Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

VIDEO Đuro: Bolje tri sušne godine, nego jedna kišna

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Više od 40 godina Đuro Čikulin sa svojom se obitelji bavi uzgojem povrća, cvijeća i žitarica. Iako je već debelo u osmom desetljeću i navršio je 77 godina, Đuro je svakodnevni zakupac štanda na križevačkoj tržnici i jedan je od njezinih prepoznatljivih simbola. U četiri desetljeća, Đuro je svjedok vremena i promjene koje su se događale. Iako prodaje samo svoje domaće uzgojeno povrće, kaže, tržnica nije kao što je nekad bila.

– Kad bi ovdje bili pored mene cijelo vrijeme od sedam ujutro do jedan popodne, pitali bi me zašto uopće dolazim. Posjeti me kroz cijeli dan deset mušterija – kaže Đuro.

No, kaže da ipak nije sve tako crno jer pojedini građani ne odustaju od posjeta tržnici i njezinog šarma i jamca da kupuju domaća proizvode.

Osim što su ljudi izgubili navike posjećivanja tržnice, ni praksa velikih trgovačkih centra ne ide ne ruku malim uzgajivačima.

– Trgovački lanci drže visoku cijenu sve do trenutka kada ne dođe sezonsko povrće i tada ju naglo spuštaju. Kad se mi s našim povrćem pojavimo na placu, oni odmah reagiraju i tako uspijevaju kupce zadržati kod sebe – objasnio je Đuro.

Na OPG-u Čikulin uz Đuru rade njegova dva sina, a u pomoć uskače i kćer. Problema ima mnogo, ove godina još i više zbog jakih kiša.

– Morali smo orati već posađeni kukuruz i ponovo ga saditi. Jer je trunuo nakon što deset dana po vodi. Tako da je ova godina za nas poljoprivrednike vrlo teška. Imao sam kuma, koji je bio običan seljak, ali izraziti pametan čovjek. On je rekao da će si radije zaželjeti tri sušne godine nego jednu kišnu. Ispada da je bio u pravu – naveo je Đuro Čikulin.

Iako se približava osamdesetom rođendanu, Đuro ne kani odustati od poljoprivrede i tržnice, iako ima određenih problema. – Kuk i kralježnica su mi potrgani. Kralježnicu će mi možda moći kiropraktičar i popraviti, ali kuk ne, morat ću ići na operaciju. Lista čekanja je godinu dana ali i ja se ne žurim na operaciju. Jedan moj poznanik otišao je na rutinsku operaciju kuka, a izašao je s nogom kraćom tri centimetara od druge. Trpjet ću dok god ide – zaključio je Đuro.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OPĆINA KALINOVAC:

Komunalni redar vrši kontrolu čišćenja snijega, izbjegnite novčane kazne

cilj je plasman od pete do sedme pozicije

Markulin potvrdio naše napise: Radi se na novom travnjaku i stadionu, to su kapitalni projekti

Firefighter Stair Challenge

Koprivnički vatrogasci sudjelovali u humanitarnoj utrci u Zagrebu

obilazi 36 stajališta već punih 15 godina.

S radom kreće novi bibliokombi Gradske knjižnice

RIBIČKIM TURNIROM U TORČECU "SLAVI PRVI ROĐENDAN"

Branimir Dolenec: Druženjem želim zahvaliti svima koji su pomogli prije godinu dana

Spriječili veću štetu

FOTO Kućanski aparat uzrokovao požar u kupaonici, intervenirali vatrogasci i policija

Upišite pojam koji želite pretraživati