Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

VIDEO Jedno od rijetkih mjesta u Podravini gdje i dalje postoji otkupna stanica za mlijeko

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Količina prikupljenog kravljeg mlijeka u Hrvatskoj pada iz godine u godinu. U odnosu na 2021. godinu, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je lani prikupljeno 5,4 posto manje kravljeg mlijeka. I dok iz godine u godinu Hrvatska uvozi sve više mlijeka, brojni mali farmeri odustaju od proizvodnje, a Virje je još jedno od rijetkih mjesta u Podravini gdje uopće postoji otkupna stanica. Dok je nekoć svako selo imalo barem jednu otkupnu stanicu u koju su svi ti mali ili srednji uzgajivači muznih krava svakodnevno dovozili mlijeko, sada takvih mjesta gotovo i nema.

Još 22 mala uzgajivača svakodnevno donose mlijeko u stanicu u Virje koje se svakog drugog dana odvozi cisternama. Dnevno se prikupi između 700 i 750 litara mlijeka, a u usporedbi s količinama otprije 10 ili 20 godina, to je višestruko manje. Virovka koja vodi evidenciju u otkupnoj stanici ističe da se prije nekih osam godina, kad se ona prihvatila tog posla, dnevno prikupljalo dvostruko veća količina mlijeka dok je otkupna stanica u Miholjancu zatvorena prije nekih dvije godine. Jedan od tih „posljednjih Mohikanaca“ koji ne odustaje od proizvodnje mlijeka je 70-godišnji Stjepan Tomec iz Goričke ulice u Virju. On ističe da je stanje jako loše i da je iznimno tužan zbog toga.

– Nekad je čovjek koji je imao četiri krave bio pravi gazda i mogao je s njima odškolovati djecu, a danas je takav najobičniji siromah i bedak. U Goričkoj ulici smo nekoć skoro svi imali krave, a danas nas je ostalo još samo troje. I najstrašnije je što nam se ljudi smiju jer ih i dalje držimo – ogorčen je Tomec koji danas ima dvije krave i jednu junicu.

– Imam 70 godina, a krava me othranila i ne mislim odustati. No, tužan sam što su mali mljekari uništeni. U Novigradu Podravskom, Novom Virju, Šemovcima pa ni Đurđevcu nema više ni jedna otkupna stanica, ostala je samo ova tu u Virju jer smo mi očito najhrabriji, pravi posljednji Mohikanci. Otkupna cijena je 45 i pol centi po litri i to je jako malo. Da je barem 60 centi to bi bilo u redu – kazao je Tomec, koji se sjeća kako je njegov otac još prije 60 godina vozio mlijeko na konjima, a tada je samo u Virju bilo desetak mjesta na kojima se mlijeko otkupljivalo.

– Sve je otišlo k vragu kada su se spustili ovi s hercegovačkog kamenja i sve uništili. Prvo Sirelu, potom Dukat, usput uništivši sve male proizvođače – zaključio je Tomec čije krave dnevno proizvedu oko 22 litre mlijeka, a ni ne pomišlja on o odustajanju od mljekarstva kojim se bavi čitav život.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OPĆINA KALINOVAC:

Komunalni redar vrši kontrolu čišćenja snijega, izbjegnite novčane kazne

cilj je plasman od pete do sedme pozicije

Markulin potvrdio naše napise: Radi se na novom travnjaku i stadionu, to su kapitalni projekti

Firefighter Stair Challenge

Koprivnički vatrogasci sudjelovali u humanitarnoj utrci u Zagrebu

obilazi 36 stajališta već punih 15 godina.

S radom kreće novi bibliokombi Gradske knjižnice

RIBIČKIM TURNIROM U TORČECU "SLAVI PRVI ROĐENDAN"

Branimir Dolenec: Druženjem želim zahvaliti svima koji su pomogli prije godinu dana

Spriječili veću štetu

FOTO Kućanski aparat uzrokovao požar u kupaonici, intervenirali vatrogasci i policija

Upišite pojam koji želite pretraživati