Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KOLIKO JEDINICE LOKALNE I REGIONALNE SAMOUPRAVE ULAŽU U POTPORE

Varaždinci ulažu 60 posto više novca u poljoprivredu od nas

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Varaždinska i Vukovarsko-srijemska županija najviše iz svojih proračuna izdvajaju za poljoprivredu, dok je Koprivničko-križevačka na trećem mjestu. Kad se gleda ulaganje u odnosu na čitav proračun, onda najviši udio od 0,29 posto proračuna ulažu Vukovarci, a zatim mi, 0,28 posto.

Koprivničko-križevačka županija godinu dana ranije nije bila u top pet županija po izdvajanju pa je zabilježen rast, no najveći ipak u Brodsko-posavskoj za 190 posto. Dodajmo i kako je u siječnju ove godine Koprivničko-križevačka županija raspisala novi javni poziv poljoprivrednicima u razne namjene, a za to je osigurala 363.000 eura ili 2,7 milijuna kuna, što je ipak porast u odnosu na prethodne godine. Prijave su, doznajemo, još uvijek u tijeku. Možete se prijaviti za pomoć u ulaganje u materijalnu imovinu, okrupnjavanje zemljišta, višegodišnje nasade, osiguranje, certificiranje, ali i legalizaciju objekata…

Varaždinska je pak županija u 2023. godini udvostručila sredstva za poticanje ulaganja u poljoprivredu, pa je sada osigurano 927.871 eura, a to je za 60 posto više nego što izdvaja Koprivničko-križevačka županija. Dodajmo i kako su lani premašili brojku od čak 1000 korisnika takvih potpora, što znači da je svaki osmi poljoprivrednik ujedno i korisnik potpora. Oni, primjerice, godišnje izdvajaju 160.000 eura samo za promociju i predstavljanje autohtonih proizvoda poput ludbreškog hrena ili varaždinskog zelja, a posebno za hvaljeno bučino ulje za što je ove godine osigurano 59.000 eura!

Usporedba ove dvije županije zanimljivija je ako znamo da Koprivničko-križevačka ima 9700 poljoprivrednika (2021. godina), a Varaždinska 8198, dok susjede „šišamo“ i po broju hektara površina, 72.000 ha prema 31.000 ha! Uzmemo li u obzir kako je najviše poljoprivrednih hektara u našoj županiji onih veličine od tri do 10 hektara, jasno je da se radi o relativno manjim poljoprivrednicima koji bi realno trebali imati i veliku korist od spomenutih potpora. Primjerice, u Vukovarsko-srijemskoj najviši udio imaju vlasnici obradivih površina iznad 100 hektara. 

Nikola Šadek, poljoprivrednik iz Repaša u Općini Molve dobio je lani potporu Općine Molve od 25.000 kuna za kupnju kompaktora, a prije toga i Županije 50.000 kuna sa čime je kupio prikolicu.

-Gledajte, tko vam da, zemite, nije baciti nijedan cent. Te novce poljoprivrednik si more iskoristiti za nekaj drugo – kaže Šadek koji je zadovoljan potporama te ističe kako se polako i stanje u ratarstvu i stočarstvu popravlja, jer cijena tovne junadi ide gore – tek ga jedino brine cijena kukuruza na jesen.

U top deset općina koje se izdvajaju po ulaganju u poljoprivredne subvencije ističe se tek jedna naša općina, Molve. Molvarska je općina 2021. godine poljoprivrednicima transferirala 527.000 kuna, gotovo 300 kuna po stanovniku, a jedino su više uložili u Nijemcima, 3,9 milijuna kuna (1107 po stanovniku). Oni su za to iskoristili čak 11,40 posto svog proračuna.

Velik rast u potporama zabilježili su u Općini Podravske Sesvete, no 2020. su one iznosile točno 500 kuna, a godinu kasnije 37.000 kuna. Gola, recimo, prije dvije godine nije uložila ni kunu za pomoć poljoprivrednicima, a 2021. 184.000 kuna. Teško da prva pandemijska godina može biti uzrok jer je Općina Virje 2020. poljoprivrednicima dala 282.000 kuna. Sredstva za poljoprivrednike povećao je u godinu dana i Grad Koprivnica s 242.000 na 466.000 kuna, dok je najveći rast bio u Križevcima s 90.000 na 282.000 kuna.

– Mali OPG-ovi, koji su korisnici naših mjera, od velikog su značaja za očuvanje poljoprivredne proizvodnje, ali i svojevrsna garancija kvalitete proizvoda koje će konzumirati naši građani. Upravo takvim gospodarstvima puno puta zbog nedostatka vlastitog financijskog kapitala i nedovoljnih kapaciteta otežan je pristup financiranju iz programa EU. Vodeći se ovim činjenicama odlučili smo za njih kreirati javni poziv koji će im u potpunosti biti prilagođen te doprinositi njihovu radu i djelovanju – pojasnio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.Križevački gradonačelnik Mario Rajn je pak dodao kako su između ostalog s OPG-ima pokrenuli kratki lanac opskrbe „Zdravo Križevci“ te građanima omogućili dostavu svježih i domaćih namirnica na kućni prag. Grade i punionicu meda koja će pomoći domaćim proizvođačima te su prvi grad u zemlji koji je uveo sufinanciranje kamate na kredite za proljetnu i jesensku sjetvu.

ŽUPANIJAIZNOS SUBVENCIJA (mil. kn)SUBVENCIJE PO STANOVNIKU (kn)
Koprivničko-križevačka1,9819,60
Varaždinska3,7623,63
Požeško-slavonska1,4322,45
Vukovarsko-srijemska3,1321,92
Virovitičko-podravska1,3519,31
Izvor: DZS, 2021.

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

Počinje sastanak

FOTO/VIDEO Plenković i ministri stigli u Koprivnicu, na kavi je i Martina Dalić

PODRAVSKI DOZNAJE

Legrađani imaju novog trenera, Čikovića na klupi mijenja legenda podravskog nogometa

JESENSKA MAFINESTACIJA

Udruga žena „Guščarice“ lužđanom u Grabrovnici kroz pjesmu, ples i veselje oživjela tradicijske običaje

KAŽNJEN JE UVJETNIM ZATVOROM

Zvonko susjedima Romima poručio: “Vužgal bum vas i zaklal skupa z decom”

tu, među nama

FOTO/VIDEO Nakon svinje od pola tone, Martin je uzgojio bikove koji teže tonu!

povodom dana policije osvrnuli se na stanje sigurnosti

Velika promjena u stopi kriminaliteta u podravskom gradu

Upišite pojam koji želite pretraživati