Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
FUNKCIONALNO SPAJANJE

U veće projekte Grad i Općine kreću zajedno

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

S obzirom na višegodišnju pozitivnu praksu i iskustvo u zajedničkom obavljanju poslova poljoprivrednog i komunalnog redarstva, na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćena je Odluka o proširenju suradnje Grada Ludbrega s okolnim Općinama koje su nekad činile Općinu Ludbreg.

– Ono u čemu smo posebno eksperti su prijave na europske projekte. Na ovaj način želimo susjednim Općinama ponuditi mogućnost da jeftinije organiziraju djelatnosti i da kroz projekte koje smo mi prepoznali unaprijede život svojih građana, a istovremeno da iskoristimo priliku koju je Vlada RH dala za funkcionalno i stvarno spajanje Općina koje je na snazi već dvije godine, ali se tek od ove godine počelo ozbiljnije primjenjivati. Kao središte ovoga dijela Podravine i središte bivše Općine Ludbreg, možemo ovim funkcionalnim spajanjem ovim općinama ponuditi jedan iskorak u kvaliteti njihovog života, a mi već dugi niz godina zajednički radimo na projektu razvoja javnog prijevoza – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić te dodao kako se dosad nitko u Hrvatskoj nije odlučio za kompletno spajanje jer to iziskuje referendum.

Grad Ludbreg raspolaže potrebnim kapacitetima za obavljanje navedenih poslova i može pristupiti organizaciji zajedničkog obavljanja poslova s drugim Općinama. Zbog velikog broja natječaja i poziva za sufinanciranje razvojnih projekata u proteklom razdoblju, ali i najavama za razdoblje do 2027.godine, pokazalo se da su ta radna mjesta nedovoljno zastupljena i popunjena u susjednim Općinama, a radi bogatog iskustva u ovom području, Grad Ludbreg može prenijeti svoja znanja i usluge i drugim jedinicama lokalne samouprave.

– Ova financijska omotnica do 2027. godine koja je pred nama zahtijeva ozbiljan financijski angažman Općina i Gradova te sam siguran da će ovo funkcionalno spajanje pomoći da se ti izazovi lakše riješe, a da se možda u cijeli ovaj proces uvede logika poslovnog svijeta i zdravog razuma pa da se neke stvari odrađuju zajedno, bez obzira na političku pripadnost i razmimoilaženja. Ja zahvaljujem Općinama Martijanec, Veliki Bukovec, Mali Bukovec i Sveti Đurđ koji sudjeluju u ovom sporazumu, mi smo napravili prvi korak, a sljedeći je donošenje odluka u njihovim Općinskim vijećima – istaknuo je Bilić.

Ovo je sve dio plana Vlade RH da se postepeno krene i motivira Jedinice lokalne samouprave na spajanje, s obzirom na to da već godinama vučemo problem o prevelikom i fragmentiranom broju JLS-ova s obzirom na broj stanovnika koji će vjerojatno svake godine biti sve manji i manji, a na stolu će godišnje biti oko 13 milijuna eura financijskih sredstava za ulaganje i projekte ako se JLS-ovi odluče na dobrovoljno funkcionalno spajanje. Jedan od značajnih uspješnih suradnji Općina u ludbreškom kraju bilo je i osnivanje Turističke zajednice Centar svijeta. – Turistička zajednica je još uvijek jako mlada otkad radi u ovakvom obliku, tek negdje godinu dana. Prošle se godine uspjela proširiti i na Općinu Trnovec Bartolovečki, a pošle godine smo prvi put dobili izravna sredstva kroz različite projekte i natječaje za rad Turističke zajednice. I ove smo godine uspjeli ostvariti dobre rezultat, tako da pokazujemo opravdanost spajanja. Turizam na sjeveru najbrže raste, a mi bilježimo najduže ostanke gostiju, što je dodatni poticaj za nastavak razvoja da osnažimo našu ponudu i proizvode – istaknuo je Bilić.

FOTO Arhiva PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

IZLET

FOTO Virovski umirovljenici hodočastili u Mariju Bistricu

lokalni nogomet

FOTO Močile druge, Borac pao u Virju, Herešinu ‘prvi set’, Križevčani kiksali i ostali bez naslova

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

za svakog je bilo ponešto u Legradu

FOTO Legrađani se družili na sajmu udruga, slijedi bogat sadržaj uz proslavu dana općine

OLIMPIJADA DJEČJIH VRTIĆA U ĐURĐEVCU

FOTO/VIDEO Mališani iz Đurđevca najbolji, Novigracima nagrada za fair play

IZLOŽBA U FERDINANDOVCU

FOTO Uzgajivači konja predstavili svoja grla i zaprege


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati