KORISNE INFORMACIJE

U vinogradu prijeti nevidljiva opasnost po zdravlje: Evo o čemu je riječ i kako ju spriječiti

Sezona berbe grožđa i pripreme mošta sa sobom donosi procese koji mogu biti opasni za zdravlje, kao što je alkoholno vrenje, koje može dovesti do trovanja ugljikovim dioksidom. On je prirodno prisutan u zraku, međutim u povišenim koncentracijama može biti toksičan jer istiskuje kisik. Nastaje kao nusprodukt fermentacije, što je slučaj u proizvodnji vina, no, može se osloboditi i korištenjem suhog leda tijekom prerade grožđa ili mošta, piše agroklub. Naime, pri rukovanju suhim ledom postoji nevidljiva opasnost od CO2 koji se sublimacijom vraća u plinovito stanje. S obzirom da je teži od zraka, može se nakupljati u nižim dijelovima prostorije ili posuda, što može dovesti do opasnih koncentracija plina, pogotovo u manjim, zatvorenim prostorima ili vozilima.

Koncentracije od samo 3 posto (30.000 ppm) mogu izazvati blage narkotičke učinke, što može dovesti do gubitka svijesti, a u težim slučajevima i do smrti. Stoga je neophodno osigurati dobru ventilaciju, posebice u donjem dijelu prostorija, te koristiti detektore plina koji mogu pravovremeno upozoriti na opasne koncentracije, piše agroklub. Prirodna ventilacija naravno može biti korisna, ali u prostorijama gdje se odvija fermentacija, ona mehanička osigurava kontroliraniji i učinkovitiji protok. Recimo, ugradnja ventilatora može pomoći u boljem rasporedu zraka…

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

UPRAVO STIGLA OBAVIJEST

Bolnica zbog korone do daljnjeg zabranila posjete

POKAZALA STUDIJA

Evo kako pravilno držati ruku dok mjerite krvni tlak

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovaj vrlo popularni korijen snižava kolesterol i djeluje antikancerogeno