Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

VIDEO Matija Habuš: Za zdravlje i obilne prinose dovoljna nam je sama priroda

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

LEGRAD – Mladi poljoprivrednik koji se prije nekoliko godina iz Međimurja sa svojom djevojkom doselio u Legrad prakticira drugačiji vid poljoprivrede, baziran na ekološkoj i održivoj proizvodnji. Matija Habuš industrijsku konoplju, češnjak, heljdu i druge sorte proizvodi tzv. zelenom gnojidbom, bez upotrebe teške mehanizacije i pesticida. Kako kaže, za zdrave i obilne prinose dovoljna je sama priroda, u čije se procese ne treba previše miješati.

– Trebamo naučiti oponašati prirodu, koja nam može biti primjer suradnje. Netaknuta i nezaorana livada sije se sama, a i bioraznolika je. Priroda se općenito svemu prilagođava, a i uvijek ispravi sve što mi zeznemo – dio je ne samo poljoprivredne, već i životne filozofije, koju njeguje Habuš.

– Radi se o konzervacijskim poljoprivrednim metodama koje samo čuvaju trenutno stanje, a koje bi trebalo još i poboljšati. Mikrobiološka aktivnost u zemlji utječe i na klimu i na naše živote, živjeli mi od zemlje ili ne – priča nam Habuš, pojasnivši princip na konkretnom primjeru.

– Recimo, najesen posijete djetelinu koja do proljeća izraste. Po njoj tada direktno posijete suncokrete koji se ne nastavljaju na golo tlo, a djetelina joj čuva vlagu i hrani ju dušikom. To je primjer održive proizvodnje – pojašnjava Habuš.

Na sličan način sadi i ostale sorte, odbacujući tradicionalnu proizvodnju jedne sorte.

– Ljudi, primjerice, posade češnjak, tretiraju ga cidokorom da ne bude drača, zbog čega nema mikrobioloških aktivnosti. Tada ga „napucaju“ dušikom iz umjetnog gnojiva, a mi znamo da biljkama treba i ostalih mineralnih tvari – ističe Habuš, dodajući kako sve te hranjive tvari  kroz prehranu na kraju pređu na čovjeka.

Zelenom gnojidbom, kaže, čuva se i vlaga i temperatura, dok na golom tlu sve ovisi o suncu i vremenskim prilikama.

– Na izmalčiranom tlu zemlja je vruća i nema toliko mikrobioloških aktivnosti, a one su nužne za preradu minerala koji su onda dostupni biljci da ih iskoristi. Oni im na kraju daju i miris i okus, a dobiju i na vitalnosti i na imunitetu – zaključuje Habuš, čiji je češnjak upravo u fazi cvatnje, a uskoro planiraju posijati i heljdu. Na svom primjeru ljudima žele pokazati kako je od ovakve vrste poljoprivrede, pored svih dobrobiti za okoliš, itekako moguće i živjeti.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf/Mislav Švaco

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

GARDENOLO SPIDER

FOTO Najveća pitomačka kompanija osnovala tvrtku – kćer

NAJDUGOVJEČNIJE NATJECANJE U HRVATSKOJ

FOTO Tiki i Fajt kraljevi Šoderice, Česi i Ketiš upecali štuku od 83 centimetra

s 25 na 10 eura, nije loše

FOTO Rešo na popustu za ratnog veterana

PREDSTAVLJA OPASNOST

Državni inspektorat ima obavijest za roditelje čija djeca imaju ovu igračku

USKORO JOŠ JEDNA, ALI OVAJ PUT RETRO REKLAMA

VIDEO Što to dva mladića upravo oslikavaju na Podravkinim silosima?

mještani upozoravaju na bizarnu situaciju

VIDEO “Asfalt je neravan kao da ga je netko pijan radio, ima liniju kao da se krava popišala”

Upišite pojam koji želite pretraživati