Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SVEČANOST NA TRGU BANA JOSIPA JELAČIĆA

VIDEO U nogostup položen kamen spoticanja za poznatog trgovca i arhitekta Davida Löwyja

Umjetničko obrađeni kamen spoticanja u spomen na poznatog koprivničkog trgovca i istaknutog arhitekta, Davida Löwyja, svečano je jutros (nedjelja) položen u nogostup na Trgu bana Josipa Jelačića u Koprivnici. Događaj su zajedno organizirali Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, Židovska općina Koprivnica, Muzej grada Koprivnice i Grad Koprivnica.

– Koprivnica se na današnje jutro prije 82 godine probudila bez svojih 354 Koprivničanaca. Te je noći pobjedila mračna strana ljudskosti., koprivnički su židovi gotovo nestali iz našega grada. Iza broja 354 nalaze se imena i prezimena ljudi koji su živjeli tu gdje mi danas živimo. Osoba je zaboravljena tek kad je zaboravljeno njeno ime i dok se sjećamo imena žrtava one neće biti zaboravljene. Kameni spoticanja ne to osobe bude sjećanja. Današnji danom simbolično vraćamo jednu od tih žrtava njegovom domu, u svom je govoru istaknula predsjednica Židovske općine Koprivnica Sanja Švarc Janjanin, a svečanost se nastavila čitanjem molitve glavnog rabina Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske Luciana Moše Prelević.

Sam kamen veličine je 10 x 10 x 10 cm s ugraviranim sadržajem na mjedenoj pločici i sadrži osnovne podatke o žrtvi, a otkrile su ga Sanja Švarc Janjanin i Maja Levan Löwy, praunuka Davida Löwyja.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

FOTO/VIDEO Otvoren skate park, ljubitelji adrenalina natječu se u izvođenju vratolomija

ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO Tomo je operirao srce, kuk, bruh i koljeno: “Pomalo pijem domaće vino, a na zemlji radim od pete godine”

NAIVA U FOKUSU

FOTO Slikari preuzeli ključeve grada, počeli 30-ti Podravski motivi

Sakupljanje žira

Hrvatske šume imaju obavijest za sve građane koji žele dodatno zaraditi

Završili u kanalu

Dvije osobe teško ozlijeđene u padu s motocikla

NE PROPUŠTA LOKALNE UTAKMICE NI POD KOJU CIJENU

FOTO Duško: “Nogomet je moj život i strast bez koje ne mogu”

Upišite pojam koji želite pretraživati