SAVJETI U VRTU

Uzgojiti ga nije lako, ali ako uspijete, u vrtu ćete imati povrće koje je glasi kao pravi prirodni lijek. Pogledajte kako to učiniti

Karfiol je povrće koje se često doživljava kao zahtjevno za uzgoj jer traži niz specifičnih uvjeta kako bi razvilo kvalitetnu i kompaktnu glavicu. Pripada porodici kupusnjača i najbolje uspijeva u umjereno hladnoj klimi gdje su temperature stabilne. Previsoka toplina uzrokuje da glavica prerano procvjeta dok nagle promjene temperature dovode do nepravilnog formiranja. Osjetljiv je i na nedostatak vode jer mu je za rast potrebna stalna i ravnomjerna vlaga u tlu, a istovremeno ne podnosi zadržavanje vode koje može uzrokovati truljenje korijena. Zbog toga je ključno osigurati dobro drenirano tlo bogato organskom materijom i redovno ga navodnjavati.

Kod sadnje karfiola posebnu pažnju treba obratiti na vrijeme sjetve ili presađivanja. Ako se sadi prerano dok su noći još hladne biljka može zastati u rastu i nikada ne formirati pravu glavicu, a ako se sadi prekasno u sezoni rizikuje se izlaganje previsokim temperaturama. Biljke zahtijevaju dovoljno prostora jer im široki listovi trebaju svjetlost i dobru cirkulaciju zraka kako bi se smanjio rizik od bolesti. Osim toga karfiol je osjetljiv na štetočine poput kupusne sovice i lisnih uši pa se preporučuje redovno pregledavanje i pravovremena zaštita.

S druge strane nutritivne vrijednosti karfiola čine ga izuzetno korisnim dijelom prehrane. Bogat je vitaminom C koji doprinosi jačanju imuniteta te vitaminom K koji je važan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi. Sadrži i znatne količine folata potrebnog za pravilno funkcionisanje stanica kao i vlakana koja podržavaju zdravu probavu. Posebno su značajni fitonutrijenti iz grupe glukozinolata koji se povezuju s detoksikacijom organizma i smanjenjem rizika od određenih bolesti. Zbog niskog sadržaja kalorija i visokog udjela vode karfiol je čest izbor u prehrani onih koji žele održati zdravu tjelesnu masu.

Uprkos izazovima u uzgoju karfiol ostaje vrijedan trud jer spoj njegovog blagog okusa, svestranosti u kuhinji i brojnih zdravstvenih prednosti nadmašuje poteškoće koje donosi proces sadnje i njege. Oni koji uspiju stvoriti optimalne uvjete nagrađeni su povrćem koje se može koristiti u supama, salatama, kao prilog ili čak kao zamjena za rižu i tijesto čime se potvrđuje njegova vrijednost i u gastronomskom i u nutritivnom smislu.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

četiri kilometra od križničkog mosta

Beživotno tijelo muškarca pronađeno jutros u Dravi

dovršeno je kriminalističko istraživanje

Mlada voditeljica poljoprivredne apoteke oštetila tvrtku za gotovo 100.000 eura

treći je dan potrage

FOTO Potražni psi, čamci, dronovi… Nastavlja se potraga za nestalim kupačem