Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PRONAŠLI SMO GA U PODRAVINI

VIDEO Ovo ljekovito voće liječi mnoge bolesti

Iako u Podravini nije toliko popularan, sibirski limun izrazito je zdravo voće. Mnogi ga sade kao ukrasnu biljku zbog svojih prekrasnih okruglih plodova koji požute u listopadu.

Poznat i kao kineska odnosno japanska naranča, sibirski limun je grm ili stablo iz porodice rutvica. Može narasti do čak pet metara, jako je otporan i može izdržati hladnoću čak do -30 celzijevih stupnjeva. Obzirom da se radi o vrsti citrusa, izrazito je bogat vitaminom C, a u narodnoj medicini koristi se kao lijek za alergije, no dobar je i za mršavljenje, zdravlje želuca te ima antialergijska i antivirusna svojstva, piše krenizdravo.

Plodovi sibirskog limuna navodno su dobri i za suzbijanje simptoma različitih bolesti. Za zreli plod poznata su antikancerogena i protuupalna svojstva. U tradicionalnoj medicini istočne Azije sušeni plodovi sibirskog limuna konzumiraju se kao pomoć kod probavnih tegoba, a djelovanje sibirskog limuna na rak i upalne procese tema su intenzivnih istraživanja u zadnjem desetljeću.

Jedna takva studiju provedena je 2018. godine na Harvardu, a bavila se pitanjem protuupalnih i antikancerogenih svojstva sibirskog limuna. Istraživači su dokazali terapeutska svojstva plodova sibirskog limuna, ali su došli do zaključka kako su potrebna daljnja istraživanja na tu temu.  

Nedavno smo zatekli gospodina na koprivničkoj tržnici kako prodaje upravo sibirski limun, a naletjela je žena koja ga redovito koristi i zna sve njegove tajne što možete i čuti u videu u nastavku teksta:

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MISLI NA ZDRAVLJE

Visoke razine kolesterola u krvi mogle bi izazvati još jedan ozbiljan zdravstveni problem

POTPORE

Agencija za plaćanja ima važnu obavijest za poljoprivrednike

Obavijest potrošačima

U hrvatskom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Jeste li znali?

Svi su dijelovi ove popularne ukrasne biljke otrovni za ljude i životinje

Misli na zdravlje

Ovo popularno voće učinkovito snižava visoki krvni tlak

trebao bi na operaciju, no baš mu se i ne ide

Josip (76): Za probleme s kukom mogu zahvaliti drugu Titu i JNA

Upišite pojam koji želite pretraživati