Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Kontrola svih obradivih površina u zemlji

Uvodi se satelitsko praćenje poljoprivrednih aktivnosti!

Ministarstvo poljoprivrede putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, uspostavlja novi sustav cjelogodišnjeg praćenja osnovnih aktivnosti na poljoprivrednim površinama u cijeloj Hrvatskoj. – Radi se o sustavu ranog upozorenja poljoprivrednika putem satelitskog nadzora uporabe zemljišta, odnosno obradivih površina, koje zahvaljujući modernim tehnologijama sada možemo nadzirati 100 posto u cijeloj zemlji, kaže ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministrica dodaje da se rezultati automatske procjene poljoprivredne aktivnosti prikazuju u sustavu u obliku semafora pa tako zelena boja znači da se zemljšte koristi sukladno prijavi za potpore, žuta boja znači da je potrebna dodatna suradnja, a crvena da nije sukladno sustavu uporabe.

Ovo će omogućiti rana upozorenja u svrhu poticanja pravovremenog poštivanja uvjeta za korištenje sredstava iz EU fondova te ne primjenu administrativnih kazni. Na ovaj način korisnik i Agencija pratit će poljoprivredne aktivnosti tijekom cijele proizvodne godine. Korisnika će se ukoliko postoji pogreška i bit će mu dana mogućnost da je, uz poštivanje vremenskih ograničenja, ispravi bez sankcija te će i mati bolji uvid u svoj zahtjev prije samog plaćanja, kazala je ministrica.  Više se neće kontrolirati pet do deset posto poljoprivrednih aktivnosti na terenu već 100 posto obradivih površina u cijeloj zemlji.

Nove satelitske snimke će stizati svakih pet dana, bilo da se radi o sjetvi, odnosno žetvi, te zriobi usjeva, kao i rokovima za košnju o čemu su lani proveli uspješan pilot projekt putem SMS poruka. Postoji i mogućnost korištenja snimaka veće rezolucije, piše Agroklub.com

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

DIREKTORICA SANJA GARAJ MILOŠ I DIZAJNER MARKO HRASTOVEC O NOVOM VIZUALNOM IDENTITETU PODRAVKE

VIDEO “Na logotipu smo u tajnosti radili više od godinu dana i veseli nas pozitivan odjek javnosti”

Obavijest za potrošače

U prehrambenom proizvodu pronašli biljku koja može biti štetna za zdravlje

konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Zapalio se Renault u centru Koprivnice

PROBLEM S KOJIM SE BORI GODINAMA

FOTO Davorka: “Bez maramice ne mogu ni do trgovine, a živim samo 10 minuta od centra”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati