Vijećnici dobivaju etički kodeks, morat će paziti što pišu na fejsu

Za danas u poslijepodnevnim satima najavljena je nova sjednica Gradskog vijeća Koprivnice na kojoj će se raspravljati o 17 točaka dnevnog reda, među kojima je i izvršenje proračuna u protekloj godini.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Prema izvješću stanja gradske blagajne s krajem protekle godine vidljivo je kako su ukupni prihodi poslovanja bili 196 milijuna kuna, 12 milijuna manje od planiranog. Također, rashodi za isto razdoblje bili su 183 milijuna kuna.

Čak osam milijuna kuna više se dalo na plaće zaposlenih u Gradu i njegovim ustanovama nego u 2020., a jedan od glavnih razloga je i povećanje osnovica i koeficijenata za obračun plaća zaposlenika škola, što također prolazi kroz gradsku blagajnu. Dodajmo i kako iz godine u godinu gradski proračun bilježi povećanje prihoda od poreza, a lani se u blagajnu slilo 73,4 milijuna kuna, sedam milijuna više negoli prethodnu godinu.

Još jedna zanimljiva tema bit će i formalno uvođenje etičkog kodeksa ili kodeksa ponašanja članova Gradskog vijeća kako bi se, navode, spriječili mogući sukob interesa te privatni utjecaji na njihove odluke, ali i formalizirale razine odgovornog ponašanja i kulture dijaloga u obnašanju dužnosti.

– Član Gradskog vijeća treba biti uljudan, dostojanstven i profesionalan, kako u svojim odnosima s građanima i medijima, tako i u svojim odnosima s ostalim članovima Gradskog vijeća i drugih tijela u koja je imenovan ili izabran, s gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika te službenicima i namještenicima Grada Koprivnice – navodi se u novom etičkom kodeksu, a ističe se i oprezno korištenje Facebooka, Instagrama…

– Pri korištenju bilo kojeg sredstva komunikacije, uključujući i komunikaciju na društvenim mrežama, dužan je čuvati osobni ugled i ugled Gradskog vijeća. U tom smislu, potrebno je da član Gradskog vijeća vlastitim primjerom potiče druge članove Vijeća – piše u novom pravilniku ponašanja.

Vijećnici će odmah morati izvijestiti Grad imaju li pet ili više posto udjela u vlasništvu neke firme, te posluje li s Gradom i njegovim ustanovama. Od stvari koje se ne smiju posebno je istaknuto zapošljavati preko veze i za to primiti dar, utjecati na druge, primati dodatne „neregulirane“ naknade, ali i biti netolerantni prema osobama drukčijih seksualnih orijentacija.

Gradsko vijeće oformit će i posebno Etičko povjerenstvo kao regulatora ovog kodeksa, a od tri člana dva su rezervirana za vijećnike, jednog iz pozicije, drugog opozicije, dok je predsjednik nestranačka i ugledna osoba za koju će se objaviti natječaj. Moguće žalbe vijećnik će moći slati na adresu novog Vijeća časti, a činit će ga tri nestranačke i ugledne osobe iz javnog života. 

Naravno, pokaže li se da je vijećnik u sukobu interesa, Gradsko vijeće ne može ga udaljiti iz Vijeća. „Za povredu odredaba Kodeksa Gradsko vijeće može izreći opomenu, dati upozorenje ili preporuku članu Gradskog vijeća za otklanjanje uzroka postojanja sukoba interesa…“, piše u pravilniku.

Foto: Arhiva

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI