Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PRVO JU JE ZAPEKLA DESNA STRANA GLAVE, A ONDA POČELO SUZITI OKO

VIDEO Nada (66) je doživjela moždani udar, a da toga nije bila niti svjesna

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Ne postoji osoba koja redovito kupuje svježe voće i povrće na koprivničkom placu, a da ne zna tko je Nada Marcapan (66). Uvijek nasmijana i dobro raspoložena, ova vrijedna žena dobri je duh gradske tržnice već dug niz godina. Osmijeh s lica nije skidala niti prošlog petka, kad smo stali kako bi s njom malo popričali, no nakon što je s nama podijelila što joj se svega tjedan dana ranije dogodilo, ostali smo u šoku s obzirom na činjenicu da je, kao i uvijek, vedra i vesela te puna energije stajala ispred nas.

– Nekaj sam doma delala i odjednom me zapekla desna strana glave, desna ruka i počelo mi je suziti desno oko. Primila sam se za glavu i reko’ ak se ponovi, čekam sudbinu – ispričala nam je Nada koja je tek dan kasnije otišla do svoje doktorice te saznala da je doživjela moždani udar. Kako kaže naša sugovornica, nije joj bilo ni na kraj pameti da bi joj se ovako nešto moglo dogoditi, unatoč činjenici da odavno ima probleme s niskim krvnim tlakom.

– Ljudi se varaju, veli mi doktorica. Svi misle da je samo visoki krvni tlak opasan, a niski more biti još opasniji – rekla je Nada, koju početkom idućeg mjeseca čekaju pretrage, odnosno snimanje glave i oka. Iako moždani udar na njoj srećom nije ostavio ozbiljnije posljedice, priznaje kako osjeća slabost u desnoj ruci. Svjesna je da će morati malo „stati na kočnicu“ i promijeniti prehranu, a doktorica ju je upozorila i da izbjegava naglo saginjanje.

– Je, matovilca ne bi baš smela brati, ali cica mace koje su gore na drvu smem. Kaj se hrane tiče, moram odbaciti svinjetinu i više jesti kuhanu piletinu. Nisam baš oduševljena, jer obožavam sušeni špek – zaključila je nasmijano gospođa Marcapan. Moždani udar, kao i kardiovaskularne bolesti kod žena općenito, doživjele su poseban interes tek u posljednjih desetak godina. Ranija znanstvena istraživanja obuhvaćala su uglavnom mušku populaciju, no brojke pokazuju da znatno veći broj žena nego muškaraca umire od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

– Moždani udar može biti posljedica začepljenja arterije koja opskrbljuje mozak krvlju, što se naziva ishemijski moždani udar ili infarkt mozga, koji je i najčešći. No, može nastati i zbog puknuća krvne žile u mozgu, kada dolazi do izljeva krvi u mozak, odnosno do hemoragijskog moždanog udara – pojasnili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravec koji je rušio i gradio četiri države

FOTO U Zagrebu sahranjen Josip Manolić

KORISNE INFORMACIJE

U ovim slučajevima dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu

novčano je kažnjen

BMW-om bježao policiji, počinio pet prekršaja

požar u pitomači

FOTO Vatra progutala drvarnicu, zahvatila dio obiteljske kuće

PLINSKI TOPOVI GRUBO UTJEČU NA KVALITETU NJIHOVA ŽIVOTA

VIDEO Legrađani na rubu živaca: “Ne možemo spavati, djeca nam imaju tikove, a kokoši su prestale nesti jaja”

korisne informacije

Evo tko sve ima pravo na dječji doplatak


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati