Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
psihosocijalna podrška

Udruga slijepih provela niz aktivnosti u sklopu programa „Priprema, pozor, SAD…”

Udruga slijepih Koprivničko – križevačke županije u mjesecu svibnju provela je niz aktivnosti kojima ujedno završava 3. i posljednja godina trogodišnjeg programa „Priprema, pozor, SAD (Samopouzdani, Aktivni, Društveni!)“. Kroz sve godine programa Udruga uključuje osobe s oštećenjem vida i kasnije oslijepjele osobe srednje i starije životne dobi iz pretežito ruralnih područja Županije te im pruža psihosocijalnu podršku kroz proširenje postojeće mreže usluga u lokalnoj zajednici, a time utječe na njihovu veću samostalnost, neovisno življenje i bogatiji društveni i kulturni život.

Opći cilj ovog programa bio je pružiti osobama s oštećenjem vida, članovima Udruge psihosocijalnu podršku, te kroz provedbu raznovrsnih aktivnosti pokrenuti proces njihove resocijalizacije, što je kroz realizaciju programa i postignuto. 

Kroz tri godine provedbe programa “Priprema, pozor, SAD (Samopouzdani, Aktivni, Društveni)!” u njemu je sudjelovalo ukupno 69 korisnika s oštećenjem vida, održana su 36 susreta Čitateljskog kluba, 12 komunikacijskih radionica, 3 kestenijade, 3 susreta Ribolovnog kluba, 3 edukacijska putovanja, 3 obilježavanja Međunarodnog dana žena, 6 organiziranih posjeta kazalištu, 8 kreativnih radionica, 3 zdravstveno – rekreacijske radionice,  3 prezentacije tiflotehničkih pomagala i 3 edukacije o zakonskim pravima. U sklopu programa provedene su i 25 edukacije za samostalan život, 13 edukacija ukućana o načinima pravilnog ophođenja sa slijepim osobama, 26 terenskih obilazaka korisnika i 14 individualnih savjetovanja.

Uspjeh je što su aktivnosti koje se provode posljednjih 9 godina u kontinuitetu održane, s istim, pa čak i većim interesom za sudjelovanje samih članova, od Čitateljskog kluba „Šišmiš“ koji je prvi čitateljski klub slijepih u Hrvatskoj, pa sve do komunikacijskih, kreativnih  i zdravstveno – rekreacijskih radionica. Aktivnost ribolovnog kluba svake je godine privukla veliki broj članova te su ju iz godine u godinu jedva čekali, a edukacijsko putovanje veliko je zadovoljstvo za mnoge članove Udruge te je uvijek, uz edukativan i kulturni program putovanja ujedno i način druženja i socijalizacije članova. 

Program, financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Udruga slijepih je realizirala već kroz tri ciklusa, a treći je trajao od 01. lipnja 2020.godine do 31. svibnja 2023. godine. Voditeljica programa je Maja Koren Golub, a stručna izvoditeljica programa je bila Nina Šešić Mežnarić.

FOTO: Udruga slijepih Koprivničko – križevačke županije

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

VRIJEDNA AKCIJA

Mjerenje tlaka, šećera, tjelesne težine…svašta se kontroliralo na Zrinskom trgu

ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO Tomo je operirao srce, kuk, bruh i koljeno: “Pomalo pijem domaće vino, a na zemlji radim od pete godine”

Zabilježeno pet jedinki ove invazivne vrste

Na Dravi se pojavila egipatska guska

Sakupljanje žira

Hrvatske šume imaju obavijest za sve građane koji žele dodatno zaraditi

misli na zdravlje

Ovo je povrće najstariji prirodni lijek na svijetu i sprječava pojavu raka

POSAO U PODRAVINI I PRIGORJU

Rastući trgovački lanac traži mesare, prodavače i voditelje

Upišite pojam koji želite pretraživati