Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
marijan šelimber iz pitomače uzgojem ove kulture bavi se desetak godina

VIDEO Kamilica dosta uranila, urod po rali varira od 250 do 500 kilograma

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Kao i gotovo sve poljoprivredne kulture, i kamilica je ove godine prilično uranila. Umjesto u svibnju i lipnju, ova ljekovita biljka, najpoznatija po tome što se od nje radi čaj, procvala je već sredinom travnja, a Pitomača i okolica već odavno su poznate po velikim nasadima kamilice. Marijan Šelimber jedan je od proizvođača kamilice koji je uzgaja na nekih dva i pol hektara, a ovaj Pitomačanin ističe kako kamilici izrazito odgovara pjeskovito tlo.

– Već deset godina bavim se uzgojem kamilice, a investicija u sadnju kamilice puno je veća nego u pšenicu ili kukuruz. Sadi se u jesen, krajem rujna, a već na proljeće počinje cvjetati. Ove je godine dosta uranila, ali rod je puno bolji nego prošle godine. Lani je prinos bio jako mali, a kamilica u pravilu može roditi između 250 do 500 kilograma po rali – otkrio je Šelimber koji ističe da je dobro što i u Pitomači u Spider grupi imaju sigurnog otkupljivača kamilice, a otkupna cijena nije fiksna, već ovisi od ove godine.

– Ne bavi se baš previše ljudi u ovom kraju uzgojem kamilice, nekada ih je bilo i nešto više. Nakon što se kamilica posadi na jesen, već do zime biljka nikne koji centimetar, a čim dođe proljeće i krene toplije vrijeme, onda počne rasti brzo. Kamilica je dosta osjetljiva biljka i smetaju joj i preniske, ali i previsoke temperature – rekao je Šelimber i dodao da tijekom berbe treba paziti kako se ne bi oštetile latice.

– Imao sam mali stari kombajn za pšenicu kojeg sam prenamijenio upravo za kamilicu, a za uzgoj kamilice potrebno je imati posebnu opremu. Potrebna je posebna sijačica s valjkom koji ide po zemlji, a ne u nju, dok kombajn ima posebne nastavke koji trgaju cvjetove sa stabljike. Kamilica je monokultura tako da se više godina može sijati na istoj parceli – rekao je Šelimber i istaknuo da je nakon kombajniranja cvjetova ključni period sušenje cvjetova.

– Onaj koji se bavi uzgojem kamilice mora imati cijeli pogon i zatvoren cijeli sustav. Tako i mi kod kuće imamo dvije sušare, jednu veću, a jednu manju. Nakon prve berbe cvjetovi se suše oko dva dana, a nakon druge berbe još i kraće, dan i pol, jer sušara je tada već topla. Nakon sušenja, takvo osušeno cvijeće pakiramo u kutije, a onda kamilicu vozimo otkupljivačima – rekao je Šelimber i istaknuo da je jedan od važnih koraka slanje uzoraka cvijeta kamilice na analizu.

– Dio nasada koji se nalazi odmah uz susjedne parcele na kojima je pšenica ili neka druga kultura uopće ne berem. Taj se dio ostavi za svaki slučaj ako je susjed tretirao svoj usjev pa da ne pređe na kamilicu. Ja recimo kamilicu uopće ne tretiram, sve je tu prirodno, onako kako je, a idealno bi bilo da se između nasada kamilice i susjednih parcela ostavi barem malo praznog prostora, no to je obično neizvedivo. Čim završi berba, uzorci se šalju na analizu i tek ako analiza pokaže da je sve u redu, tada kamilica može ići u daljnju obradu i na prodaju za čaj ili što već – zaključio je Šelimber.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTERESA ZA KUPNJU ČRNE GORE NEMA

Hrvatske šume smanjile cijenu, ali uzalud. Kultni restoran ponovno ide u zakup

ĐURĐEVAČKI VIJEĆNICI ODLUČILI

Plaće djelatnicima gradske uprave idu gore, onima s visokom stručnom spremom i za 20 posto

VAŽNA OBAVIJEST TRGOVAČKOG LANCA

Konzum iz prodaje povlači suhomesnati proizvod poznate kompanije. Svim će kupcima biti vraćen novac

Nema napretka u pregovorima oko povećanja plaća, i sindikat i osnivač čvrsti u stavovima

Mirenje propalo, odluka o štrajku u križevačkom vrtiću odgođena za petak

DRUŽENJEM U ŠTAGLJU TRI IGRAČICE OPROSTILE SE OD PODRAVKE

Larissa Kalaus odlazi u Mađarsku, Lea Franušić u jaku rumunjsku ligu

PALETA "TLAKAVACA" PALA S TERETNOG VOZILA

VIDEO Betonski opločnici rasuli se po državnoj cesti, policija regulira promet


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati