Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Varaždinu predstavljeni projekti koji će promijeniti sjever Hrvatske

Plan razvoja Varaždinske županije do 2027. godine dokument je kojim bi se trebala uvelike, ako ne i radikalno, promijeniti vizura, infrastrukturna mreža, energetska situacija, prometna povezanost i drugi važni dijelovi javnog života. Ovaj dokument, koji će definirati koje će strateške projekte Varaždinska županija provoditi, trenutačno je u stadiju javnog savjetovanja. No, vrlo je izgledno da će on biti i usvojen u ovom ili vrlo sličnom obliku.

Stoga, provjerili smo koji su to kapitalni projekti koje će Varaždinska županija provoditi i u što će biti uložena većina javnog novca. No, osim nabrajanja samih projekata koji su zaista impresivni po svojoj vrijednosti i opsegu, važan je i datum provedbe. Plan razvoja Varaždinske županije popis je lijepih želja, koje su neke realno ispunjive, a neke ne, barem ne zadanom roku.

Tako i u ovom planu ima projekata koji će se sigurno provesti, a ima i onih koji su u sferi nadanja i dobrih želja. To ne znači da se neki od tih projekata nikad neće realizirati, no za neke je gotovo sigurno da neće, barem ne u mandatu ove razvojne strategije. Prema dostupnim informacijama podijelili smo projekte po vjerojatnosti da bi mogli biti realizirani.

Sigurni projekti

Prvi projekt koji je već debelo u fazi provedbe je ulaganje u Opću bolnicu Varaždin – izgradnja zgrade centralnog operativnog bloka. Projekt obuhvaća izgradnju i opremanje zgrade centralnog operativnog bloka s jedinicama intenzivnog liječenja (JIL), RTG-om, transfuzijom i izgradnjom spojnih hodnika između zgrada OHBP-a i dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije, interne, ginekologije, neurologije i psihijatrije radi poboljšanja pristupa održivim i visokokvalitetnim uslugama zdravstvene skrbi. Ovaj projekt započeo je već 2020. godine i trebao bi biti dovršen do 2026. godine. Zbog uznapredovale faze projekta i osiguranog novca vrlo je vjerojatno da će se projekt u cijelosti realizirati, a vrijednost mu je 45,5 milijuna eura.

Drugi projekt koji je već u provedbi, i to od 2021. godine, ulaganje je u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. To će  rezultirati povećanjem kvalitete postojeće turističke infrastrukture te proširenjem ponude novim lječilišnim i wellness uslugama. Navedeno će, kako stoji u dokumentu, doprinijeti povećanju atraktivnosti Varaždinskih Toplica kao destinacije lječilišnog turizma. Projektom su predviđena infrastrukturna ulaganja uz znatan doprinos zelenoj i digitalnoj tranziciji. Projekt je vrijedan 17,3 milijuna eura i trebao bi biti realiziran do 2027. godine.

Čelni ljudi Varaždinske županije predstavili su program

Isto tako, Regionalni centar za civilnu zaštitu, zaštitu i spašavanje je projekt koje je već započeo, doduše ne s radovima, ali dokumentacija je završena te je zatvorena i financijska konstrukcija. Izgradnjom infrastrukture Regionalnog centra civilne zaštite (RCCZ) u Varaždinu će se objediniti tehnička sredstva, oprema i ljudski resursi sustava civilne zaštite na regionalnoj razini. Regionalni centar Varaždin ustrojstvena je cjelina MUP-a, operativno nadležna za poslove civilne zaštite na području pet županija (Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Koprivničko-križevačka te Bjelovarsko-bilogorska). Projekt je vrijedan gotovo 16 milijuna eura i planira se dovršiti 2026. godine. Rekonstrukcija i obnova kompleksa dvorca i Arboretum opeke u Mačanu započela je 2020. godine i trebala bi biti završena 2026. godina. Tamo će se uložiti gotovo 24 milijuna eura.

– Rekonstrukcija i opremanje dvorca Opeka je u realizaciji te se očekuje dovršetak investicije tijekom 2023. godine u sklopu procesa uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi.

Još jedan projekt koji je usmjeren na turistički razvoj i već je u trajanju je projekt Aqua Iasea – tisućljećni izvor zdravlja u Varaždinskim toplicama.

– Projekt revitalizacije obuhvaća cjelovitu obnovu i revitalizaciju perivojno-pejzažnog dijela parka, uključujući i obnovu i revitalizaciju povijesne građevine Vrtlareve kuće, u svrhu promocije prirodne baštine destinacije te njegove turističke prilagodbe za prihvat posjetitelja, dok će se u narednoj investicijskoj fazi revitalizacijom obuhvatiti i čitavo područje šumskog dijela Arboretuma Opeka – navodi se u planu razvoja.

Projekt je vrijedan 6,6 milijuna eura i realizacija se očekuje do 2027. godine.

Ulaganja u obnovu dvorca i parka Šaulovec u općini Beretinec vrijedna su 3,3 milijuna eura i također se očekuje kraj projekta u 2027. godini.

Projekti Zaštite od poplava na slivu rijeke Bednje i Plitvice u fazi su provođenja i također će se realizirati u idućih nekoliko godina.

Projekti želje

To je lista onih projekata koji će se prema svemu sudeći obistiniti do 2027. godine. Projekti koji se tiču istočnog dijela županije, ali i Podravine općenito, u nešto su ranijoj fazi realizacije. Tamo je najdalje otišao projekt iskorištavanja geotermalnog izvora Lunjkovec. Tu su već dobivene dozvole u istražne radnje koje bi trebala uskoro početi. Tek po dobivanju rezultata o kapacitetu bušotine donijet će se konačna odluka o izgradnji geotermalne elektrane, ali u sustavu toplinskih vodova za grijanje plastenika i staklenika, te uz to i izgradnja Distributivnog centra za cvijeće na područje općina Mali Bukovec. Tu se ne znaju tek troškovi izrade dokumentacije i oni iznose nešto više od 660 tisuća eura.

U prioritetima županije je i početak izgradnje Podravske brze ceste. Dakle, radi se o prometnici koja bi počela u slovenskom Ormožu, pa preko otoka Virje, Varaždina, Ludbrega, Koprivnice i Virovitice sezala sve do Osijeka i u konačnici Iloka. To je projekt o kojem se već duže govori, ali njegov opseg i vrijednost su enormni. Na nekim dijelovima Hrvatske već se radi na projektiranju, ali dovršetak projekta još nije niti na vidiku. Vrijednost radova  samo na području Varaždinske županije veća je 155 milijuna eura, a on bi se trebao provoditi na području grada Varaždina te grada Ludbrega i općina Cestica, Petrijanec, Sračinec, Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, Martijanec, Sveti Đurđ te Malog Bukovca. Bio bi uspjeh da se do 2027. godine izradi dokumentacija, zatvori financijska konstrukcija, a velik bonus bi bio da pojavi i prvi bager. Taj projekt, kao i za sjever i zapad Hrvatske prevažni projekti intremodularnog prijevoza, zagorske brze ceste, modernizacije pruge Čakovec-Varaždin-Lepoglava i izgradnje Lepoglavske spojnice, koji je ujedno i najvrijedniji u planu te se procjenjuje na 400 milijuna eura, ići će u relizaciji kad se donese politička odluka za razini države.

Javno predstavljanje

Ovog četvrtka u varaždinskom hotelu Turist održano je javno predstavljanje plana, na kojem je sudjelovalo dvjestotinjak sudionika. – Ovo javno predstavljanje organizirali smo kako bismo građane naše županije, udruge, poduzetnike, voditelje ustanova i javnog sektora upoznali s Nacrtom Plana razvoja Varaždinske županije 2021. – 2027. Javna rasprava o planu već traje, odnosno otvorena je do 29. siječnja, do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge. Ovaj Plan, osim što ističe kojim to dobrima Varaždinska županija raspolaže, predviđa i više od 50 važnih ulaganja ogromne vrijednosti. Realizacijom tih ulaganja, osim što će Varaždinska županija dobiti novu vizuru, a samim time i dušu, omogućit će se i našim građanima da, osim kvalitetnijeg života, razvijaju i svoj poduzetnički duh i zarade koju kunu više. Imamo priliku široj javnosti predstaviti projekte vezane uz naš potencijal –  od vulkana Gaveznice, vunastog nosoroga Erike, špilje Vindija, arheološkog parka Gomila, pa do brojnih drugih arheoloških lokaliteta, kurija, crkava, dvoraca, pa do današnjeg doba, projekata u obrazovanju, zdravstvu, gospodarstvu i digitalnim tehnologijama. Mogli bismo ukratko reći „od erupcije do umjetne inteligencije“, sve se nalazi na području Varaždinske županije – rekao je župan Anđelko Stričak.

FOTO: Varaždinska županija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

obavijest potrošačima

U prehrambenom proizvodu iz Albanije otkrivena prisutnost jako toksične kemikalije

sjednica gradskog vijeća

Grad podigao subvencije za vrtiće izvan grada, oporba ih kritizirala zbog nerješavanja problema s kapacitetima

SAVLADANA ZADNJA PREPREKA ZA IZGRADNJU GEOTERMALNE ELEKTRANE

Za izgradnju je potrebno 100 milijuna eura, tražit će strateškog partnera

DOBRA VIJEST ZA STANOVNIKE PODOLICA ALI I SVE OSTALE U PROMETU

FOTO Tri tjedna prije roka otvorena Zagrebačka, prometuje se u oba smjera

SAMO DA NAS VRIJEME POSLUŽI

Podravka sprema 4500 porcija graha, dijelit će se u parku, a znamo i satnice koncerata

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

Sudarila se dva teretna vozila na Podravskoj magistrali. Jedna osoba ozlijeđena


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati