Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
REZULTATI POSLOVANJA GRUPE PODRAVKA U PRVIH DEVET MJESECI 2023. GODINE

Vegeta stagnirala, dobit Belupa porasla 40 posto

Značajan rast prodaje Belupa, ali i juha te daljnja stagnacija Vegete te smanjena dobit segmenta prehrane su najznačajniji događaji u poslovanju grupe Podravka u prvih devet mjeseci.

– Grupa Podravka u prvih je devet mjeseci 2023. ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 525,1 milijuna eura, što je 32,4 milijuna eura, odnosno eura odnosno 6,6 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi segmenta Prehrane pritom su iznosili 406,9 milijuna eura, što je 4,8 posto, odnosno 18,5 milijuna eura više u odnosu na prvih devet mjeseci 2022. Značajan rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, 13,3 posto, odnosno 13,8 milijuna eura, ostvario je segment Farmaceutike, s ukupno 118,2 milijuna eura prihoda – priopćili su iz kompanije.

Predsjednica uprave Martina Dalić komentirala je rezultate poslovanja Prehrane koje je nazvala vrlo dobrima, dok je pak rezultate farmaceutike komentirala kao odlične jer je Belupo rastao po stopi od 13,3 posto. Što se tiče pojedinih tržišta, dva najvažnija, ona Hrvatske i Slovenije i Jugoistočne Europe, rasli su po stopi od 6,2 odnosno 8,1 posto. Pad se dogodio u regiji centralne Europe što u Podravki objašnjavaju ukidanjem neprofitabilnih proizvoda i jakoj konkurenciji. U regiji istočne Europe, u koju spada Rusija prodaje je rasla za 22,32 posto s tim da je prehrana pala za 40 posto, a lijekovi rasli za 45,4 posto, što znači da se prodaja lijekova u Rusiji u potpunosti oporavila. Što se tiče ostalih programa rasli su svi osim već sad poslovičnih gubitnika, a to su PP Meso i PP riba. Što se tiče najvažnijih i najprofitabilnijih programa, a to je kulinarstvo gdje spada i vegeta i povezni proizvodi te juhe rezultati su dijametralno suprotni. Kulinarstvo je raslo po stopi od 1,6 posto što znači da je gotovo sigurno volumen prodaje pao, a s druge strane juhe su rasle po stopi od 12,5 posto.

Što se tiče dobiti Operativna dobit Grupe prije amortizacije (EBITDA) u prvih je devet mjeseci ove godine dosegla 72,5 milijuna eura, što je 3,5 milijuna eura, odnosno 5% više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit Grupe Podravka iznosila je 58,3 milijuna eura i u usporedbi s prvih devet mjeseci 2022., radi se o porastu od 22,6 milijuna eura, odnosno 63,4 posto. Dobit Grupe pod utjecajem je poreznih olakšica temeljem Zakona o poticanju ulaganja u iznosu od 19,7 milijuna eura, a kada isključimo učinke njezine primjene, normalizirana neto dobit Grupe u prvih devet mjeseci iznosila je 39,2 milijuna eura i viša je za 10,1 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. Pritom je normalizirana neto dobit Farmaceutike porasla za 40,7 posto i iznosila 17,9 milijuna eura, a kod Prehrane 21,3 milijuna eura, što je 1,6 milijuna eura manje nego prošle godine.

– Investicijski ciklus u punom je jeku, a naši investicijski projekti vrijedni više od 100 milijuna eura napreduju prema planu. Posebno mi je drago i što smo uspješno dovršili veliki projekt Zaokret Žita, čime smo osigurali stabilne temelje za daljnji rast pekarstva i širenje na slovenskom, ali i hrvatskom tržištu. Na koncu, nakon povećanja plaća koje je provedeno s 1. srpnja, stigli smo na korak do novog sustava plaća koji će otkloniti dugogodišnje nepravednosti u vrednovanju radnih mjesta s kojima su se naši radnici do sada susretali, a spremni smo i za nova ulaganja u materijalna prava naših radnika- navele je Martina Dalić, predsjednica Uprave.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DJEČAK JE ZA TO VRIJEME U DVORIŠTU NA VISOKIM LJETNIM TEMPERATURAMA KOSIO TRAVU I IZGORIO

Majka otišla u izlazak i sina (4) dijabetičara dva dana ostavila samog kod kuće

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

Upravo prometna nesreća na Podravskoj magistrali

Snijeg neumoljivo pada, ali ceste su prohodne

Noćas bačeno 70 tona soli, Zimska služba moli građane za razumijevanje

ULJEPŠALI IM NADOLAZEĆE BLAGDANE

Podravka i Dominik Livaković razveselili članove udruge “Veliko srce” vrijednom donacijom

adosti i uzbuđenja nije manjkalo

Sveti Nikola razveselio mališane s područja Općine Pitomača

RASPISAN JAVNI POZIV

Podravska općina sufinancira umjetno osjemenjivanje junica i krava

Upišite pojam koji želite pretraživati