Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
UMIROVLJENIK iz Cubinca jedva spaja kraj s krajem

VIDEO Teško bolesni Drago: “Niti hranu si ne mogu priuštiti, jedem svaki drugi ili treći dan”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Teško bolesni Drago Đurđević (71) iz Gornjeg Cubinca kraj Križevaca već nekoliko mjeseci živi bez ikakvih primanja. Do prošle je godine Đurđević primao naknadu kao roditelj hranitelj, no tada je teško obolio i prikovan je za krevet. Do listopada prošle godine primao je, ističe Đurđević, naknadu kao roditelj hranitelj jer se brinuo za teško bolesnu kćer koja je u međuvremenu završila u domu. A kako je kćer završila u domu, tako je i Drago Đurđević ostao bez primanja.

Roditelj hranitelj

– Status roditelja hranitelja imao sam od 2018. godine nakon što mi je oboljela supruga i ja sam preuzeo brigu o kćeri. Supruga je umrla 2020. godine, a prošle sam godine i ja teško obolio. Više nisam mogao voditi brigu o kćeri i rekao sam ovima iz socijalnog da je negdje smjeste. Na kraju je kćer završila u domu, a meni je obećana starosna mirovina, no već mjesecima ne primam ništa – kazao je Drago Đurđević koji živi s mlađim bratom Željkom (63), koji također nema nikakvih primanja, a posljednjih nekoliko mjeseci brine o teško bolesnom starijem bratu.

– Plućni sam bolesnik, imam astmu i cijelo vrijeme sam na kisiku. Pijem tablete za glavu, a imam i problema s prostatom. Ne mogu ustati na noge i cijelo vrijeme ležim na krevetu. Muči me i žučni kamenac, a imam visoki tlak i povišene masnoće. Najgore od svega je što trošim tablete za astmu koje plaćam 80 eura mjesečno koje mi ne pokriva zdravstveno osiguranje. Morao sam se zadužiti kako bih kupio lijekove jer već osam mjeseci nemam baš nikakva primanja. Rečeno mi je da bih možda trebao dobiti barem nekakvu invalidsku penziju jer sam teško bolestan – kazao je Đurđević koji ističe da nikada nije mogao raditi jer je još od mladosti teški plućni bolesnik, a naglašava da je situacija sada postala alarmantna jer mora vratiti dugove u koje je ušao kako bi mogao financirati lijekove.

Ozbiljni dugovi

– Ne znam kako da vratim te dugove. Došlo je vrijeme da ljudima treba vraćati novac, a ja nemam kako. Nadao sam se da ću dobiti neku mirovinu ili invalidninu, no vidim da od toga ništa. Često se dogodi da jedem svaki drugi, ponekad i treći dan jer si ne mogu priuštiti hranu. Htio bih zato zamoliti dobre ljude ako mi nekako mogu pomoći jer ne znam više kako preživjeti – zaključio je Đurđević o čijem smo slučaju kontaktirali Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Križevci. No, više od deset dana nismo dobili nikakav odgovor na pitanje jesu li upoznati sa slučajem Drage Đurđevića i postoji li u njegovom slučaju mogućnost da ostvari pravo na starosnu ili invalidsku mirovinu i na koji način. Ako je netko voljan pomoći, Dragi Đurđeviću može se javiti na broj 098 923 3215.

Tek u srijedu, 19. lipnja stigao nam je odgovor Hrvatskog centra za socijalni rad koji prenosimo u cijelosti:

Gospodin D. Đ. nalazi se u evidenciji Hrvatskog zavoda za socijalni rad kao korisnik naknada u sustavu socijalne skrbi. Voditeljica je uputila kolegice da izvrše terenski izvid kako bi utvrdile činjenice i okolnosti te kako bi se D. Đ. upoznao sa svojim pravima i uslugama iz sustava socijalne skrbi.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

jaka provjera pred put u austriju

FOTO Jelić Balta se raspucao protiv BiH viceprvaka, Zrinjski, ipak, ostao neporažen

MATURALNA VEČER

FOTO/VIDEO Maturanti zablistali u svečanim modnim izdanjima

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga ne konzumiraju i vrate u najbližu trgovinu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati