Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Uzeo novac od klijenta, a junad zadržao za sebe

Jedna samoborska mesna industrija platila je podravskom stočaru 30.000 kuna za četiri komada junadi u tovu, međutim, naručene životinje nikad nisu dobili, kao ni novac koji su mu uplatili. Sad će, nakon nepravomoćne presude koprivničkog Općinskog suda, dotični vlasnik OPG-a iz ferdinandovačkog područja morati vratiti i dug i kamate te troškove suđenja.

Iz mesne su industrije naveli u tužbi kako su od njegova poljoprivrednog gospodarstva naručili četiri komada junadi u tovu, od 1200 kilograma ukupno, po cijeni od 20 kuna za kilogram, što je bilo 24.000 kuna, s PDV-om 30.000.

-Platili smo mu dan nakon dogovora, a on nam stoku nije isporučio, a više puta smo ga upozorili. Raskinuli smo poslovni odnos i tražili povrat 30.000 kuna koje je stekao bez osnove – naveli su u mesnoj industriji, a kako nisu mogli tužiti OPG, morali su njega kao fizičku osobu i u tome uspjeli.

-Je, istina je, naručili su od mene četiri komada junadi, no težina nije bila kako se navelo u tužbi, već je junad trebala biti uzgojena, odnosno utovljena do klaoničke težine. Obavijestio sam ih da nemam junad takve težine, no inzistirali su da im se izda račun i kao predujam su platili za četiri junca (svaki po 300 kilograma) te je dogovoreno da ostanu na tovu i dohrani kod mene idućih 9 do 10 mjeseci. Potom bi mi trebali platiti razliku u cijeni po kilogramu junadi, do klaoničke težine od 600 kilograma po juncu – branio se ovaj Ferdinandovčanin.

Dodao je kako je junad utovljena, no mesna industrija odbila je platiti razliku cijene zbog čega junad nije isporučio.

-Meni je nanesena šteta postupanjem klijenta, jer sam junce uzgajao za njih, a oni su se tim avansom željeli samo osigurati da će zaista dobiti junad nakon što bude dohranjena – tvrdio je ovaj stočar.

Tuženi Ferdinandovčanin, na njegovu štetu, nije se pojavio na glavnoj raspravi, a Sud je pregledavao dokaze, ugovore i uzimao iskaze uključenih u ovu priču. Prema ugovorima bilo je vidljivo da se radi o isplaćenom računu na temelju dogovora i to za četiri komada junadi, količina od 1200 kilograma po cijeni od 20 kuna. Utvrđeno je i kako je Ferdinandovčanin po tom računu koristio pravo na odbitak pretporeza. No, radi se o izlaznoj fakturi po kojoj porezni obveznik nije mogao koristiti pretporez, već je bio u obvezi plaćanja poreza na dodanu vrijednost. No, ovom stočaru sad ostaje jedina šansa žaliti se na ovu nepravomoćnu presudu. (ib)

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NESRETNI DOGAĐAJ U GLOGOVCU

Tragedija u Podravini: Žena pala s bicikla i preminula

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Štagalj i štala izgorjeli do temelja. Očevid u tijeku

VREMENSKA PROGNOZA

DHMZ izdao posebno upozorenje: “Nakon ljeta u proljeću, sutra stiže pravi obrat…”

totalna dominacija

“Kanta” se vraća kući! Podravka mjesec dana prije kraja sezone potvrdila naslov prvakinja

dječji doplatak

HZMO upravo objavio dobru vijest za više od 80 tisuća građana

završio radni posjet predsjednika Milanovića Podravini

“Plaće u Podravki su visoke i zbog Belupa koji je imao veliki rast prihoda u Rusiji”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati