Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
tekućina na bazi kestena idealna je za bolne vene

VIDEO Marija radi ljekovite pripravke od plodova koji se mogu pronaći u svakom parku

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Dok je pitomi kesten koji raste u šumama omiljena jesenska poslastica, divlji kesten, kojeg obično viđamo u gradskim parkovima, daje plod za koji većina pretpostavlja da je posve neiskoristiv. Za jelo svakako nije, a generacijama je on obično služio djeci da gađaju jedni druge i vode ulične ratove prije nego što su postojale kompjuterske igrice. No, Đurđevčanka Marija Štefanić te divlje kestene u parku skuplja iz posve drugih razloga. Ističe ona kako divlji kesten ima ljekovitih svojstava, a svake jeseni Marija ih skuplja kako bi od njih radila prirodne medicinske preparate.

Ublažavanje boli

– Divlji kesten je odličan za ublažavanje boli u venama. Kesteni se skupe i potom stavljaju u alkohol i ondje stoje barem mjesec dana, idealno dva. Potom se ta tekućina cijedi i ona se upotrebljava za vanjsku upotrebu. Može za obloge, a može se vaticom namazati po bolnom mjestu – otkrila je Marija Štefanić koja je ovaj recept pokupila još od svoje prabake.

– Nekad su naši stari divlji kesten stavljali i u komovicu, a plod kestena koji pronalazimo u parkovima nije samo za ukras, već on itekako ima ljekovitih svojstava. U ljekarnama postoje brojni preparati napravljeni na bazi divljeg kestena, ali ovakav pripravak, kad sami skupite kestene u parku,je skroz prirodan – kazala je Štefanić koja se već godinama svake jeseni zaputi u park u potragu za divljim kestenima.

– Ogulim kestene, stučem ih i stavim 15 do 20 komada u pola litre alkohola. Što ih je više, to je bolje, a za oblaganje bolnih mjesta dobar je i list hrena. List se treba istući i staviti na najlon te staviti na bolno mjesto, a preko toga ručnik – otkrila je Marija Štefanić.

Zanimljiv je podatak da parkovi divljih kestena krase brojne europske parkove još od sredine 16. stoljeća, no njegova ljekovita svojstva uočena su tek na samom kraju 19. stoljeća. Još od tada postoji praznovjerje da nošenje tri kestena u džepu štiti od raznih zaraznih bolesti, a preparati od divljeg kestena osim za bolne vene mogu se upotrijebiti i za pomoć kod opeklina od sunca, za bolne hemoroide te za vensku trombozu.

Ljekovite tvari

Divlji kesten sadrži brojne ljekovite tvari kao što su kumarini, flavonoidi, saponini, treslovini, glikozideskulin, a najdjelotvorniji među njima je escin, sastojak koji jača tonus venskih krvnih stijenki i smanjuje njihovu propustljivost. Također smanjuje nagomilavanje tekućine u tkivima. Escin djeluje i protuupalno i ubrzava krvotok te sprječava zastoj krvi u venama. U liječenju bolnih vena danas se koristi bezbroj preparata na bazi divljeg kestena i to u obliku masti, kapljica, tableta, kapsula, čepića i injekcija.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Još jedna prometna nesreća

UPRAVO: Dvije osobe ozlijeđene u slijetanju automobila s Podravske magistrale

polarni uvjeti na stadionu

FOTO Dinamo na japanski pogon uzeo sve u Koprivnici, Slaven opet nemoćan

Podravski na mjestu događaja

VIDEO: U naletu na jelena slupana čak tri vozila!

Stiglo iz poljske

Zbog bakterije opasne po zdravlje s tržišta se povlači popularna namirnica

posljednja domaća utakmica

FOTO Legendi Franji Kolaru uručena zahvalnica, evo tko je došao na dvoboj Slavena i Dinama

NAKON KOPRIVNICE OVAJ HARD DISKONTER DOLAZI U JOŠ JEDAN GRAD

Poznati trgovački lanac otvara i drugi prodajni centar u Podravini!

Upišite pojam koji želite pretraživati