Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KOLIKO JEDINICE LOKALNE I REGIONALNE SAMOUPRAVE ULAŽU U POTPORE

Varaždinci ulažu 60 posto više novca u poljoprivredu od nas

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Varaždinska i Vukovarsko-srijemska županija najviše iz svojih proračuna izdvajaju za poljoprivredu, dok je Koprivničko-križevačka na trećem mjestu. Kad se gleda ulaganje u odnosu na čitav proračun, onda najviši udio od 0,29 posto proračuna ulažu Vukovarci, a zatim mi, 0,28 posto.

Koprivničko-križevačka županija godinu dana ranije nije bila u top pet županija po izdvajanju pa je zabilježen rast, no najveći ipak u Brodsko-posavskoj za 190 posto. Dodajmo i kako je u siječnju ove godine Koprivničko-križevačka županija raspisala novi javni poziv poljoprivrednicima u razne namjene, a za to je osigurala 363.000 eura ili 2,7 milijuna kuna, što je ipak porast u odnosu na prethodne godine. Prijave su, doznajemo, još uvijek u tijeku. Možete se prijaviti za pomoć u ulaganje u materijalnu imovinu, okrupnjavanje zemljišta, višegodišnje nasade, osiguranje, certificiranje, ali i legalizaciju objekata…

Varaždinska je pak županija u 2023. godini udvostručila sredstva za poticanje ulaganja u poljoprivredu, pa je sada osigurano 927.871 eura, a to je za 60 posto više nego što izdvaja Koprivničko-križevačka županija. Dodajmo i kako su lani premašili brojku od čak 1000 korisnika takvih potpora, što znači da je svaki osmi poljoprivrednik ujedno i korisnik potpora. Oni, primjerice, godišnje izdvajaju 160.000 eura samo za promociju i predstavljanje autohtonih proizvoda poput ludbreškog hrena ili varaždinskog zelja, a posebno za hvaljeno bučino ulje za što je ove godine osigurano 59.000 eura!

Usporedba ove dvije županije zanimljivija je ako znamo da Koprivničko-križevačka ima 9700 poljoprivrednika (2021. godina), a Varaždinska 8198, dok susjede „šišamo“ i po broju hektara površina, 72.000 ha prema 31.000 ha! Uzmemo li u obzir kako je najviše poljoprivrednih hektara u našoj županiji onih veličine od tri do 10 hektara, jasno je da se radi o relativno manjim poljoprivrednicima koji bi realno trebali imati i veliku korist od spomenutih potpora. Primjerice, u Vukovarsko-srijemskoj najviši udio imaju vlasnici obradivih površina iznad 100 hektara. 

Nikola Šadek, poljoprivrednik iz Repaša u Općini Molve dobio je lani potporu Općine Molve od 25.000 kuna za kupnju kompaktora, a prije toga i Županije 50.000 kuna sa čime je kupio prikolicu.

-Gledajte, tko vam da, zemite, nije baciti nijedan cent. Te novce poljoprivrednik si more iskoristiti za nekaj drugo – kaže Šadek koji je zadovoljan potporama te ističe kako se polako i stanje u ratarstvu i stočarstvu popravlja, jer cijena tovne junadi ide gore – tek ga jedino brine cijena kukuruza na jesen.

U top deset općina koje se izdvajaju po ulaganju u poljoprivredne subvencije ističe se tek jedna naša općina, Molve. Molvarska je općina 2021. godine poljoprivrednicima transferirala 527.000 kuna, gotovo 300 kuna po stanovniku, a jedino su više uložili u Nijemcima, 3,9 milijuna kuna (1107 po stanovniku). Oni su za to iskoristili čak 11,40 posto svog proračuna.

Velik rast u potporama zabilježili su u Općini Podravske Sesvete, no 2020. su one iznosile točno 500 kuna, a godinu kasnije 37.000 kuna. Gola, recimo, prije dvije godine nije uložila ni kunu za pomoć poljoprivrednicima, a 2021. 184.000 kuna. Teško da prva pandemijska godina može biti uzrok jer je Općina Virje 2020. poljoprivrednicima dala 282.000 kuna. Sredstva za poljoprivrednike povećao je u godinu dana i Grad Koprivnica s 242.000 na 466.000 kuna, dok je najveći rast bio u Križevcima s 90.000 na 282.000 kuna.

– Mali OPG-ovi, koji su korisnici naših mjera, od velikog su značaja za očuvanje poljoprivredne proizvodnje, ali i svojevrsna garancija kvalitete proizvoda koje će konzumirati naši građani. Upravo takvim gospodarstvima puno puta zbog nedostatka vlastitog financijskog kapitala i nedovoljnih kapaciteta otežan je pristup financiranju iz programa EU. Vodeći se ovim činjenicama odlučili smo za njih kreirati javni poziv koji će im u potpunosti biti prilagođen te doprinositi njihovu radu i djelovanju – pojasnio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.Križevački gradonačelnik Mario Rajn je pak dodao kako su između ostalog s OPG-ima pokrenuli kratki lanac opskrbe „Zdravo Križevci“ te građanima omogućili dostavu svježih i domaćih namirnica na kućni prag. Grade i punionicu meda koja će pomoći domaćim proizvođačima te su prvi grad u zemlji koji je uveo sufinanciranje kamate na kredite za proljetnu i jesensku sjetvu.

ŽUPANIJAIZNOS SUBVENCIJA (mil. kn)SUBVENCIJE PO STANOVNIKU (kn)
Koprivničko-križevačka1,9819,60
Varaždinska3,7623,63
Požeško-slavonska1,4322,45
Vukovarsko-srijemska3,1321,92
Virovitičko-podravska1,3519,31
Izvor: DZS, 2021.

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce

Raspisan je javni poziv

Ova općina za svako novorođenče jednokratno isplaćuje tri tisuće eura

Mališani iz Molvi istaknuli su se super rezultatima

FOTO Načelnik ugostio male olimpijce

ZBOG NADVOŽNJAKA I NEMARA RADNIKA IMAJU VELIKE PROBLEME

VIDEO Stanari ogorčeni: “Da se žaba popiša mi već plivamo, po dvorištima nam plutaju fekalije”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati