Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

VIDEO Otkako je prestao piti, Darko ne skida osmijeh s lica!

Inspirirajuća priča dolazi nam iz Doma za starije i nemoćne osobe Sveta Ana u Koprivnici, u kojem već dva tjedna boravi Darko (59), inače radnik koprivničke tvrtke Hartmann koji je proživio osobnu preobrazbu. Darko je kao i mnogi drugi ljudi malo previše volio zaviriti u čašicu nakon odrađene smjene, a zbog toga je skoro izgubio život i shvatio je da nešto mora promijeniti. Prije dva je tjedna otišao s posla i krenuo svojom uobičajenom rutom po ugostiteljski objektima gdje je rado viđeni gost, a nije ni slutio da mu se sprema jedna od najdužih noći u životu.

– Popio sam dosta piva i krenuo sam iz West Centra prema kući. Međutim, kako sam malo pretjerao s alkoholom, nisam baš bio u stanju hodati. Teturao sam i pridržavao se za okolne kuće i ogradu, a u jednom trenutku pao sam preko ograde i gadno ogulio nogu. Nekako sam stigao do kuće i legao u krevet, zaspao sam odmah s obzirom na to da sam bio na „ružioni“ gotovo cijeli dan. Ujutro sam se probudio u ogromnim bolovima, na nozi sam imao otvorenu ranu u vidu porezotine i nisam se uopće mogao osloniti na nogu. Shvatio sam da sam se ozlijedio i da neću moći na posao pa sam idućih dana ležao u krevetu. Nisam htio zvati nikoga na posao, znao sam i prije izostati nekoliko dana, tako da je šef pretpostavio da sam vrlo vjerojatno negdje u kafiću – ispričao nam je Darko.

Ipak, na poslu su shvatili da s Darkom nešto nije u redu. Svi znaju da voli popiti koju čašicu previše, ali marljiv je i vrijedan radnik koji će uvijek šutke odraditi svoj posao u proizvodnom pogonu. Nakon nekoliko dana kolege s posla uputile su se u Darkovu kuću kako bi vidjeli što se događa.

– Ja sam njih čuo da me zovu s ulice, ali nisam se mogao ustati, bio sam previše slab zbog nesnosnih bolova da bi ih mogao dozvati. Noga mi se već gadno inficirala, jako je boljelo i iz rane je curio gnoj. Sva sreća da su došli dečki s posla koji su uspjeli preko susjedovog dvorišta doći na stražnja vrata. Kuću sam nažalost dosta zapustio, a kosio nisam mjesecima tako da se od korova stražnja strana kuće nije niti vidjela – objašnjava Darko.

Sanitetsko vozilo stiglo je za nekoliko minuta, Darku su odmah ustanovili teške ozljede noge. Sama porezotina nije bila problem, ali rana se inficirala i postojala je velika mogućnost pojave sepse. U bolnici su Darku previli ranu i odstranili zaraženo tkivo. Međutim, tu su počeli prvi problemi za ovog osebujnog Koprivničanca koji je „hodajući jukebox“ za rock glazbu. I sam kaže da je veliki partijaner, najviše voli „zaružiti“ nekoliko dana zaredom, ali uvijek je to bilo s pozitivnim ishodom.

– Nakon što sam izašao iz bolnice nisam imao kamo. U kući nisam mogao biti sam jer još se uvijek teško krećem, a moram na previjanje svakih par dana. Nažalost, zbog stanja kuće i okućnice nije dobro da osoba koja ima ovakvu ranu bude izložena tko zna čemu, a vjerojatno bih od dosade opet krenuo piti – smatra Darko.

Sindikat radnika u Hartmannu brzo je došao do ideje da se vrijednog Darka smjesti u ustanovu gdje će moći biti adekvatno zbrinut. Nakon gotovo 30 godina rada u Hartmannu, nisu željeli svog kolegu prepustiti stihiji života, a niti vrtlogu alkohola u koje je upao.

– Ma, ovdje u Svetoj Ani mi je odlično. Hrana je izvrsna, medicinsko osoblje pazi na svaku sitnicu, imam društvo s kojim pričam i družim se. Da budem iskren, na alkohol nisam ni pomislio, shvatio sam da sam mogao i puno teže nastradati. Hvala mojim kolegama iz Hartmanna koji su mi pronašli smještaj, jer tko zna što bi bilo da sam se vratio kući. Ovdje imam sve što mi treba, možda me ponekad ulovi nostalgija za aktivnim životom koji sam vodio, ipak sam ja u duši pravi roker. Na vrijeme sam shvatio da imam veliki problem koji si ranije nisam htio priznati, ali alkohol mi nije donio ništa pozitivnog u životu – iskreno kaže Darko, koji više nije oronuo, već pričljiv i uredan. Život zaista piše čudne priče, ponekad se ipak mora desiti nešto loše da bi se potom dogodilo i ono dobro. Darko će u Svetoj Ani biti još nekoliko tjedana, a nakon toga odlazi u svoj dom gdje želi živjeti bez alkohola i probleme koje donosi.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Matija Cvek bacio u trans obožavateljice

PODRAVINO MOJA MILA

FOTO Vidovo se slavi i s tradicijskim podravskim pjesmama

PERKOVIĆ, ŠARLIJA I KESER 'DIGLI SIDRO'

FOTO Tri ‘senatora’ rekla zbogom Miklinovcu, klub uzvratio lijepom gestom

U ORGANIZACIJI SREDNJE ŠKOLE STJEPANA SULIMANCA

FOTO Izloženi oldtimer traktori i poljoprivredna mehanizacija

KOCKICE PREPLAVILE GLAVNI GRAD NJEMAČKE

FOTO/VIDEO Vatrene u Berlinu bodri 100.000 navijača, među njima i brojni Podravci

50 godina mature koprivničkih gimnazijalaca

“Nekadašnje kolege iz razreda i dalje su iznimno povezani, nalaze se kad god uhvate priliku”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati