Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
posvetila život očuvanju tradicijske kulture

VIDEO Ivka Mađar jedna je od rijetkih koja pisanice ukrašava na tradicionalan način

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Ivka Mađar (75) iz Kladara kraj Pitomače ostala je jedna od rijetkih, možda i jedina, koja pisanice ukrašava na tradicionalni način. I to biljkom koja se naziva racinec, a pronalazi je u močvarama i šumama između Kladara i Podravskih Sesveta. Racinec je vrsta trave koja je izvana zelena, a u unutrašnjosti ima bijelu, gotovo spužvastu nit, a baš taj dio koristi se za ukrašavanje pisanica.

– Moja mama bila je svatovska kuharica i od nje sam naučila sve pa tako i ukrašavati pisanice racincem. Nekad se za lijepljenje koristila skuhana melja ili bjelanjak od jajca, a danas koristimo ljepilo. Prvi je korak ipak izvlačenje bijele unutrašnjosti iz racinca i treba se biti jako oprezan da ta nit ne bi pukla. Važno je da racinec ne bude suh, a tamo gdje je rupa mora se zatvoriti i tamo se rade košarice s cvijećem i to je ukras na jajcu – opisala je ovu gotovo zaboravljenu tehniku baka Ivka koja je svoje kolegice iz udruge Čuvarice kulturne baštine nedavno poučavala ovoj tehnici.

Mirna ruka

– Ruka mora biti spretna i mirna. Mora se biti jako pažljiv jer je to baš pipkav posao, no nije mi to teško. Volim se s tim igrati i slagati, no moj život i nije bila igra – ispričala je Ivka Mađar istaknuvši da ima četvero djece, osam unuka i pet praunuka, a očuvanje kulturne baštine sela ne samo da je njena ljubav, već i životna misija koju nastavljaju njena kćer i unuke.

– Davno sam počela skupljati zbirku kulturne baštine Kladara, a to je počelo gotovo slučajno. Od pokojne majke naslijedila sam staru hižu u kojoj sam odrastala, a tamo je sav namještaj i cijelo uređenje bilo starinsko. Jednog kredenca dopeljali smo k meni u kuću i mislila sam si što da radim s tim, no vrlo brzo shvatila sam da je to vrijednost i da sve to moramo sačuvati. Tako je krenulo i tako sam počela skupljati etno zbirku – otkrila je Ivka Mađar čija se zbirka već pet godina može pogledati u etno zbirki „Bakina priča“ smještenoj u staroj kući područne škole u Kladarama. Etno zbirkom danas upravlja udruga Čuvarice kulturne baštine koju je osnovala Mađar, a danas joj je na čelu njena unuka Majda. Ova je zbirka danas jedna od najvećih i najreprezentativnijih etno zbirki ovakvog tipa u ovom dijelu Hrvatske, a sastoji se od pet uređenih prostorija kroz koje je ispričana priča o životu kakav su živjeli stari s ovih prostora.

Tkalački stan

-To je tradicionalna kladarska kuća koja izgleda točno onako kako su prosječne kuće u Kladarama izgledale negdje oko 1915. godine. U prostorijama su smješteni razni eksponati poput starog namještaja, razni alati, narodne nošnje, razne kućanske potrepštine, ali i mnoštvo starih fotografija vezanih uz nekadašnji život u Kladarama. Tu je i starinska kuhinja, spavaća soba, velika radna soba, komora odnosno špajza i hodnik, a kuća je uređena tako da se u njoj i danas praktički može živjeti. Imamo i funkcionalni tkalački stan – kazala je Mađar i pokazala kako se to nekoć radilo na starinskom tkalačkom stanu sa samog početka 20. stoljeća.

– Etno zbirka stalno je otvorena za posjetitelje, a u radu nas prate i Općina Pitomača i Virovitičko–podravska županija. Javljamo se i na natječaje iz europskih fondova pa smo čak uspjele i zaposliti osobu koja je dežurna u etno kući, a ponosni smo i sretni što imamo puno posjeta. Dolaze nam učenici iz Pitomače i ostalih mjesta, a najviše veseli što ljudi iz „Bakine priče“ odlaze puni dojmova – zaključila je Ivka Mađar.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Dan otvorenih vrata Veleučilišta u Križevcima

FOTO Maturanti se iz prve ruke uvjerili što mogu očekivati ako se odluče za ovaj studij

projekt aglomeracije ludbreg pomaknuo se s mrtve točke

Prvi korak napravljen, realizacija još upitna

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Izbio požar u obiteljskoj kući, dječak spriječio katastrofu

POKAZNA VJEŽBA

FOTO Djeca pokazala svoje vatrogasne vještine

podravsko naselje dobilo svoj prvi suvenir

VIDEO Vlado je od pčelinjeg voska napravio repliku zvonika

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Težak sudar dvaju kombija. Dvije osobe prevezene u bolnicu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati