Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
drava life

VIDEO Jedinstveni projekt u Hrvatskoj: Stvorit će se novi i obnoviti postojeći Dravski rukavci

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Krenuli su radovi na projektu uređenja i obnove Dravskih rukavaca, koji je započeo još 2015. godine s mnogo godina kašnjenja zbog birokratskih procedura. Projekt od 4,6 milijuna eura će se ipak realizirati, barem onaj dio koji se odvija u našoj županiji.

Projekt Drava Life u većini financira Europska unija, a glavni mu je cilj obnoviti stare rukavce, ali izraditi i nove, kako bi se obnovila biljna i životinjska staništa pokraj Drave, ali i u manjem dijelu rastereti vodni val kod visokih vodostaja.

Ovo je jedinstveni projekt u Hrvatskoj te je njegov cilj u potpunosti promijeniti upravljanje rijekama, tako da se kod uređenja izbjegne produbljivanje korita i druge invazivne mjere, a umjesto toga se raširi otok postojećim i novim rukavcima.

Radovi obuhvaćaju otvaranje starih te novih rukavaca, uklanjanje i mijenjanje obaloutvrda i ostalih vodnih građevina, kao i očuvanje retencijskih područja i prirodnih strmih riječnih obala. Navedeni zahvati uvelike će koristiti brojnim ugroženim staništima i vrstama u tim područjima. Lokacije koje bi trebale biti zahvaćene ovim projektom su tri kilometra toka na predjelu Stare Drave Varaždin, relacija Donja Dubrava – Legrad u dužini od 1,5 kilometra, Drava kod mosta Botovo, tzv. Botnov jarek, u dužini od 1,3 kilometra, Drava u Novački dužine tri kilometara te po dva kilometra u Miholjačkim Martincima i Podravskoj Moslavini. Budući da je projekt pisan još prije desetak godina, troškovi radova su poprilično porasli od tada te nositelj projekt sada, a to je WWF Austrija, mora za svaki pojedini zahvat tražiti odobrenje od Europske unije za dodatno financiranje.

– Projekti na području Koprivničko–križevačke županije će se vrlo vjerojatno i realizirati, prvi radovi počeli su ovdje na lokaciji Legrad, gdje će se otvoriti stari rukavci rijeke Drave, u dužini od 1200 metara, kako bi tok ponovo bio protočan. Napravit će se i pješačka edukacijska staza od vodnog centra, koji smo također napravili u sklopu projekta do samog rukavca. Slično će se napraviti i kod Donje Dubrave. Kod Novačke će se prokopati inicijalni rukavac, znači na mjestu gdje ga sad nije bilo. Treći projekt je kod mjesta Botovo, u blizini željezničkog mosta, a tamo će radovi početi nakon što se na kraju godine dovrše radovi izgradnje novog željezničkog mosta – rekao je Igor Tošić iz Hrvatskih voda. Partneri na projektu su Hrvatske vode, Zeleni Osijek, udruga za zaštitu prirode i okoliša, WWF Austrija te Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

milinović pojačava momčad za napad na vrh

Križevčani doveli čak 10 igrača, među njima tri bivša slavenaša, Ukrajinac, Ganac…

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KRIŽEVCIMA

Auto završio na krovu, vozač i putnici odšetali s mjesta događaja. Jedan teško ozlijeđen

MEĐIMURSKI PODUZETNIK ČEKA NOVI GUP

Garaže vile Lendvaj se uskoro ruše, zgrada i dalje na čekanju


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati