Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Briga za urbani dio šumarstva

VIDEO Nikola vodi računa da sva stabla u našem gradu budu zdrava

Jedan od ciljeva Europske unije su „zeleniji“ gradovi, a za tim se primjerom vode i iz Grada Koprivnice. Iz gradske komunalne tvrtke Komunalac nedavno su započeli sa snimanjem zelenih pojaseva, a sve u svrhu planiranja buduće sadnje. Tako je osmišljeno pravilo tri – trideset – tristo, rekao nam je djelatnik Komunalca, inženjer šumarstva Nikola Kolar.

– Ideja je da svaki stanovnik, kad pogleda kroz prozor, može vidjeti tri stabla, da je pokrivenost grada zelenilom 30 posto, dok najudaljeniji park nikome ne smije biti na više od tristo metara od mjesta stanovanja – pojašnjava Kolar.

Na zelenim su površinama, pogotovo ispod krošanja drveća, ipak i niže temperature, kao i niže razine ugljikovog dioksida, a popravlja se i vodni režim tla.  Nikola će sam obići doslovno svako stablo u gradu i snimiti ga.

– Snima se svako stablo na javnoj, gradskoj površini. Odsada će se više brige posvećivati urbanom dijelu šumarstva i stablima unutar grada – pojašnjava Kolar.

Cilj je popisati svako stablo i dobiti uvid u njihovo zdravstveno stanje, kako bi mogli pratiti napredak ili njihovo pogoršanje. Snimaju se i popisuju konkretna oštećenja, bilo od štetnika, gljiva, nastanka truleži i drugih. Na temelju sakupljenih će informacija donijeti odluku što će učiniti s pojedinim stablom. Te će im informacije pomoći i kod budućeg planiranja sadnje, ali i drugih odluka.

– Možemo pratiti i sam prirast stabla i zelenu masu, a to će nam pokazati koja su se stabla pokazala najboljima i najotpornijima na štetnike i bolesti, ali i mehanička oštećenja – ističe Kolar, koji je s ovom aktivnosti počeo sredinom lipnja, a u planu je da se dovrši do rujna, kada očekuju da će imati podatke za sva stabla.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

posljedica poplava

FOTO/VIDEO Kod Botova uklanjaju vagone koje je uništila Drava u nedavnoj poplavi

FOTO/VIDEO Otvoren skate park, ljubitelji adrenalina natječu se u izvođenju vratolomija

ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO Tomo je operirao srce, kuk, bruh i koljeno: “Pomalo pijem domaće vino, a na zemlji radim od pete godine”

NAIVA U FOKUSU

FOTO Slikari preuzeli ključeve grada, počeli 30-ti Podravski motivi

Sakupljanje žira

Hrvatske šume imaju obavijest za sve građane koji žele dodatno zaraditi

Završili u kanalu

Dvije osobe teško ozlijeđene u padu s motocikla

Upišite pojam koji želite pretraživati