Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ZDRAVKO MAGDIĆ

VIDEO Izdana je numizmatička eurokovanica, komplet košta 4000 eura, a numizmatičar nam je odgovorio na pitanje isplati li ga se kupiti!

Hrvatska narodna banka (HNB) izdala je zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu s osnovnim motivom konturne kravate, prepoznatljivoga i znamenitoga kulturološkog motiva iz popularne povijesti Republike Hrvatske.

Autor likovnog rješenja kovanica jest sveučilišni prvostupnik kiparstva Nikola Vudrag, a izrađene su u Hrvatskoj kovnici novca d.o.o. Zajedno čine numizmatički komplet i puštaju se u prodaju danas, 18. travnja 2023. u količini ne većoj od 500 komada. Ovaj numizmatički komplet prodavat će Hrvatska kovnica novca d.o.o., a očekuje se inicijalna prodajna cijena od oko 4.000,00 eura s PDV-om. Prodajna cijena u trenutku kupnje ovisit će o kretanju cijena zlata i srebra na otvorenom tržištu.

Izdanje „Konturna kravata“ sastoji se od dvije kovanice različitih oblika, izrađenih od različitih plemenitih metala, zlata i srebra. Zlatna numizmatička kovanica prati konture kravate i umetnuta je u srebrnu numizmatičku kovanicu čiji otvor skladno prati zadani oblik, kako bi u kombinaciji činile cjelovit otkov.  Zlatnik je nominalne vrijednosti 100 eura i mase jedne unce zlata (31,103 grama), dok je srebrnjak nominalne vrijednosti 6 eura i mase dvije unce srebra (62,207 grama).

Zanimalo nas je isplati li se kupiti ovaj komplet te smo za mišljenje pitali poznatog ludbreškog numizmatičara Zdravka Magdića.

– Meni ta kovanica nije interesantna, iako je specifična i drugačija. Predstavlja kravatu koju su hrvati izumili, ali je cijena prema svim dosadašnjim kovanicama previsoka. Evo vam i jedan primjer… Zlatnici od jedne, dvije i pet kuna čistog zlata koji imaju daleko veću težinu nego što ima ova kravata mogli su se kupiti za 3000 eura. Znači za 3000 eura mogli ste dobili 3 kovanice od čistog zlata, a sada za 4000 eura jednu uncu zlata tako da osobno mislim da je cijena previsoka, zaključio je Zdravko.

FOTO: HNB/Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

Budite oprezni

Znamo kuda će ove subote ići divlje svinje

Završena policijska istraga

Nesvakidašnji incident s noževima u Križevcima, bio je pokušaj ubojstva

država će sufinancirati troškove boravka djece u vrtićima i do 50 posto

Subvencije su značajne, ali i nelogične. Bogata Gola dobit će više od siromašnih Hlebina

TRAGOVA NASILNE SMRTI NEMA

Umirovljenik (74) upao u potok dubine jedan metar. Utopio se

podravski na mjestu događaja

FOTO Težak sudar dvaju vozila, jedna osoba ozlijeđena

PRIJEVARA U TIJEKU?

Sumnjiva tvrtka građanima nudi štednju za mirovinu, budite na oprezu

Upišite pojam koji želite pretraživati