Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Udruga Maslačak do kraja godine dobiva nove prostore

Prostori Udruge Maslačak u Gundulićevoj ulici dobivaju svoju nadogradnju. Radovi na novim prostorima počeli su sredinom kolovoza, a u samo mjesec dana vidljivi su obrisi novog zdanja.

Kako smo doznali od predsjednice Udruge, Tamare Premuš, proširenjem će dobiti jednu veću prostoriju, i to na 80 kvadrata.

Članak je objavljen u Podravskom listu u ponedjeljak

– Ovu smo zgradu na korištenje dobili od Grada još 2012. godine, a uselili smo se tri godine kasnije. Koristimo je za poludnevni boravak za naše korisnike, kojih je svake godine sve više, zbog čega je postojeći prostor postao premali – rekla nam je Tamara, istaknuvši kako se dovršetak izgradnje novog zdanja očekuje do kraja godine.

Udruga Maslačak postoji više od trideset godina, a njezino je djelovanje usmjereno pomoći osobama i djecom s intelektualnim teškoćama u razvoju. Većinu programa provode u sklopu projekata koji se sufinanciraju putem fondova Europske unije, ali i drugih državnih institucija te donacija.

Tamara Premuš

Nadogradnju prostorija također su osigurali donacijama, što u financijskim sredstvima, ali i materijalima. No, iz Udruge i dalje stoji stalni poziv za dobrovoljnim donacijama građana, ističe Tamara Premuš.

– Pojedine tvrtke su nam donirale beton i željezo, priključili su se i neki lokalni poduzetnici, a na pomoći je uvijek i Grad koji je naručio neke materijale. Znamo da su vremena teška i da nije baš najpovoljnije vrijeme za to, no i mi se stalno širimo – nadodaje Premuš, istaknuvši kako je potreba za novim prostorom sve veća, pogotovo s obzirom na stalan rast broja članova.

– Nakon što učenici završe program u Centru za odgoj i obrazovanje, dolaze k nama. Država ne skrbi za osobe s intelektualnim teškoćama nakon što navrše 21 godinu, da nema udruge poput naše ili Latica te Malog princa, te bi osobe bile doma kod svojih obitelji, s roditeljima koji su sve stariji. Svi znamo kako to nije lako – tvrdi Premuš, istaknuvši kako se uključivanjem u poludnevni boravak te u aktivnosti u sklopu njihovih projekata oni uključuju u društvo, da ne ostanu izolirani.

Koliko im novi prostor treba, pokazuje i činjenica kako su dosad svoje aktivnosti morali organizirati u grupama, dok bi im dodatni prostor i tu uvelike olakšao, tvrdi Premuš. 

– Naši su korisnici naučeni da rade svi zajedno, i to podjeljivanje u grupe malo im teško pada. Sada ćemo moći organizirati da njih dvadesetak, koliko ih ima, ponovno zajedno sudjeluje. A kako imamo i članove koji su u invalidskim kolicima, njima ćemo moći pružiti i fizikalnu terapiju. Općenito planiramo raditi s nepokretnim osobama, pružiti im ono što dosad nismo mogli – zaključuje Premuš.

FOTO: Ustupili iz Udruge Maslačak Križevci

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

završena je prva faza projekta

Starinska voćka zasađena u još dva podravska mjesta

PRVA FAZA UREĐENJA JE U TIJEKU

Radnici Komunalca posadili više od 100 stabala na groblju u Goli

Podravski na mjestu događaja

FOTO: Beživotno tijelo starijeg muškarca pronađeno pored automobila nedaleko od Koprivnice

radovi vrijedni 132 tisuće eura

FOTO Općina je modernizirala 270 metara nerazvrstane ceste

razigran i rastrčan iako se uvelike razlikuje od ostalih pasa

FOTO/VIDEO Tronožni psić Jacky pravi je lajavi veseljak!

stvarat će prijeko potreban hlad

Na dječjem igralištu posađene lipe i likvidambri

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati