Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
tu, među nama

VIDEO Dragica: “Hoću samo svoju hižu, nikaj drugo mi ne treba, nikakvo bogatstvo!”

– Moremo tu biti kol’ko god hoćemo, dobili smo kuću na korištenje tak’ dugo dok ne sredimo svoju, ali nisam u svojem, ja samo hoću svoju hižu i nikaj drugo mi ne treba, nikakvo bogatstvo, samo hižu, da mi je moja hiža. U njoj sam celi svoj život, 70 godina sam stara i celi život sam u njoj, othranila decu i na zadnje nemam ništ – kroz suze je u jednom dahu izgovorila Dragica Palčić iz Đelekovca čija je obiteljska kuća u petak ujutro raznesena od temelja do krova u strašnoj eksploziji uzrokovanom curenjem plina iz plinske boce.

U toj nezamislivoj tragediji istog trena priskočili su u pomoć svi Đelekovčani, a obitelj je dobila na neograničeno korištenje katnicu u susjednoj ulici gdje smo i razgovarali s Dragicom kojoj je društvo pravio unuk Roko. Kćerka Goranka, zet Danijel, unuci Mario i Filip nakon teške su noći s brojnim prijateljima čistili i vadili iz kuće ono malo stvari koje su ostale cijele.

– Večer prije sam kupila bocu u Kitrou došla sam doma i stavila je pod terasu. Danijel je došao doma i premjestil je u ljetnu kuhinju. Goranka je ujutro punila flašicu s vodom i tad se upalio hidrofor, iskra je skočila i podrum je eksplodirao. Forenzičar veli da je negdje puštala i plin je otišao dole u podrum. Inspektor je rekao da je to bila strašna snaga, da nije nikad vidio da bi neka stvar mogla takvu štetu napraviti, baš poput avionske bombe – priča u nevjerici.

Ova je obitelj u sekundi ostala doslovce bez svega što su godinama gradili.

– Kaj ti je život – ništ, sekunda. Mučila sam se celi život, ko mlada sam ostala s dvoje djece, napokon njih namirila, misliš si svi su dobro, unuci dobri u školi i onda ovo. Koji vrag sam išla po tu bocu? – pitala se i dan nakon tragedije Dragica.

Čim se tragedija dogodila mještani su priskočili u pomoć. Muški su se prihvatili čišćenja, žene pripreme hrane i pića. Velika hrpa volontera okupila se u njihovom dvorištu.

– Iako nismo obitelj koja ide u crkvu jer jednostavno nisam tako odgojena, zvao je i velečasni. Rekel je nemojte se ništ brinuti zval sam na Kaptol, poslal snimke, sve se bu to riješilo. Ali ne verujem. ‘ko od malih ljudi ikaj dobi? Ni’ko! Samo veliki dobiju i ne da dobiju nego si zemu. Mali nikaj – neutješna je usprkos tome što je brojni smiruju i govore da će se stvari pokrenuti, novci prikupiti i kuća iznova i na brzinu sagraditi.

– Mali me danas pital: baka bum ja doma rođendan slavil? Veliki samo čkomi. Kaj da im velim? – tužno će.
Da bi zaštitili svoju uništenu imovinu, zet i unuk noć su proveli u automobili u dvorištu razrušene kuće. Svi dokumenti, novci, zlatnina, sve je ostalo zatrpano, čak i mobiteli.

– Nemam jednu žlicu. Lani smo pokrili kuću, a sad budu došli bageri i sve otpelali. Sreća da sam pred tjedan dana prepisala kuću na Goranku, a osiguranje imamo oduvek, pokojni tata me to naučil, no ni to mi nije prevelika utjeha. Vele da su nam dužni pomoći i ovi koju su nam prodali nesipravnu bocu – kazuje i otkriva da dok je šokirana hodala ruševinama svog doma čak poželjela da joj crijep padne na glavu i da je više nema.

Nemrem, nemrem bez te hiže, strašno mi je, celu noć nisam spala, jučer su mi dopelali halinje, to je jedino ostalo, prašnjavo, ovo sve ostalo kreveti, ormari, sve je uništeno, raspucano. Krevet na kojem smo spali k’o da ga je netko s škarama razrezal, raspal se, na ormarima su sva vrata zletela van – opisala je te se prisjetila tog tragičnog jutra kad se probudila jer nije mogla disati.

Probudila se u sobi punoj dima i odmah je umotala unuka u deku te pokušala s njim izaći iz sobe no to nije mogla jer su na sve strane bili porušeni ormari.

– Čujem viču kroz prozor baka hiti dete, došla sam do prozora i vidim tri muškarca i bacila sam ga u dekici pa skočila za njim. Mislila sam da je potres, onda su mi rekli da je eksplodiralo – još uvijek u nevjerici nam je ispričala Dragica koja je ostala bez apsolutno svega. Televizori, perilica rublja, perilica suđa, tri škrinje, sve što god se nalazilo u kući kao i auto u obližnjoj garaži sve je uništeno.
Brojni mještani angažirali su se oko čišćenja ruševina, humanitarno su se preko vikenda igrale i utakmice u Drnju i Đelekovcu gdje je prihod od ulaznica išao unesrećenima.

Obitelj je danas otvorila i poseban žiro račun koji svi građani koji im žele pomoći, makar i skromnim prilogom, mogu uplatiti novac kako bi ova obitelj što prije opet imala krov nad glavom.

Broj ŽIRO RAČUNA je HR1023860023101041008, Podravska banka, uz napomenu pomoć za obnovu.

FOTO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu


Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ŽELIMIR MEŠNJAK O NOVOM ANGAŽMANU, BIVŠEM KLUBU I KARIJERI

Savjest mi je čista, nisam odgajan da zamjeram. Slaven je ljubav i emocija, a Osijek veći izazov

Najviše dva po domaćinstvu

Općina nudi 300 eura svakome tko udomi psa iz azila, ali pod jednim uvjetom…

Podravski na mjestu događaja

VIDEO Prometna nesreća upravo u Koprivnici, biciklist prevezen u bolnicu

POGLEDAJTE KOJI KUĆNI BROJEVI

Dvije će ulice u petak biti bez vode

obavijest za potrošače

U hrvatskom proizvodu otkrivene povišene razine potencijalno kancerogene tvari

MALIŠANE TRADICIONALNO ČEKA PODJELA SLATKIŠA

Moto Mrazovi po 20. puta stižu na Zrinski trg!

Upišite pojam koji želite pretraživati