./24. Koliki je točan broj onih koji će možda ostati bez mjesta još uvijek nije poznat. Inače, na području grada i prigradskih naselja u javnim i privatnim vrtićima i obrtima broj djece povećava se iz godine u godinu i iduće bi godine mogao „prebaciti“ brojku od 1200.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI