Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Greška ministarstva

Umjesto predviđenih 21.550, evo koliko će osoba dobiti naknadnu za starije

Pokazalo se da Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe obuhvaća znatno manje osoba nego što se predviđalo za prve dvije godine primjene jer je pravo na naknadu ostvarilo samo 7172, umjesto 21.550 osoba, a trenutno je broj korisnika još je manji. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) za siječanj 2023., ima ih 6470.

Mnogi potencijalni korisnici za naknadnu ni ne znaju

Radi se o relativno novom institutu u Hrvatskoj, pa unatoč kampanji HZMO-a i dalje ima dosta potencijalnih korisnika, npr. onih u ruralnim područjima, koji ne znaju za mogućnost ostvarivanja prava na nacionalnu naknadu. Isplata nacionalne naknade počela je 1. siječnja 2021. godine u mjesečnom iznosu od 800 kuna, od tada je dva puta povećana. Prvo na 820,80 kuna, a od 2023. iznosi 120,71 euro što je 909,49 kuna. Ova naknadna predstavlja novčano davanje za osobe starije od 65 godina koje nisu ostvarile mirovinu i ne ostvaruju prihod na drugi način.

Pravo na naknadu ima osoba s neprekidnim prebivalištem u Hrvatskoj kroz 20 godina, ne smije biti korisnik mirovine, prihodi članova kućanstva po članu ne smiju prelaziti iznos naknade, ne smije imati priznato pravo na uslugu smještaja ili sklopljen ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju. Od početka primjene zakona do 14. studenoga 2022. godine pravo na naknadu ostvarile su 7172 osobe. Podneseno je 13.267 zahtjeva, no pozitivno ih je riješeno tek oko 54 posto.

Od svih korisnika nacionalne naknade žene su 64 posto, a prosječna dob korisnika je 73 godine, piše Poslovni.hr

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI