Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Đurđevčice

“Uživamo u slavi, ali slobodno nas pozovite da vam pjevamo na svadbi”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Đurđevačke Đurđevčice dobitnice su najvrjednije hrvatske diskografske nagrade Porin za najbolji album folklorne glazbe. Album „Pozvale so dekle dečke“ struka je procijenila kao najbolji u svojoj kategoriji, a ovaj je uspjeh tim vrjedniji jer sve članice sastava su amaterke kojima je tradicionalna, narodna glazba ljubav, puno više od hobija. Đurđevčice su izrasle iz KUD-a Petar Preradović, a Kristina Benko Markovica voditeljica je i članica od samih početaka, još od 1998. godine.

– Za nas je već bila pobjeda kad smo nominirane. Od sedam prijavljenih u kategoriji folklorne glazbe, samo tri albuma ušla su u užu konkurenciju. Ova je nagrada tim vrjednija jer mi nismo profesionalke i probe imamo kada se uspijemo sve skupiti. Ponekad je to jednom mjesečno, ponekad na tjednoj bazi, a ponekad jednom u tri mjeseca. Sama dodjela Porina bila je i savršena nagrada da se sve skupimo u Zagrebu, družimo, veselimo i ovo je veliko priznanje za 25 godina postojanja sastava – istaknula je Kristina Benko Markovica koja trenutačno i ne može razmišljati o nekim novim planovima.

MN: Veliko priznanje

– Svi se sada javljaju i čestitaju i Porin je veliko priznanje svim generacijama Đurđevčica. Pitaju svi kakvi su daljnji planovi, a svima kažem da nas puste na miru da malo uživamo u slavi. Naravno da mislimo i dalje ići u istom folklornom tradicionalnom duhu s prezentacijom naše Podravine i cijele Hrvatske. Želja nam je potaknuti ljude da čuvaju svoje običaje i ponose se na njih, a ne da ih se srame – kazala je Benko Markovica koja se trudi Đurđevčane zainteresirati za folklor i približiti im ga.

– Folklor, nažalost, ljudima nije zanimljiv i taj dio glazbene kulture jako se teško probija do neke glavne struje. Od osnutka Đurđevčica samo smo nas dvije originalne članice, a mnoge su cure već dugo unutra. Kako su Đurđevčice izrasle iz KUD-a Petar Preradović, tako i dalje djevojke povučem iz ansambla, ali tek kad se formira. Tako dobivamo gotovu pjevačicu i tako se održava kvaliteta. Nema kod nas audicija pa da čekamo hoće li se tko javiti, već imamo sjajan sustav kroz samo kulturno-umjetničko društvo – rekla je voditeljica Đurđevčica, po struci crkvena glazbenica i profesorica crkvene glazbe koja radi kao učiteljica glazbe u OŠ Đurđevac i otkrila da mnoge pjesme koje su objavljene na albumu izvode od samih početaka sastava.

– Sve su to tradicijske, stare pjesme koje su sakupljane i iz literature, ali i putem kazivačica i neke od pjesama koje su na našem albumu nalaze se i u pjesmaricama iz Međimurja pa i Murtera. Ljudi danas izmišljaju gluposti, a sve je već izmišljeno. Ono što imamo treba sačuvati, a pjesme koje izvodimo su rezultat istraživačkog rada, dugogodišnjeg skupljanja materijala. Postoji puno napjeva koji su u knjigama, ali nisu otpjevani i gotovo su zaboravljeni. Ne držimo se samo đurđevačkih napjeva, već hvatamo širi krug. Pokušavamo ljudima objasniti da ne teže za nečime što je prezentacija lažnog luksuza dok tu imamo bogatstvo i trebamo se time ponositi, a ne sramiti. Žao mi je kad vidim da umanjujemo sebe i vlastitu vrijednost umjesto da smo ponosni – otkrila je Benko Markovica i dodala da je album „Pozvale so dekle dečke“ nastajao jako dugo, a snimljen je u đurđevačkom studiju Davora Jendrašića.

MN: Dugotrajan proces – Još ranije smo snimili nosač zvuka s božićnim napjevima i to je snimanje išlo jako brzo i bilo je gotovo za nekoliko dana. Ovaj put proces je bio dugotrajan, svaki glas snimao se zasebno, miksao, kao i instrumenti, a na albumu smo imali i brojne goste. Snimale smo posvuda, ali snimka iz ovog studija zaista je najbolja i album zvuči fenomenalno. Uz to, CD prate i notne partiture za sve pjesme, a ništa od toga ne bi bilo bez velike podrške obitelji. Sve smo mi jedna velika glazbena obitelj i podrška smo jedna drugoj i kada se tuguje, a pogotovo kada se slavi kao što je slučaj sada nakon ove nagrade – zaključila je Benko Markovica i pozvala da im se slobodno jave oni koji žele da im na svadbi pjevaju dobitnice Porina jer uz folklorno-tradicijski, izvode i duhovni repertoar.

FOTO: Đurđevčice

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

DIREKTORICA SANJA GARAJ MILOŠ I DIZAJNER MARKO HRASTOVEC O NOVOM VIZUALNOM IDENTITETU PODRAVKE

VIDEO “Na logotipu smo u tajnosti radili više od godinu dana i veseli nas pozitivan odjek javnosti”

Obavijest za potrošače

U prehrambenom proizvodu pronašli biljku koja može biti štetna za zdravlje

konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Zapalio se Renault u centru Koprivnice

PROBLEM S KOJIM SE BORI GODINAMA

FOTO Davorka: “Bez maramice ne mogu ni do trgovine, a živim samo 10 minuta od centra”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati