Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Udruga mladih: Financiramo se kroz programe EU, na pozive Grada više se ne javljamo

Ludbreška udruga mladih entuzijasta, skraćeno Lumen, djeluje već više od dvadeset godina i vrlo je aktivna na području kulture za mlade, a jedan od glavnih ciljeva im je potaknuti što veći broj mladih da se uključe u društvo kroz volontiranje i sudjelovanje u raznim radionicama i aktivnostima, ali i neformalnim edukativnim programima.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Udruga trenutno broji oko deset aktivnih članova i trenutno se suočava s glavnim problemom koji se pojavljuje u cijeloj Hrvatskoj: nedostatak, odnosno sve manje mladih koji bi se aktivnije uključili u rad lokalne zajednice. Kao i u drugim sredinama, rad udruge usporila je pandemija, no kako nam je rekao presjednik udruge Igor Dobec, u zraku se osjeća optimizam, budući da za njihove programe uvijek ima interesa.

Za svoje volontere nude putovanja s plaćenim troškovima i smještajem

– Sve je krenulo prije 22 godine iz tadašnjeg Kluba informatičara, kada je osnovana udruga kroz koju smo organizirali razne aktivnosti za mlade, s naglaskom na koncerte, odnosno glazbene festivale – govori nam Dobec, istaknuvši Idemo Otok kao tradicionalni takav festival koji je na Otoku mladosti svake godine privukao dobar broj mladih iz cijele Hrvatske, ali i šire.

Igor Dobec

Spomenimo da se zadnje dvije godine festival nije održavao zbog pandemije, no udruga planira nastaviti s festivalom, iako u malo drugačijem izdanju.

– Otok mladosti je u međuvremenu preuređen i dobio sadržaje poput dječjih igrališta, dok će sam program smjeti trajati najkasnije do ponoći. Zbog toga ćemo jedan dio festivala održati u lovačkom domu – otkriva nam Dobec.

Festival Idemo Otok ponovno se vraća od iudće godine

Zadnjih deset godina aktivni su u Erasmus Plus programu, putem kojeg prijavljuju sve zainteresirane mlade ljude na razne edukativne radionice, koje se često održavaju svugdje diljem Europe. Najaktivniji članovi i sami sudjeluju u njima, a kao primjer se pokazao i sam Dobec, s kojim smo za ovaj članak razgovarali u vrijeme kada je bio na Tenerifama, gdje se nalazio u sklopu jednog od programa.

– Otkako smo počeli s međunarodnim aktivnostima, primjećujemo povećanje broja zainteresiranih. No, još nismo skroz zadovoljni jer smatramo da tu ima potencijala za još veći broj ljudi. Dio volontera nam je otišao u vrijeme pandemije, no u ovom trenutku osjećamo lagani oporavak – ističe Dobec, nadodavši kako se u sklopu programa za sudionike često nude razne pogodnosti, od besplatnog putovanja i smještaja na području gotovo cijele Europe, ovisno o tome gdje se pojedini programi provode.

Prostori udruge

Volontere traže stalno, a nedavno su objavili poziv studentima, odnosno mladima iz inozemstva da dođu ovdje provoditi aktivnosti i u Ludbreg, otkriva nam Dobec, pojasnivši kako će u Ludbreg iduće godine stići volonteri na period od čak osam mjeseci, koji će se uključiti u rad Lumena, ali i drugih udruga na području Ludbrega, poput Zajednice tehničke kulture, Udruge Sunce, u Arheološkom parku Iovia i slično.

– Inače u godini provodimo do 3,4 međunarodna programa neformalne edukacije u sklopu kojih nam dođe do tridesetak mladih ljudi iz Europe. Najčešće su to neke kreativne radionice, izrađuju se murali, ali i diskutira o društvenim važnim temama – pojašnjava Dobec.

Što se tiče odnosa s Gradom Ludbregom, nemaju nekakvu konkretnu podršku. U vlastitom su angažmanu pronašli prostor za udrugu, a financijsku pomoć imaju zahvaljujući programima Europske unije. Na Javne pozive Grada, kako nam je rekao Dobec, više se ni neće odazivati.

Volonteri u Centru svijeta

– Grad nam je dosad pomagao sa svega jedan posto ukupnih financija, no rado ćemo to prepustiti drugim udrugama. Pokriveni smo za idućih pet godina putem Erasmus Plus programa, Europskih snaga solidarnosti i drugih – tvrdi Dobec. Idući korak udruge je umrežavanje, prije svega na regionalnoj sceni. Dugi niz godina surađuju s udrugama iz drugih gradova, poput Varaždina, Novog Marofa i Koprivnice, a cilj je uspostaviti mrežu udruga mladih na sjeveru Hrvatske, zaključuje Dobec.

FOTO: Lumen

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Gori obiteljska kuća, vatrogasci i policija na mjestu događaja

UMALO NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA KOD ĐURĐEVCA

Umirovljenik se teško zarezao motornom pilom po vratu. U štaglju ga pronašla prestravljena supruga

NAJBOLJI IGRAČ SLAVENA O BUDUĆNOSTI

Mioč: “Pregovaramo, sve će se znati uskoro”

Obavijest potrošačima

Popularni prehrambeni proizvod povlači se s tržišta. Moguća je prisutnost plastike

VEĆ MJESEC DANA NE OBILAZI TEREN

Zapošljava se vozač Bibliobusa koji će kroz mjesec dana voziti i potpuno novo vozilo

GRADONAČELNIK JAKŠIĆ POTVRDIO NA RKC-U

Doznajemo kolika će uskrsnica biti isplaćena umirovljenicima

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati