Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

VIDEO Marica: “Ne tražim novac, želim samo krov nad glavom”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Marica Đurđević iz Novigrada Podravskog u ozbiljnim je egzistencijalnim problemima. Živi ona u derutnoj kući u Ulici braće Radića, a tvrdi da je se želi izbaciti van iako je njen pokojni nevjenčani suprug Dragec kuću u Novigradu Podravskom kupio. Problem je samo što ona nema nikakve dokaze da je kuća u kojoj živi zaista njeno vlasništvo i strahuje da će morati iseliti iz kuće u kojoj već godinama živi. Obratila se Marica za pomoć i Općini Novigrad Podravski i Zavodu za socijalni rad u Koprivnici, a ističe da je nezaposlena osoba teškog imovinskog stanja i da je bolesna.

– Ne tražim novce ili nešto slično, želim samo krov nad glavom. Iako u kući u kojoj živim nemam ni struje, ni vode, a krov prokišnjava, barem tu imam mjesto za život. Ne mogu više živjeti u stalnom strahu da ću biti bačena na ulicu – kazala je Marica Đurđević, koja ističe da povremeno pomaže susjedima za novac ili za hranu, a većinu novca troši na prijeko potrebne lijekove.

Neraščišćeni odnosi

Iako Đurđević tvrdi da je kuća u kojoj živi njezina, imovinsko–pravni odnosi o vlasništvu kuće su neraščišćeni i nejasni, a ističe se to i u odgovoru Zavoda za socijalni rad Koprivnica.

– Područni ured Koprivnica upoznat je s predmetnim slučajem te je još prošlog tjedna, odmah nakon inicijalnog kontakta, izvršen i terenski obilazak stranke na adresi na kojoj živi gospođa Đurđević. Prilikom terenskog obilaska utvrđeno je da se radi o neraščišćenim imovinsko-pravnim odnosima iz navodnog ugovora o kupoprodaji nekretnine kojeg stranka niti nema u posjedu. Ističemo kako Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Koprivnica te sustav socijalne skrbi općenito, nisu nadležni za rješavanje privatnih (imovinsko) pravnih pitanja osoba. Stoga je glede navedenog stranci objašnjena mogućnost ostvarivanja besplatne pravne pomoći, a u cilju eventualnog rješavanja pravne problematike – navode iz Zavoda, čiji su djelatnici neposrednim opažanjem prilikom terenskog obilaska utvrdili da Đurđević živi u skromnim, ali zadovoljavajućim stambenim uvjetima, kao i da je dobrog stanja i izgleda.

– Ističemo da imenovana osoba nije korisnica prava iz sustava socijalne skrbi, a na temelju podataka koje je stranka prezentirala preliminarno je procijenjeno da kod iste u ovome trenutku ne postoje pravne pretpostavke za dugoročnije ostvarivanje nekog prava iz domene novčanih naknada. Gospođa Đurđević u svojem zahtjevu striktno je tražila samo osiguravanje nove/druge kuće, a kojem zahtjevu ovaj Područni ured Koprivnica ne može udovoljiti –ističu iz Zavoda te napominju da oni nisu vlasnik nekretnina (čak niti zgrade u kojoj Zavod djeluje) niti imaju ustupljene na korištenje tzv. „socijalne stanove“.

Odbila usluge

– Stoga nismo niti do sada nikada bili u mogućnosti osigurati korisnicima korištenje nekretnina za stanovanje i takva usluga ne postoji u lepezi prava iz sustava socijalne skrbi pa samim time isto nećemo biti u mogućnosti niti ubuduće. Nekretnine preminulih korisnika sustava socijalne skrbi, glede kojih su se potencijalni nasljednici odrekli prava na nasljedstvo, pripadaju kao ošasna imovina isključivo u vlasništvo jedinica lokalne samouprave (općine i gradovi) te se eventualno njima stranke mogu obratiti glede ustupanja na korištenje ili darovanja nekretnina ako istima jedinice lokalne samouprave raspolažu. U ovom slučaju stranci su ponuđene usluge koje su u nadležnosti ove ustanove, no stranka je iste odbila. Povrh toga, želimo pripomenuti i da stranka ima zakonske obveznike uzdržavanja kod kojih je i ranije u određenim vremenskim periodima živjela, a čija obveza prema načelu supsidijarnosti nastupa prije prava iz sustava socijalne skrbi –zaključuju iz Centra za socijalni rad dok i načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek ističe da općina nema ovlast nekome rješavati stambeno pitanje.

– Ne možemo mi kao općina donositi procjenu treba li nekome rješavati stambeno pitanje. To je posao Centra i oni odlučuju o takvim situacijama. Općina Novigrad Podravski isplaćuje božićnice i uskrsnice onima koji su socijalno ugroženi i oslobođeni su plaćanja komunalne naknade. Koliko mi je poznato, kuća i nije u vlasništvu gospođe Đurđević i situacija je tu imovinsko–pravno dosta zamršena, a struja i voda su isključeni jer nisu plaćani računi. Izvan naše moći i ovlasti je osigurati ono što gospođa Đurđević traži – kazao je Brljek.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce

Raspisan je javni poziv

Ova općina za svako novorođenče jednokratno isplaćuje tri tisuće eura

Mališani iz Molvi istaknuli su se super rezultatima

FOTO Načelnik ugostio male olimpijce

ZBOG NADVOŽNJAKA I NEMARA RADNIKA IMAJU VELIKE PROBLEME

VIDEO Stanari ogorčeni: “Da se žaba popiša mi već plivamo, po dvorištima nam plutaju fekalije”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati