Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Uzeo novac od klijenta, a junad zadržao za sebe

Jedna samoborska mesna industrija platila je podravskom stočaru 30.000 kuna za četiri komada junadi u tovu, međutim, naručene životinje nikad nisu dobili, kao ni novac koji su mu uplatili. Sad će, nakon nepravomoćne presude koprivničkog Općinskog suda, dotični vlasnik OPG-a iz ferdinandovačkog područja morati vratiti i dug i kamate te troškove suđenja.

Iz mesne su industrije naveli u tužbi kako su od njegova poljoprivrednog gospodarstva naručili četiri komada junadi u tovu, od 1200 kilograma ukupno, po cijeni od 20 kuna za kilogram, što je bilo 24.000 kuna, s PDV-om 30.000.

-Platili smo mu dan nakon dogovora, a on nam stoku nije isporučio, a više puta smo ga upozorili. Raskinuli smo poslovni odnos i tražili povrat 30.000 kuna koje je stekao bez osnove – naveli su u mesnoj industriji, a kako nisu mogli tužiti OPG, morali su njega kao fizičku osobu i u tome uspjeli.

-Je, istina je, naručili su od mene četiri komada junadi, no težina nije bila kako se navelo u tužbi, već je junad trebala biti uzgojena, odnosno utovljena do klaoničke težine. Obavijestio sam ih da nemam junad takve težine, no inzistirali su da im se izda račun i kao predujam su platili za četiri junca (svaki po 300 kilograma) te je dogovoreno da ostanu na tovu i dohrani kod mene idućih 9 do 10 mjeseci. Potom bi mi trebali platiti razliku u cijeni po kilogramu junadi, do klaoničke težine od 600 kilograma po juncu – branio se ovaj Ferdinandovčanin.

Dodao je kako je junad utovljena, no mesna industrija odbila je platiti razliku cijene zbog čega junad nije isporučio.

-Meni je nanesena šteta postupanjem klijenta, jer sam junce uzgajao za njih, a oni su se tim avansom željeli samo osigurati da će zaista dobiti junad nakon što bude dohranjena – tvrdio je ovaj stočar.

Tuženi Ferdinandovčanin, na njegovu štetu, nije se pojavio na glavnoj raspravi, a Sud je pregledavao dokaze, ugovore i uzimao iskaze uključenih u ovu priču. Prema ugovorima bilo je vidljivo da se radi o isplaćenom računu na temelju dogovora i to za četiri komada junadi, količina od 1200 kilograma po cijeni od 20 kuna. Utvrđeno je i kako je Ferdinandovčanin po tom računu koristio pravo na odbitak pretporeza. No, radi se o izlaznoj fakturi po kojoj porezni obveznik nije mogao koristiti pretporez, već je bio u obvezi plaćanja poreza na dodanu vrijednost. No, ovom stočaru sad ostaje jedina šansa žaliti se na ovu nepravomoćnu presudu. (ib)

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI