Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
veljko i njegova obitelj hitno trebaju vodovodni priključak

VIDEO Vode u prigradskim naseljima je sve manje, bunari presušuju

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Kako se projekt Aglomeracije Križevci bliži kraju, dovodi se u pitanje što će biti s onim dijelovima grada koji nisu obuhvaćeni aglomeracijom, a to je, što se tiče bara, teritorijalno veći dio grada. Zbog nemogućnosti dogovora oko podjele vlasničkih udjela u vodnim uslugama između Grada i općina (najviše je bilo sporova s Općinom Kalnik), Hrvatske vode godinama nisu ulagala u Križevce, tako da je ruralni dio Križevaca u velikom zaostatku što se tiče vodovodne infrastrukture, za ruralnim dijelovima Koprivnice i Đurđevca.

Tamo već svaki vinogradar u najudaljenijoj kleti ima mogućnost priključaka na vodovodnu mrežu, dok ovdje brojni mještani nemaju tu mogućnost niti u svojima kućama. Još je jedna izrazito otegnuta okolnost, a ta je da su posljednjih godina, u naseljima, pogotovo onima na nešto većoj nadmorskoj visini, presušili bunari. Tako da su mnoga kućanstva po ljeti u potpunosti ostala bez vode, što ne treba posebno spominjati, nisu održivog stanja, posebno za one koji se bave poljoprivredom, a takvih je mnogo u ruralnom dijelu grada.

Kako smo već pisali, tada u pomoć pristižu križevački vatrogasci koja cisternama prevoze vode do mještana te ista ispuštaju u spremnike ili u nepropusne bunare.

– Sigurno da je to veliki problem, eto kod nas često nestane voda. Neka sela su ju dobila, ali mi nismo te sreće. Dobro je što vatrogasci uskaču u pomoć. Mnogo godina slušamo da će voda doći do nas, ali nikako da dođe – rekao je Veljko Pajek, jedan od stanovnika Vojakovca, naselja koje je također pogođeno nestašicama vode.

Provjerili smo u vodnim uslugama koji im je kratkoročni plan izgradnje vodovodne mreže, ali i odvodnje na područja grada i okolnih općina, kako bi mještani ovih naselja gdje se nasušno čeka vodovodna mreže znali jesu li uključeni u neposredne planove.

Tako je do 2025. godine  u planu provesti projekte vodoopskrba sjeveroistočnog dijela grada Križevaca – cjelina 3 (neslužbeno doznajemo da se radi o naseljima Vojakovac, Mičetinec i Vujići, magistralni cjevovod Carevdar – Glogovnica – Osijek Vojakovački, u planu je izgradnja i crpne stanice Fodrovec II, kao i rekonstrukcija magistralnog cjevovoda Vratno – Kalnik – Deklešanec.

U sljedećih godinu i pol trebao bi se dovršiti i sustav odvodnje i pročišćavanja aglomeracije Sveti Ivan Žabno te izgraditi precrpna stanica Nemčevec. Magistralni cjevovod Trema – Čvrstec – Ruševac također je u planu, zatim redom izgradnja sekundarne vodoopskrbne mreže na području općine Sveti Ivan Žabno, izgradnja vodoopskrbne mreže Kapela i Sela Ravenska te vodoopskrbna mreža i crpna stanica Kloštar Vojakovački.

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

KORISNE INFORMACIJE

HŽPP: U ovim slučajevima putnici imaju pravo na povrat novca

Sadržajno prijepodne u Đurđevcu

FOTO/VIDEO Podravska Sahara dobila nove stanare, topovi zapucali u pozdrav proljeću

FINI PLODOVI PROLJEĆA

Ovo je proljetno voće nevjerojatan prirodni lijek: Koristi se čak i protiv povišenog krvnog tlaka

PROTIV 34-GODIŠNJAKA PODNESENA KAZNENA PRIJAVA

Podravec lažno prijavio pucnjavu. Mogao bi u zatvor

u ludbregu se na desetak lokacija gradi stotinjak stanova

Stanovi jeftiniji nego u Koprivnici, kupuju ih mladi domaći ljudi

prometna nesreća u rasinji

VIDEO: Vozač Fiat Punta s 3,18 promila sletio u kanal


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati