Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NADOGRADNJA

Veliki planovi s gimnazijama u Podravini i Prigorju

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Županija u ovoj godini planira krenuti u realizaciju projekata nadogradnji gimnazija u Đurđevcu i Križevcima koji se već duže najavljuju, ali nikako da se osiguraju potrebna sredstva za građevinske radove. Također, veliki radovi očekuju se u i Ludbregu. U suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom PORA-om ističu u Županiji, ugovorena je izrada projektno-tehničke dokumentacije za dogradnju Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima i Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu.

Za obje gimnazije u Koprivničko-križevačkoj županiji izrađena su idejna rješenja, a podnesen je i zahtjev za ishođenje posebnih uvjeta i uvjeta priključenja građevine.

– Za Gimnaziju Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je suglasnost na idejno rješenje te je u postupku izrada glavnog projekta i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na parceli obuhvata. Za Gimnaziju dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac resorno Ministarstvo još nije izdalo suglasnost, iako nam je iz Ministarstva stigla potvrda da je idejno rješenje prihvatljivo – navode u Županiji.

Planirano je da se ti projekti financiraju putem dostupnih fondova Europske unije jer su u nacionalnom planu oporavka i otpornosti predviđeni i infrastrukturni projekti u dijelu dogradnje i rekonstrukcije postojećih i izgradnje novih kapaciteta na razini srednjoškolskog obrazovanja s posebnim naglaskom na povećanje broja i obuhvata gimnazijskih programa.

– U ovom trenutku teško nam je procijeniti kad će taj poziv biti objavljen, a o tome ovisi početak radova. Procijenjena vrijednost investicija za gimnaziju u Križevcima iznosi oko 750.000 eura, a za gimnaziju u Đurđevcu oko 1,25 milijuna eura. Sami građevinski radovi trajat će između deset i 12 mjeseci – zaključili su u Županiji.

No, u podravsko-prigorskom kraju jednoj je školi dogradnja krajnje nužna kako bi uopće funkcionirala. Naime, ludbreška srednja škola djeluje na tri lokacije. U zgradi pokraj gradske uprave odvija se teorijski i dio praktične nastave, u objektu u ulici Mihovila Pavleka Miškine su radionice za praktičnu nastavu, a  na satove tjelesne kulture učenici putuju u gradsku sportsku dvoranu.

– Stvar je i same organizacije, ali i prema broju učenika i nastavnika naši su kapaciteti prepunjeni. Stoga nam je proširenje, ali i preseljenje škole na jednu lokaciji više nego potrebno – naveo je Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg. Varaždinska županija, kao osnivač škole, namjerava ovaj projekt također prijaviti na Nacionalni plan oporavka, ali tamo je predviđeno financiranje samo gimnazijskih objekata.

– Osnivač je odlučio da će u Ludbregu osnovati i gimnazijski program, a i želja je Ministarstva da se ponovno podigne postotak učenika koji upisuju gimnazije jer on konstantno pada. Probat ćemo na taj način, a ako neće uspjeti, morat ćemo potražiti drug izbor financiranja. No, iz Županije dobivaju signale da je ovaj projekt visoko u prioritetima – naveo je Zdelar, koji je i objasnio zašto ludbreška škola raste iz godine u godinu.

– Baš svi naši programi su deficitarni. Učenici odmah po završetku školovanja, ako ga ne nastavljaju, idu raditi.  Upravo zbog toga naša škola, unatoč suprotnom trendu, dobila je dodatni razred – naveo je Zdelar.

Sama nadogradnja obavila bi se na objektu u Ulici Pavleka Miškine, gdje bi se nadogradila postojeće zgrada na način da bi jedno krilo bilo namijenjeno za radionice, a drugo novo krilo bila bi sportska dvorana. Građevinska je dozvola izdana, a cijeli projekt procijenjen je na između četiri i pet milijuna eura.

FOTO: pl

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obrađeno je 91,33 posto biračkih mjesta

IZBORI HDZ relativni pobjednik, u Sabor idu Jakšić, Sobota, Golubić, Lacković i Bilić. Vjerojatno i Đakić

Prvi službeni rezultati bit će poznati poslije 21 sat

IZLAZNA ANKETA HDZ-u 59 mandata, Rijekama pravde 43, DP-u 13, a Matiji Posavcu jedan

NEKIMA IZBORNA, NEKIMA SPORTSKA SRIJEDA

FOTO Cvetkovčani ‘na mišiće’ kroz močilski pakao, iznenađenje u Kalinovcu

Državno izborno povjerenstvo objavilo podatke o izlasnosti do 16:30 sati

IZBORI Više od 50 posto birača glasalo do 16:30 sati, u Koprivnici skoro 57, a u Đurđevcu 58!

ZAKAZAO SUSTAV MUP-a

Nestali s biračkih popisa: Plavu potvrdu do podneva zatražilo 60-ak Podravaca i Prigoraca

Provjerili smo kakva je izlaznost po općinama

IZBORI Najveća izlaznost u Velikom i Malom Bukovcu, najmanja u Rasinji i Kalniku


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati