Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Geotermalni potencijal

Utvrđeno ogromno eksploatacijsko polje u Podravini, može se ići u gradnju elektrane

Kako smo imali prilike čitati da je prošlog tjedna Vlada raspisala natječaj za istražne radove u iskorištavanju geotermalne energije. No, jedna podravska tvrtka u javnom vlasništvu, daleko je ispred te faze u realizaciji izgradnje geotermalne elektrane.

Tako je tvrtka Bukotermal u vlasništvu Varaždinske županije (85 %) i Općine Mali Bukovec (15 %) nakon tri godine, istražne radove privela kraju te je od nadležnog Ministarstva ishodila Rješenje o utvrđivanju eksploatacijskog polja geotermalnih voda Lunjkovec-Kutnjak.

Nakon istražnih radova utvrđen je veliki potencijal bušotina

– Veliki je to i nemjerljiv uspjeh javne tvrtke u našem suvlasništvu koja je u rekordnom roku uspjela ishoditi sve potrebne dozvole, obaviti hidrodinamička ispitivanja dviju postojećih bušotina (Lun-1 i Kt-1), obavila remonte obiju bušotina te ishodila dva najvažnija Rješenja: o utvrđivanju eksploatacijskog polja te utvrđivanju količina i kakvoći rezervi- naveli su iz općina Mali Bukovec te se zahvalila županu Varaždinske županije, Anđelku Stričaku, na podršci ovom projektu te ogromnom angažmanu prilikom trajanja istražnih radova.

Površina polja je impozantnih 10.000 hektara, a s ovom dozvolom može se krenuti u projektiranje elektrana i drugih objekta za iskorištavanje vodne pare koja postiže temperaturu od 130 do 145 stupnjeva celzijevih.

Kako doznajemo u prvotnom planu je gradnja jedne elektrane, a moguća je izgradnja više njih, ako se pronađu partneri, jer kapaciteta ima, a voda koja se ohladi, pokrećući turbine, mogla bi se koristit za zagrijavanje staklenika i plastenika, budući da je ludbreški kraj lider u uzgoju cvijeća na državnoj razini.

FOTO općina Mali Bukovec

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DJEČAK JE ZA TO VRIJEME U DVORIŠTU NA VISOKIM LJETNIM TEMPERATURAMA KOSIO TRAVU I IZGORIO

Majka otišla u izlazak i sina (4) dijabetičara dva dana ostavila samog kod kuće

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

Upravo prometna nesreća na Podravskoj magistrali

Snijeg neumoljivo pada, ali ceste su prohodne

Noćas bačeno 70 tona soli, Zimska služba moli građane za razumijevanje

ULJEPŠALI IM NADOLAZEĆE BLAGDANE

Podravka i Dominik Livaković razveselili članove udruge “Veliko srce” vrijednom donacijom

adosti i uzbuđenja nije manjkalo

Sveti Nikola razveselio mališane s područja Općine Pitomača

RASPISAN JAVNI POZIV

Podravska općina sufinancira umjetno osjemenjivanje junica i krava

Upišite pojam koji želite pretraživati