Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
veljko i njegova obitelj hitno trebaju vodovodni priključak

VIDEO Vode u prigradskim naseljima je sve manje, bunari presušuju

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Kako se projekt Aglomeracije Križevci bliži kraju, dovodi se u pitanje što će biti s onim dijelovima grada koji nisu obuhvaćeni aglomeracijom, a to je, što se tiče bara, teritorijalno veći dio grada. Zbog nemogućnosti dogovora oko podjele vlasničkih udjela u vodnim uslugama između Grada i općina (najviše je bilo sporova s Općinom Kalnik), Hrvatske vode godinama nisu ulagala u Križevce, tako da je ruralni dio Križevaca u velikom zaostatku što se tiče vodovodne infrastrukture, za ruralnim dijelovima Koprivnice i Đurđevca.

Tamo već svaki vinogradar u najudaljenijoj kleti ima mogućnost priključaka na vodovodnu mrežu, dok ovdje brojni mještani nemaju tu mogućnost niti u svojima kućama. Još je jedna izrazito otegnuta okolnost, a ta je da su posljednjih godina, u naseljima, pogotovo onima na nešto većoj nadmorskoj visini, presušili bunari. Tako da su mnoga kućanstva po ljeti u potpunosti ostala bez vode, što ne treba posebno spominjati, nisu održivog stanja, posebno za one koji se bave poljoprivredom, a takvih je mnogo u ruralnom dijelu grada.

Kako smo već pisali, tada u pomoć pristižu križevački vatrogasci koja cisternama prevoze vode do mještana te ista ispuštaju u spremnike ili u nepropusne bunare.

– Sigurno da je to veliki problem, eto kod nas često nestane voda. Neka sela su ju dobila, ali mi nismo te sreće. Dobro je što vatrogasci uskaču u pomoć. Mnogo godina slušamo da će voda doći do nas, ali nikako da dođe – rekao je Veljko Pajek, jedan od stanovnika Vojakovca, naselja koje je također pogođeno nestašicama vode.

Provjerili smo u vodnim uslugama koji im je kratkoročni plan izgradnje vodovodne mreže, ali i odvodnje na područja grada i okolnih općina, kako bi mještani ovih naselja gdje se nasušno čeka vodovodna mreže znali jesu li uključeni u neposredne planove.

Tako je do 2025. godine  u planu provesti projekte vodoopskrba sjeveroistočnog dijela grada Križevaca – cjelina 3 (neslužbeno doznajemo da se radi o naseljima Vojakovac, Mičetinec i Vujići, magistralni cjevovod Carevdar – Glogovnica – Osijek Vojakovački, u planu je izgradnja i crpne stanice Fodrovec II, kao i rekonstrukcija magistralnog cjevovoda Vratno – Kalnik – Deklešanec.

U sljedećih godinu i pol trebao bi se dovršiti i sustav odvodnje i pročišćavanja aglomeracije Sveti Ivan Žabno te izgraditi precrpna stanica Nemčevec. Magistralni cjevovod Trema – Čvrstec – Ruševac također je u planu, zatim redom izgradnja sekundarne vodoopskrbne mreže na području općine Sveti Ivan Žabno, izgradnja vodoopskrbne mreže Kapela i Sela Ravenska te vodoopskrbna mreža i crpna stanica Kloštar Vojakovački.

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Velika obljetnica nogometnog kluba

FOTO: Đelekovečki Osvit slavi sto godina djelovanja

uredili postojeće Eko kompostište i dovezli 1 tonu komposta DomKo

FOTO Komunalac obilježio Svjetski dan zaštite okoliša na EKO vrtovima

CAREVDAR

Pijani vozač pokupio prometni znak, zabio se u ogradu i završio na boku

PRIVREMENO RJEŠENJE

Na stazi u Mažuranićevoj stvorile se rupe, sanirali ih nakon nekoliko dana

U TIJEKU JE GRADSKO VIJEĆE

Jakšić: Sva djeca će biti upisana u vrtiće najesen, u pripremi i dva nova vrtića

MANIJAK

Uhvatila ga prometna kamera: U tri ujutro projurio kroz Kalinovac 177 na sat!

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI