Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
VEĆ GODINAMA MUČI JU OSTEOPOROZA

VIDEO Marija: “Ne dam se makar me kosti bole, a čak sedam puta su me operirali”

Marija Dobrostal (79) iz Ferdinandovca već duže vrijeme boluje od osteoporoze, a iako svakodnevno osjeća bolove, ona se odlično nosi s bolešću, a i, kako sama kaže, „drži” s obzirom na životnu dob. Redovit rad na gruntu i u štali, ističe baka Marija, uzeo je svoj danak pa je bila svjesna da je samo pitanje vremena kad će doći i osteoporoza. Odavno se navikla na tu bolest bez obzira na to što ima dana kad su bolovi doslovno nepodnošljivi. Tablete protiv bolova u takvim slučajevima nemaju preveliki učinak, a svakodnevne obveze su, ističe baka Marija, zapravo najbolji lijek da se „odluta” od boli i ne razmišlja o teškoćama.

– Mi koji smo delali poljoprivredu dobro znamo da smo se „zdošli” od tog posla. To vredi pogotovo za nas stareše, jer negda nije bilo tuliko strojeva kuliko ih denes ima. Sedam puta su me operirali, a u šali kažem da nema mesta gde me doktori nisu zarezali. No, ne dam se makar me kosti bole, a nisu me ni tulike operacije „ftgrle” – priča nam Marija Dobrostal. Bez obzira na bolest i godine, Marija svakodnevicu još uvijek provodi radno. Više, kaže ona, ne ide u štalu i na „mekotu”, ali zato vodi brigu o vrtu i okućnici. Nezamislivo joj je da vrt nije sređen i da u tome ona nema svoje prste.

– Meni je den bez posla nezamisliv i moram furt nekaj delati. Posel mi dobro dojde i za moj beteg, jer je kod osteoporoze bitno da se stalno razgibavaš. Imam i vježbe koje delam, a rad vu vrtu meni najbolje paše u borbi s osteoporozom. Dok god bum na nogaj, pa makar i sa štakom kak’ ve, bum išla na vrt i napravila kaj se mora napraviti – priča nam neumorna Marija. Zbog bolova u koljenu Marija je prisiljena hodati sa štakom, no ni to je ne ometa u njenim svakodnevnim planovima. Bolovi u koljenu, dodaje ona, mogli bi je odvesti i na novu operaciju.

– Bumo vidli kaj doktori predlažu. Ako budu rekli da pak moram „pod nož”, onda mi ne gine i osma operacije. Ne bojim se toga jer znam da doktori najbolje znaju kaj je dobro napraviti za moje zdravlje – zaključila je Marija Dobrostal.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Niti jedna tvrtka među 500 najboljih po plaćama, a najveće plaće isplaćuje Belupo

Istražili smo kakve su prosječne mjesečne neto plaće isplaćivali najveći poduzetnici u Podravini i Prigorju

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine: “Ako ste kupili ovaj prehrambeni proizvod nemojte ga konzumirati”

Ljeto na zrinskom je počelo

VIDEO Prepun centar Koprivnice pjeva s Tonyjem u glas


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati