Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ODBIJEN PRIJEDLOG DA SE JOSIPOVOM UBOJICI SUDI U ODSUTNOSTI

Ubojstvo u Selniku: Ipak postoji šansa da se Marku Momiću sudi u Hrvatskoj

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Prije gotovo četiri godine mjesto Selnik kraj Ludbrega potreslo je brutalno razbojništvo nad poljoprivrednikom Josipom Horvatom koji je nekoliko mjeseci kasnije podlegao ozljedama i preminuo. Ovaj je slučaj i dalje otvoren jer je jedan od četiri optuženika, notorni kriminalac Marko Momić (42) iz Prijedora u Bosni i Hercegovini, i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Osim za teški zločin u Hrvatskoj, Momić je optužen i za ubojstvo u Bosni i Hercegovini, nakon čega je pobjegao u Srbiju, a ovih je dana Županijski sud u Varaždinu odbio prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu da se 42-godišnjaku u Hrvatskoj sudi u odsutnosti. ŽDO je zahtijevalo da se Momiću sudi u odsutnosti zato što je iluzorno očekivati da će BiH svog državljanina izručiti Hrvatskoj, s obzirom na to da smo svjedoci da ta država ne želi izručiti ni hrvatske državljane koji su pravomoćno osuđeni za kaznena djela. Tom se prijedlogu usprotivio Momićev odvjetnik, a glavni razlog odbijenog prijedloga da mu se sudi u odsutnosti leži u činjenici da je Ministarstvo pravde Republike Srbije dozvolilo Momićevo izručenje Bosni i Hercegovini.

Prednost molbi BiH

Istovremeno, odbijena je molba hrvatskog Ministarstva pravosuđa da se Momić izruči Hrvatskoj, iako je utvrđeno da su za to ispunjene zakonske pretpostavke. No, Srbi su odlučili da će prednost dati molbi BiH, kojoj je istovremeno dana suglasnost za reekstradiciju Momića Hrvatskoj. Još u travnju Ministarstvo pravde BiH obratilo se Hrvatskoj tražeći dostavu cjelokupne dokumentacije potrebne za odlučivanje o molbi Momićevog izručenja, što znači da i dalje postoji šansa da bi ovaj kriminalac na kraju mogao postati dostupan hrvatskom pravosuđu.

I dok se čeka što će biti s Momićem, njegova tri kompanjona koja su usmrtila nesretnog Horvata već su osuđena. I dalje je nepoznato kako je skupina okorjelih međunarodnih kriminalaca u kasnu jesen 2019. godine završila u Selniku kraj Ludbrega i kako su uopće doznali da Horvat ima novaca. Ti detalji se nisu uspjeli saznati ni tijekom suđenja Tomislavu Šariću te Robertu i Branku Brajkoviću, koji su se u Selnik dovezli automobilom kojim je upravljao Šarić.

Horvatu (60) su pokucali na vrata i predstavili su se kao policajci, a on ih je, ne sumnjajući, pustio unutra. Bila je to pogreška koja ga je stajala života. Počeli su ga mlatiti rukama i nogama i tražiti ga da im preda novac. U strahu za svoj život, Horvat im je predao 600 tisuća kuna, koliko je kod sebe imao ušteđevine. Razbojnici su zatim pobjegli automobilom i nesretnog Horvata, kojeg su teško ozlijedili, ostavili u ležećem položaju s nagnječenjem mozga. Nakon što je pronađen, Horvat je prebačen u bolnicu u Varaždinu, gdje je tri mjeseca kasnije, 29. siječnja 2020. godine, preminuo od plućne embolije uzročno-posljedično povezane sa zdravstvenim stanjem od premlaćivanja.

Ubojstvo u Prijedoru

U ožujku prošle godine na Županijskom sudu u Varaždinu trojica bezdušnih razbojnika proglašena su krivima. Premda su bili optuženi za teško ubojstvo za koje je maksimalna propisana kazna do 50 godina, trojica državljana Bosne i Hercegovine stara 28, 36 i 38 godina nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Varaždinu osuđena su na šest, sedam i devet godina bezuvjetnog zatvora zbog blažeg kaznenog djela – razbojništva sa smrtnom posljedicom.

No, Momić je sve to vrijeme bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, iako je još u studenom 2020. godine uhićen u Prijedoru po međunarodnoj potjernici koju je raspisala Hrvatska. No, tamošnji sud odbio je prijedlog da ga se smjesti u istražni zatvor, a ta je suluda odluka obrazložena time što u tjeralici nije bilo dovoljno detalja o kaznenom djelu koje je počinio, bez obzira na to što je Momić i ranije itekako dobro bio poznat tamošnjoj policiji zbog niza ranijih kaznenih djela. Momić je tada, prenosili su mediji iz BiH, negirao bilo kakvu umiješanost u razbojništvo sa smrtnom posljedicom u Selniku kraj Ludbrega, da bi upravo on početkom 2021. godine postao osumnjičenik za brutalno ubojstvo u okolici Prijedora.

Momić je 11. ožujka, prema tvrdnjama bosanskih istražiteljima, u prijedorskom naselju Raškovac bejzbolskom palicom nasmrt prebio čovjeka kojeg je još i pregazio automobilom. Potom je pobjegao iz BiH u Srbiju, a ondje je uhićen godinu dana kasnije, odnosno u proljeće prošle godine. No, kako je Momić državljanin Bosne i Hercegovine koja ga tereti za kazneno djelo teškog ubojstva, Srbija je toj zemlji očito dala prioritet za izručenje i suđenje. Kako sada stvari stoje, postoji velika vjerojatnost da bi po završetku tog suđenja BiH Momića ipak mogla izručiti Hrvatskoj. Ili će mu se za jezivi slučaj iz Selnika suditi ondje.

FOTO ARHIVA PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

Sudarila se dva teretna vozila na Podravskoj magistrali. Jedna osoba ozlijeđena

U POVODU DANA PLANETA ZEMLJE

FOTO/VIDEO U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Kombi naletio na srnu, uginula je

obavijest za potrošače

U popularnom voću iz Libije otkrivena tvar opasna po zdravlje

nastupile na 27. državnom prvenstvu u Krapini

Koprivnica ima zlatne djevojke, mažoretkinje ponovo rasturile u nastupu s pomponima

SPREMA SE DVODNEVNA FEŠTA

Večer uoči Praznika rada dobro ćemo se zagrijati, stižu nam tamburaši u kožnim jaknama


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati