Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
eksperiment cjelodnevne nastave dobro napreduje

Učiteljima stigle plaće uvećane i do 200 eura

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Iako su pred koji mjesec na sam spomen eksperimentalnog programa osnove škole kao cjelodnevne škole pljuštale žestoke reakcije i kritike, kako javnosti tako i onih koji su u njega trebali biti uključeni, nakon mjesec dana njegovog provođenja i isplate prvih plaća, svi koji su u njega uključeni itekako su zadovoljni. Početak nove školske godine zaposlenicima škola koje su se uključile u eksperiment donio je povećanje obima posla, no sada i osjetno povećanje plaća za rujan.

Na račune učitelja sjele su plaća uvećane i za 25 posto, što je u prosjeku povećanje od 150 do 200 eura, dok je ravnateljima na osnovicu obračunat dodatak od 25 posto pa su i njima primanja itekako porasla, u prosjeku od 300 do 500 eura.

Ovaj se put stvarno pokazalo da je povećanje obima posla pratilo i adekvatna novčana naknada. Povišice od 5 do 25 posto dobilo je ukupno 2963 djelatnika iz 62 hrvatske škole, među kojima je 30 učitelja i pet zaposlenih kao tehničko osoblje u Osnovnoj školi Koprivnički Bregi.

– Baš kao što su najavljivali, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja održali su riječ. Povišicu od pet posto dobili su svi koji su u eksperimentalnom projektu Cjelodnevne škole. Ovisno kako je tko angažiran oko čega i koliko, toliko su dobili i povišice. Plaće su bile prošli četvrtak i nitko mi se nije došao pohvaliti, ali niti požaliti pa mogu zaključiti da su ljudi zadovoljni. Primjerice, razrednici su dobili dodatnih pet posto, oni koji provode A2 programe dodatnih 2,5 posto, odnosno, tko god da je uključen u taj program, taj je za to i plaćen – govori ravnateljica Karolina Vidović.

Ravnateljica navodi kako su u prosjeku učiteljima plaće povećane za 150 do 200 eura. Među onima koji su mogli dobiti, najveće su dobili profesori hrvatskog, matematike i prirode budući da su oni prema pilot projektu najviše povećali satnice. Najbolje su pak prošli oni u statusu izvrsnog savjetnika, no s obzirom na to da su u sebe ulagali godinama, dobili su novi koeficijent pa je samim time i osnovica veća.

Prema riječima ravnateljice, plaće učitelja danas kreću se od početnih 1.000 eura, koliko može zaraditi mladi početnik, dok oni koji su pred završetkom svog radnog vijeka uz brojne dodatke mogu zaraditi i do 1.500 eura.

– Kod nekih se ova povišica lijepo osjetila. No, da razjasnimo, nitko od njih nije ništa dobio kao nagradu već je svaki pojedinac, ovisno o dodatnom angažmanu taj novac zaradio. Cjelodnevna nastava donijela nam je svima dobro, kako nastavničkom tako i tehničkom kadru. Osoblje poput kuharica, spremačica, domara, svi su dobili povišice od pet posto, a u narednom periodu također će im biti olakšan posao jer je Ministarstvo odobrilo i dodatna zapošljavanja pa će se i njihov posao raspodijeliti – pojasnila je Vidović.

Prigovore na visinu plaće nisu zabilježili ni u Osnovnoj školi Podolice, koja je također uključena u eksperimentalni program. Ova škola s tehničkim osobljem ima ukupno 54 zaposlena djelatnika.

Ravnateljica Osnove škole Podolice Helena Knežević kaže kako su zadovoljni povećanjima na osnovnu plaću učitelja i ravnatelja, no želja joj je da se povećaju plaće za tehničko i administrativno osoblje jer je, s obzirom na njihove relativno niske plaće, ovo povećanje premalo.

– Kod nastavnika i ravnatelja vjerujem da postoji zadovoljstvo navedenim povećanjima, no nastavnici imaju više zaduženih sati od ostalih nastavnika u školama koje nisu u CDŠ-u pa je povećanje u stvari proporcionalno dodatnim zaduženjima i složenošću programa – pojašnjava Knežević.

I njena je škola dobila suglasnosti MZO za zapošljavanje kuhara i stručnog suradnika psihologa, kao i dodatnih nastavnika za potrebe povećane satnice Eksperimentalnog programa, a zatražili su još neke suglasnosti za koje se nada da će im stići tijekom sljedećih tjedana.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VOZIO BEZ VOZAČKE

Mladić (24) Audijem umalo pregazio policajku. Spasila se u posljednji čas…

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA, 7. DIO

Osmislio je HDZ-ovo ime i u maniri pravog trilera organizirao osnivanje stranke na “nejavnom mjestu”

Četvero ozlijeđenih nakon prometne nesreće

FOTO Izgubila kontrolu nad BMW-om i udarila u kombi pun djece, bilo i ozlijeđenih

Razvalio vrata sobe u kojoj se sklonila

Užas u Podravini: Divljački nasrnuo na trudnu partnericu pred susjedima, izudarao ju šakama

Važna obavijest

KTC moli sve kupce ovog proizvoda da se jave na prodajno mjesto

Mještani Ulice Pušća pitaju se kada će biti gotovi radovi

Rekonstrukcija traje do kraja mjeseca, nakon toga slijedi asfaltiranje


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati