Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ustavni sud odlučio: Vodne usluge moraju biti pripojene KC Vodama, javnosti se obratio Rajn

Ustavni sud krajem prošlog tjedna objavio je Rješenje kojim odbija ustavnu tužbu koju su pojedini gradovi podnijeli u vezi pripojenja gradskih tvrtki koje se bave vodnim uslugama većim isporučiteljima.

Tom odlukom više nema prepreka da se Vodne usluge pripoje Koprivničkim vodama. Podsjetimo, još je krajem pretprošle godine Vlada donijela Uredbu kojom su uspostavljena uslužna područja te određene njihove granice, a kojom je određen i društvo preuzimatelj. Za područje Križevaca i koprivnički dio Podravine to je pripalo Koprivničkim vodama.

No, Grad Križevci tome se usprotivio, uz napomenu kako iz Vlade nisu uzeli u obzir sagledane količine isporučene vode s datumom nakon 2018. godine, nakon čega su na području grada Križevaca proširili vodovodnu mrežu i time povećali količinu isporučene vode.

Sada, nakon što je ustavna tužba odbijena, na svojoj se Facebook stranici oglasio gradonačelnik Rajn, uz napomenu kako će za medije danas organizirati izvanrednu medijsku konferenciju, na kojoj će se očitovati o slučaju.

– Ustavni sud ovom je odlukom još jednom grubo narušio ustavnu odredbu o samostalnosti jedinica lokalne samouprave da same upravljaju svojim prirodnim resursima. Drugim riječima, mi građani Križevaca nismo dovoljno pametni da raspolažemo svojim resursima, što je opasno podcjenjivanje svih Križevčanki i Križevčana – napomenuo je Rajn.

– Do svega ovoga ne bi došlo da je Vlada RH imala više razumijevanja za vlastite građane, a ne nerazumno i ignorantski odlučila provoditi loše birokratske odluke suprotne interesima poreznih obveznika – istaknuo je, nadodavši kako Križevci imaju cijeli niz argumenata zašto bi Vodne usluge trebale ostati samostalni vodni isporučitelj.

– O tome smo upoznali sve relevantne institucije i uputili ih u javno savjetovanje. Do dana današnjeg nitko nam nije dao valjani kontraargument. To govori samo za sebe – zaključio je Rajn, uz napomenu kako će više o tome reći na konferenciji.

– Ako je sve što Vlada predloži u skladu s Ustavom, pa makar nam se time kršila i Ustavom zajamčena prava, postavlja se pitanje treba li nam takav sud koji ide niz dlaku vladajućoj politici – napomenuo je na današnjoj presici Rajn, istaknuvši kako se ovdje radi o svojevrsnoj nacionalizaciji gradske tvrtke.

Valja podsjetiti kako se o ovoj problematici nekoliko puta raspravljalo na sjednicama Gradskog vijeća, a prijedlog traženja izuzeća od nove podjele uslužnih područja nisu podržali upravo vijećnici s liste HDZ-a.

Rajn je također napomenuo kako se prema izdvojenim mišljenjima dvojice ustavnih sudaca u sklopu ovog Rješenja vidi kako nisu ni svi ustavni suci u potpunosti složni oko ovog pitanja.

Više pročitajte u idućem broju tiskanog izdanja Podravskog lista.

FOTO: arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Gori obiteljska kuća, vatrogasci i policija na mjestu događaja

UMALO NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA KOD ĐURĐEVCA

Umirovljenik se teško zarezao motornom pilom po vratu. U štaglju ga pronašla prestravljena supruga

NAJBOLJI IGRAČ SLAVENA O BUDUĆNOSTI

Mioč: “Pregovaramo, sve će se znati uskoro”

Obavijest potrošačima

Popularni prehrambeni proizvod povlači se s tržišta. Moguća je prisutnost plastike

VEĆ MJESEC DANA NE OBILAZI TEREN

Zapošljava se vozač Bibliobusa koji će kroz mjesec dana voziti i potpuno novo vozilo

GRADONAČELNIK JAKŠIĆ POTVRDIO NA RKC-U

Doznajemo kolika će uskrsnica biti isplaćena umirovljenicima

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati