Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

VIDEO Jasnici na tržnici vrijedno pomaže unuka Astrid

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Tandem kakvog smo prošli petak sreli prolazeći kroz Gradsku tržnicu rijetko se viđa, pogotovo u današnje vrijeme. Već svima dobro poznato lice s koprivničke tržnice, Jasnica Cmrk, ovo ljeto sa sobom je dovela pojačanje i to ne bilo kakvo, jer borovnice vrlo precizno važe i pomaže prodavati unuka Astrid. Drugi razred osnovne škole završila je s čistom peticom i, za razliku od većine vršnjaka, Astrid je odlučila da neće gubiti vrijeme i odmah se bacila na posao.

– Vagom se služi bez ikakvog problema, a eurima zna baratati odavno. S Astrid se od najmanjih nogu puno radilo, brojevi joj jako dobro idu, a zanimljivo da je u 10 posto najboljih informatičara svoje generacije, i to u cijeloj Europi. Već u prvom razredu znala je precizno preračunati kune u eure i to na neki svoj način – priča nam nasmijana baka Jasnica, koja je mušterije prepustila unuci i bez brige se upustila s nama u razgovor.

Jasnica je 38 godina radila u Fini kao trezorist, suprug 41 godinu u Carlsbergu, a sadnjom su se počeli baviti čisto iz hobija. Zajedno su proputovali cijelu Europu i sa svakog se putovanja vratili s novim sadnicama. Cmrkovi danas raspolažu s čak 10.000 stabala različitog voća, od čega su čak 6500 stabla jabuka, a tu su još i kruške, šljive, marelice, breskve, borovnice… Nažalost, na čak 120 stabala, ove su godine dobili svega pet kutija marelica koje su jako osjetljive i jednostavno su se smrzle, a da voćarstvo nije lak posao, dokazuje i to da im je tuča prošle godine uništila doslovno sve šljive i kruške.

– Šteta na kruškama i šljivama je prošle godine bila 100 posto, ali to se uvijek projicira na iduću godinu, tako da je ove godine šteta 80 posto. Srećom, kad imate toliko raznog voća nekako se sve to kompenzira, priča nam Jasnica i dodaje kako su borovnice voće koje nikad ne iznevjeri jer kasno dozrijevaju pa samim time izbjegnu sve nevrijeme, a ove ih godine očekuju nabrati oko dvije tone. Unatoč operaciji jednog kuka, a uskoro i drugog, Jasnica ne samo da cijelo prijepodne prodaje voće na Gradskoj tržnici, već vrijedno radi i u voćnjaku. Sjedeći na stolici bere borovnice i u osam sati posla nabere ih preko 100 kila, no sad je tu i unuka koja baki sigurno olakšava dio posla.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VALENTA ŠTEFOJIĆA, AUTORA TORNJA U MAJURCU, JAKO JE POTRESLO NJEGOVO RUŠENJE

VIDEO ‘Kad sam ga gradio tresao sam se od umora, ali bio sam sretan. Sada je moj život završen’

POPULARNA BOŽIČNA ZVIJEZDA

Raste pola godine, a za Božić uvijek procvjeta

u iznosu od 45 eura

Podravska općina uskoro počinje s podjelom vrijednih poklon bonova umirovljenicima

POTVRDILI IZ HŽ-A:

Zbog izgradnje pothodnika dio državne ceste dva će mjeseca biti zatvoren za sav promet

OPĆINA KALINOVAC:

Komunalni redar vrši kontrolu čišćenja snijega, izbjegnite novčane kazne

cilj je plasman od pete do sedme pozicije

Markulin potvrdio naše napise: Radi se na novom travnjaku i stadionu, to su kapitalni projekti

Upišite pojam koji želite pretraživati