Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NADOGRADNJA

Veliki planovi s gimnazijama u Podravini i Prigorju

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Županija u ovoj godini planira krenuti u realizaciju projekata nadogradnji gimnazija u Đurđevcu i Križevcima koji se već duže najavljuju, ali nikako da se osiguraju potrebna sredstva za građevinske radove. Također, veliki radovi očekuju se u i Ludbregu. U suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom PORA-om ističu u Županiji, ugovorena je izrada projektno-tehničke dokumentacije za dogradnju Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima i Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu.

Za obje gimnazije u Koprivničko-križevačkoj županiji izrađena su idejna rješenja, a podnesen je i zahtjev za ishođenje posebnih uvjeta i uvjeta priključenja građevine.

– Za Gimnaziju Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je suglasnost na idejno rješenje te je u postupku izrada glavnog projekta i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na parceli obuhvata. Za Gimnaziju dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac resorno Ministarstvo još nije izdalo suglasnost, iako nam je iz Ministarstva stigla potvrda da je idejno rješenje prihvatljivo – navode u Županiji.

Planirano je da se ti projekti financiraju putem dostupnih fondova Europske unije jer su u nacionalnom planu oporavka i otpornosti predviđeni i infrastrukturni projekti u dijelu dogradnje i rekonstrukcije postojećih i izgradnje novih kapaciteta na razini srednjoškolskog obrazovanja s posebnim naglaskom na povećanje broja i obuhvata gimnazijskih programa.

– U ovom trenutku teško nam je procijeniti kad će taj poziv biti objavljen, a o tome ovisi početak radova. Procijenjena vrijednost investicija za gimnaziju u Križevcima iznosi oko 750.000 eura, a za gimnaziju u Đurđevcu oko 1,25 milijuna eura. Sami građevinski radovi trajat će između deset i 12 mjeseci – zaključili su u Županiji.

No, u podravsko-prigorskom kraju jednoj je školi dogradnja krajnje nužna kako bi uopće funkcionirala. Naime, ludbreška srednja škola djeluje na tri lokacije. U zgradi pokraj gradske uprave odvija se teorijski i dio praktične nastave, u objektu u ulici Mihovila Pavleka Miškine su radionice za praktičnu nastavu, a  na satove tjelesne kulture učenici putuju u gradsku sportsku dvoranu.

– Stvar je i same organizacije, ali i prema broju učenika i nastavnika naši su kapaciteti prepunjeni. Stoga nam je proširenje, ali i preseljenje škole na jednu lokaciji više nego potrebno – naveo je Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg. Varaždinska županija, kao osnivač škole, namjerava ovaj projekt također prijaviti na Nacionalni plan oporavka, ali tamo je predviđeno financiranje samo gimnazijskih objekata.

– Osnivač je odlučio da će u Ludbregu osnovati i gimnazijski program, a i želja je Ministarstva da se ponovno podigne postotak učenika koji upisuju gimnazije jer on konstantno pada. Probat ćemo na taj način, a ako neće uspjeti, morat ćemo potražiti drug izbor financiranja. No, iz Županije dobivaju signale da je ovaj projekt visoko u prioritetima – naveo je Zdelar, koji je i objasnio zašto ludbreška škola raste iz godine u godinu.

– Baš svi naši programi su deficitarni. Učenici odmah po završetku školovanja, ako ga ne nastavljaju, idu raditi.  Upravo zbog toga naša škola, unatoč suprotnom trendu, dobila je dodatni razred – naveo je Zdelar.

Sama nadogradnja obavila bi se na objektu u Ulici Pavleka Miškine, gdje bi se nadogradila postojeće zgrada na način da bi jedno krilo bilo namijenjeno za radionice, a drugo novo krilo bila bi sportska dvorana. Građevinska je dozvola izdana, a cijeli projekt procijenjen je na između četiri i pet milijuna eura.

FOTO: pl

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

pored svega još su mu i ustrijelili psa svena

Valenta je nešto zapeklo prilikom košnje: Skočio je do doktora i iz bolnice se nije vratio sedam godina!

DOZNAJEMO

Tri škole s područja naše županije od jeseni u eksperimentalnoj nastavi!

ĐURĐEVAC

Poduzetnička zona dobiva nove investitore! Dolaze dvije nove tvrtke…

bliže se upisi

FOTO Osnovnoškolcima se predstavljaju sve koprivničke srednje škole

među njima koprivničanka aleksandra

UPRAVO Hrvati u Zambiji oslobođeni su svih optužbi!

OBILJEŽEN PRVI NACIONALNI DAN UDOMITELJSTVA

Koprivničancu Mariu Prki uručena godišnja udomiteljska nagrada!

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI