Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Uskoro rekordno dizanje mirovina, ali…: Inflacija će pojesti povećanje, čak i više od toga!

Brojni umirovljenici nestrpljivo iščekuju najavljeno rekordno usklađivanje mirovina prema plaćama, koje bi na svojim računima trebali osjetiti 1. rujna. Međutim, stručnjaci koji se bave pitanjima mirovina odmah su „stali na loptu“, a razlog je drugi rekord – stopa inflacije koja će brzo „pojesti“ najavljeno povećanje.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Činjenica jest da nakon rekordne inflacije od 1. srpnja kreće i rekordno usklađivanje mirovina – potvrdio je jedan od vodećih nacionalnih stručnjaka problematike mirovina, istaknuti član HSU-a, Koprivničanac Željko Šemper.

Protekli tjedan Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je kako je stopa inflacije, što u prenesenom smislu znači povećanja troškova života, rekordnih 12,1 posto na godišnjoj razini. Predviđanja su kako bi najesen mogla doseći i 15 posto.

– Sada za potrebe izračuna polugodišnjeg usklađivanja mirovina od 1. srpnja imamo i konačnu stopu potrošačkih cijena za prvo polugodište 2022. u odnosu na prethodno polugodište, koje iznosi 5,9 posto. DZS je pak objavio iznos prosječne bruto plaće za svibanj koja iznosi 10.440,00 kuna. Prema tome za razdoblje siječanj-svibanj 2022. u odnosu na razdoblje srpanj-studeni 2021. stopa rasta bruto plaća iznosi 6,1 posto – prenosi Šemper.

Na temelju toga, prema formuli usklađivanja u omjeru 70:30, u ovom trenutku postotak usklađivanja mirovina iznosit će nešto manje 6,04 posto.

– To je, naravno, privremeni postotak usklađivanja mirovina, jer će DZS tek 19. kolovoza objaviti prosječnu plaću za lipanj i tek onda ćemo imati konačan postotak usklađivanja mirovina. Umirovljenici će rekordan iznos usklađivanja mirovina primiti u rujnu, na mirovini za kolovoz, kao i zaostatak za srpanj – pojašnjava stručnjak za mirovinski sustav Željko Šemper.

Inače, prosječna mirovina u Hrvatskoj za 40 godina radnog staža iznosi 3767 kuna, a prima je 212.000 građana. To bi značilo da će od rujna ona iznositi tek nešto manje od 4000, točnije 3993 kune ili 226 kuna više. No, mnoge su mirovine, barem u našem kraju, dosta manje od prosječnih. 

– Sama pomisao da idem u mirovinu me ne veseli, iako bih se trebala radovati. Nakon 40 godina rada, kad je dosta i kad je svaki čovjek dao sve od sebe i više ne može. No, onda slijedi pakao. Moja mama dobiva 1100 kuna mirovine, tatine. Može li manje – pita se jedna Koprivničanka i dodaje kako si je ona izračunala za sve godine rada jedva 2200 kuna mirovine, ako, kaže – i to!

FOTO Ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

okrutnost prema nedužnim životinjama

Netko bezdušan ostavio je psiće u šumi da umru od gladi, Kristian ih je spasio i traži im novi dom

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA 3. DIO

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

skulpture za turističku atrakciju u Lici

VIDEO Petar: “Moj sokol, vukovi i hrvatski grb krasit će dolinu rijeke Gacke”

MISLI NA ZDRAVLJE

Ova prekrasna biljka ima antikancerogeno djelovanje

Prijevara u tijeku

Hrvatska pošta ima važnu obavijest za sve građane!

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

FOTO Vozačica (67) oduzela prednost motociklistu, oboje završili u bolnici


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati