Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Vremenske nepogode opet su odradile svoje

Urod ječma Josipa bacio u očaj: “Uoči žetve pala je tuča i prepolovila mi prinose!”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Josip Sučić (76), poljoprivrednik iz križevačkog prigradskog naselja Marinovac, neće po dobrom pamtiti žetvu ječma kojeg uzgaja na tri rale. U idealnim godinama Josip je ima urod od po šest tona po rali, a sad će, kaže on, biti sretan ako će dobiti tri tone po rali.

– Vremenske nepogode opet su odradile svoje, a mi poljoprivrednici smo, kao i uvijek u takvim slučajevima, platili danak. Uoči same žetve, prošlog tjedna, na području gdje imam zemljišta pala je tuča. Kako je ječam bio pred sam žetvu, tuča mi je sigurno prepolovila prinose i bit će dobro ako ću dobiti tri tone po rali – priča nam Josip. Još uvijek Josip na svom imanju uzgaja i krave pa ječam prvenstveno koristi za njihovu ishranu. Kako prinosi neće biti dobri, najvjerojatnije će biti prisiljen dodatno kupiti ječam.

– Kad su dobre godine, onda zna ostati nešto ječma i za prodaju. Sad kad je taj urod polovičan, bojim se da će mi to stvoriti dodatne troškove. Sve bi bilo dobro kad bi cijena mlijeka pratila rast naših troškova, a ovako ćemo opet jedva biti na nuli s poslovanjem. Tuča je pogodila i kukuruz i pšenicu, ali se nadamo da će se oni do žetve i berbe oporaviti pa da neću biti prisiljen i s tim kulturama zbrajati gubitke – zaključio je Josip Sučić.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Ljeto na zrinskom je počelo

VIDEO Prepun centar Koprivnice pjeva s Tonyjem u glas

jaka provjera pred put u austriju

FOTO Jelić Balta se raspucao protiv BiH viceprvaka, Zrinjski, ipak, ostao neporažen

MATURALNA VEČER

FOTO/VIDEO Maturanti zablistali u svečanim modnim izdanjima


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati