Crna rotkva je staro povrće poznato po svom jakom okusu i brojnim ljekovitim svojstvima. Koristi se već tisućama godina, osobito u tradicionalnoj medicini, kao prirodan lijek za jačanje imuniteta i čišćenje organizma. Prepoznaje se po tamnoj, gotovo crnoj kori i bijelom, čvrstom mesu unutar korijena.
Pripada porodici kupusnjača i uzgaja se u mnogim dijelovima svijeta zbog svoje otpornosti na hladnoću. Najčešće se jede sirova, naribana u salatama, ili kao sok, ali se može i peći, kuhati ili koristiti u tinkturama i sirupima. Crna rotkva ima snažan, pomalo gorak i pikantan okus koji potiče probavu i lučenje želučanih sokova.
Ova biljka bogata je vitaminom C, kalijem, kalcijem, sumporom i eteričnim uljima. Zbog toga je poznata po sposobnosti da čisti jetru, žuč i krv te da pomaže izlučivanju toksina iz tijela. Često se koristi za ublažavanje kašlja i prehlade jer djeluje kao prirodni ekspektorans koji razrjeđuje sluz i olakšava iskašljavanje.
U narodnoj medicini najpoznatiji je sirup od crne rotkve i meda. Priprema se tako da se u izdubljenu rotkvu stavi nekoliko žlica meda i ostavi da odstoji nekoliko sati. Sok koji se pritom stvori pije se u malim količinama, najčešće kod suhog ili nadražajnog kašlja. Ova kombinacija ima protuupalno i antibakterijsko djelovanje te jača otpornost dišnih puteva.
Crna rotkva ima i kozmetičke koristi. Njezin se sok koristi za jačanje kose jer poboljšava cirkulaciju vlasišta i sprječava opadanje. Također, djeluje povoljno na kožu jer pomaže u uklanjanju toksina i smanjenju masnoće.
Unatoč brojnim prednostima, s crnom rotkvom treba biti oprezan. Nije preporučljiva osobama koje imaju problema sa želucem, gastritisom ili čirom jer može nadražiti sluznicu. Umjerenost je važna, a prije korištenja u medicinske svrhe najbolje je posavjetovati se sa stručnjakom.
Misteriozno povrće?
Crna rotkva se često opisuje kao misteriozna zbog svog neobičnog izgleda, snažnog okusa i pomalo „skrivenih“ ljekovitih svojstava koja nisu svima poznata. Na površini djeluje jednostavno i neugledno, tamna, gotovo crna, s grubom korom, ali unutar nje skriva bijelu, sočnu unutrašnjost punu hranjivih i ljekovitih tvari. Taj kontrast između vanjštine i unutrašnjosti mnogi doživljavaju kao simbol njezine „tajanstvene“ prirode.
Misterioznost joj daje i njezina duga povijest. Još su je stari Egipćani, Grci i Rimljani koristili kao lijek, ali točno znanje o tome kako djeluje prenosilo se uglavnom usmenom predajom i narodnim iskustvom. U mnogim kulturama vjerovalo se da crna rotkva ima moć pročišćavanja tijela i duha, pa je bila dio rituala i narodnih lijekova koji su se smatrali gotovo magičnima.
Njezin gorak okus i snažan miris također pridonose dojmu tajanstvenosti. Iako neugodan za neke, upravo taj intenzitet skriva prirodnu snagu biljke. Ona „čisti“ organizam iznutra, djeluje na jetru, krv i dišne puteve, ali njezino djelovanje nije odmah vidljivo, osjeća se tek nakon redovite i pažljive upotrebe.
FOTO ilustracija