Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vijećnici prvi put u povijesti odbili financijsko izvješće Komunalca, trese li se šefici stolica?

Akumulirani minusi u Financijskom izvještaju gradske komunalne tvrtke Lukom za prošlu godinu nisu se svidjeli gradskim vijećnicima, koji ga na kraju zbog toga nisu odlučili prihvatiti na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj prošlog ponedjeljka. Samo je jedna vijećnica glasala za njegovo usvajanje, dok je troje bilo protiv te čak njih sedmero suzdržano. Time je većina s Nezavisne liste aktualnog gradonačelnika Dubravka Bilića jasno iskazala nezadovoljstvo izvješćem, poslavši poruku o zabrinutosti za trenutne rezultate poslovanja tvrtke. Na raspravi o navedenoj točki najglasniji je bio nezavisni vijećnik Igor Franolić, inače bivši direktor Lukoma, koji je istaknuo zabrinutost, ponajviše zbog nenaplaćenih potraživanja, koja iznose više od dva milijuna i 155 tisuća kuna.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Svi znamo da obveze za komunalne usluge zastarjevaju za godinu dana, bojim se da se ne dogodi da ćemo mi, koji plaćamo redovno, ponovno imati obvezu nadoknaditi i te troškove – rekao je, između ostalog, vijećnik Franolić.

Gubitci za prošlu godinu iznosili su nešto manje od 380 tisuća kuna, koji bi se, da je odluka donesena, knjižili na preneseni gubitak iz ranijih razdoblja, a pokrio bi se ostvarenom dobiti u narednom razdoblju, što je razvidno u javno dostupnom dokumentu. Problem je to koji traje već dulje vrijeme, a u minusu je gradska komunalna tvrtka završavala svaki put unazad nekoliko godina, s najvećim zabilježenim gubicima od čak pola milijuna kuna, što je također na vijeću istaknuo i sam Franolić.

– Tu nešto ne štima i time se treba ozbiljnije pozabaviti. Volio bih da stavimo svi glave skupa i dođemo do nekog zajedničkog rješenja. Vjerujem da se može doći do nekog modela. Želim istaknuti da sam svakako tu na pomoći na bilo kakav način. To je ipak u interesu svih nas – rekao je za Podravski Franolić, koji stoji iza svega što je već rekao na samoj sjednici, nadodavši kako se s njim složio i sam gradonačelnik Bilić.

Jedno od mogućih rješenja leži u restrukturiranju organizacije same tvrtke, jer dok se neke jedinice zatvaraju, druge su u minusu. No, znači li ovo i promjene na vrhu tvrtke? To smo pitali ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića, koji na naš mail, ali i telefonske pozive, nije odgovarao.   

– Ima li potrebe da Lukom ima toliko automobila i vozila koja uglavnom vidim da stoje parkirana kod upravne zgrade? Nadalje, što je sa zaposlenicima u pojedinim jedinicama, koje poslove obavljaju i gdje rade? – samo su neka od Franolićevih pitanja, kojima je za cilj potaknuti ideje za potencijalna rješenja kojima bi se umanjili gubici svugdje gdje se stvaraju.

Spomenka Škafec

– Nenaplaćena potraživanja samo su jedna stavka, treba imati podatke unutar sustava kako se, primjerice, obračunava amortizacija, zatim, što je s organizacijskim jedinicama koje nisu prikazane da akumuliraju gubitke. To su sve stvari kod kojih ima prostora za uštedu – napominje Franolić, nadodavši kako je ironično kako najviše dobiti Lukom, pokraj otpada, ima na održavanju groblja, budući da se brojni stanovnici često žale zbog neurednog stanja na njima.

Poslali smo upit Lukomu da komentiraju odbijanje izvješća te komentar na izjave vijećnika Franolića, iz kojeg su nam odgovorili kako su sve relevantne informacije vidljive iz samog dokumenta koji je javno dostupan na stranicama Grada Ludbrega.

– Posebno naglašavamo kako trgovačko društvo Lukom d.o.o. redovito utužuje svoja potraživanja u okviru zakonom propisanih zastarnih rokova – rekli su nam iz Lukoma, osvrnuvši se na tezu o nenaplaćenim potraživanjima.

FOTO Nikola Wolf

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI