Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
DO VIROVITICE, VARAŽDINA I ČAKOVCA PUTOVAT ĆE SE PUNO BRŽE I KVALITETNIJE

Uskoro kreće obnova važne regionalne pruge, a nadvožnjaci se otvaraju u prosincu

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

U sklopu velikog investicijskog ciklusa u Hrvatskim željeznicama koji se tiče pruga gdje radovi nisu financirani EU projektima bit će obuhvaćana i pruga koja je vrlo važna za podravski kraj. Radi se o željezničkom pravcu od Čakovca do Virovitice. Pruga Čakovec-Varaždin-Koprivnica-Virovitica u sljedećih bi godinu ili dvije trebala biti u potpunosti obnovljena. Ipak, u nekim prijašnjim najavama govorilo se o elektrifikaciji pruge, ali ona za sad još nije u planu. Da su radovi na spomenutoj pruzi u bliskoj budućnosti zaista planirani potvrdili su nam i iz HŽ infrastrukture, a obnova će biti kompletna.

– Do kraja 2023. godine očekuje se potpis ugovora za izvođenje radova na dionici pruge Pitomača–Kloštar. U tijeku je priprema natječajne dokumentacije za radove na dionici Kloštar–Čakovec. Na obje dionice izvodit će se kompletna sanacija gornjeg i donjeg ustroja pruge, obnova uređenih površina za putnike i zamjena popođenja na željezničko-cestovnim prijelazima – naveli su u HŽ infrastrukturi.

Radi se o pruzi koja je posljednjih godina bila česta tema u javnom prostoru, ali isključivo u negativnom kontekstu. Na toj dionici često su se događali naleti vlaka na automobile zbog pružnih prijelaza koji nisu bili omeđeni polubranicima. Taj problem je riješen, ali ostala je stara pružna infrastruktura koja ne dopušta vlakovima da se kreću brzinama koje bi bile konkurentnije za putnike. Ovom obnovom vlakovi će se moći kretati mnogo većom brzinom, što će skratiti vrijeme putovanja između spomenutih gradova.

Podsjetimo, iz Vlade RH nedavno su najavili veliki investicijski ciklus na pružnoj infrastrukturi i to na onim dionicama koje nisu strateške, dakle koje nisu europski prometni pravci. Za te investicije ne može se dobiti sufinanciranje od strane EU-a, već će se HŽ zadužiti za 900 milijuna eura. Radovi će se, kako je obećano, već sljedeće godine odvijati na dionicama od Karlovca prema Mahičnu, od Zaboka prema Krapini, kao i radovi na spomenutoj pruzi, remont pruge od Čakovca do Virovitice i Pitomače te od Osijeka do Koške, na pruzi Knin-Zadar.

Što se tiče projekta koji je aktualan, dakle rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog kolosijeka, u redakciju su nam dospjeli upiti čitatelja o nadvožnjacima Novo Drnje, na cesti između Drnja i Torčeca te nadvožnjaku Šoderica prema istoimenom jezeru iz smjer Botovo. Nadvožnjaci su već nekoliko tjedana dogotovljeni, obilježeni su kolnici, postavljeni su znakovi no isti još nisu pušteni u promet.

– Završeni nadvožnjak Šoderica otvorit će se za promet po ishođenju uporabne dozvole i provođenja postupka primopredaje objekta s mjerodavnim tijelima održavanja (Županijska uprava za ceste), a očekivano puštanje u promet je tijekom prosinca. Za nadvožnjak Novo Drnje potrebno je provesti tehnički pregled koji je planiran tijekom ovog tjedna. Očekivano puštanje u promet je također tijekom prosinca – naveli su u HŽ Infrastrukturi.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OPĆINA KALINOVAC:

Komunalni redar vrši kontrolu čišćenja snijega, izbjegnite novčane kazne

cilj je plasman od pete do sedme pozicije

Markulin potvrdio naše napise: Radi se na novom travnjaku i stadionu, to su kapitalni projekti

Firefighter Stair Challenge

Koprivnički vatrogasci sudjelovali u humanitarnoj utrci u Zagrebu

obilazi 36 stajališta već punih 15 godina.

S radom kreće novi bibliokombi Gradske knjižnice

RIBIČKIM TURNIROM U TORČECU "SLAVI PRVI ROĐENDAN"

Branimir Dolenec: Druženjem želim zahvaliti svima koji su pomogli prije godinu dana

Spriječili veću štetu

FOTO Kućanski aparat uzrokovao požar u kupaonici, intervenirali vatrogasci i policija

Upišite pojam koji želite pretraživati